Forkjølelse - les alt om symptomer og behandling her

Skrevet av

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en infeksjon forårsaket av virus i de øvre luftveiene, som bihuler og nese. Symptomer på forkjølelse er blant annet rennende nese, nysing, hodepine, hoste og nedsatt energi. Etter ca. 1 uke vil symptomene begynne å forlate kroppen og energinivået vil begynne å stige igjen. Du kan ikke kurere forkjølelse, men du kan behandle symptomene slik at det blir lettere å komme seg igjennom sykdommen. Forkjølelse er i seg selv ganske ufarlig, men i enkelte tilfeller kan den ende opp i et mer komplisert betennelsesforløp.

Myten om kulde og forkjølelse

Ofte knytter man kulde og forkjølelse sammen. Slimhinnene som sitter i nesen, hvor viruset samles, får dårligere gjennomstrømning av blod når det er kaldt. Blodet inneholder røde blodlegemer som bidrar til å styrke immunforsvaret. Når de røde blodlegemene ikke er til stede vil en forkjølelse sette seg bedre fast og vi vil bli syke. Det er viktig å merke seg at du skal bli veldig kald før kulda vil gjøre deg forkjølet. Generelt er kulde og frisk luft godt for immunforsvaret.

Hvordan smitter forkjølelse?

Forkjølelse er et virus og kan være årsak til smittsomme sykdommer som forkjølelse. Et virus fungerer som en parasitt. Den er ikke skadelig i seg selv, men når den finner en egnet vert kan den formere seg og resultere i en sykdom. Det viruset som oftest gir en forkjølelse er rhinoviruset, men det finnes over hundre forskjellige forkjølelsesvirus. Grunnen til at det ikke finnes en vaksine mot forkjølelse er nettopp at det finnes så mange virusvarianter som kan forårsake forkjølelse. 

Forkjølelse oppstår gjennom smitte fra andre som bærer på viruset. Smitten er luftbåren, det vil si at den smitter gjennom små partikler i luften forårsaket av nysing, hosting og lignende. Forkjølelse kan også smitte via berøring, og forkjølelsesviruset kan leve på hendene i flere timer. Det er derfor ekstra viktig å huske og vaske hendene grundig og ofte når du er forkjølet.

Smitten skjer når du berører en person som er forkjølet, og deretter tar deg selv til munnen eller nesa. Brukte lommetørklær og papir må kastes umiddelbart etter at de er brukt, for bakteriene lever videre på papiret og kan spres videre gjennom lufta. Du er smittsom så lenge forkjølelsen din er aktiv og gjerne til dagen etter at symptomene dine er over.

Symptomer på forkjølelse

Fra du blir smittet til forkjølelsen bryter ut går det 2-4 dager. De første symptomene på forkjølelse er ofte sår hals og rennende nese. I løpet av 1-2 dager vil symptomene bli kraftigere og nesen kan bli helt tett, du kan få propper i ørene, vondt i halsen osv. Sekretet fra nesen vil i begynnelsen være gjennomsiktig og lettflytende, men vil ut i sykdomsforløpet endre seg til å bli tykt og gulaktig. Symptomene varer normalt i 4-7 dager, mens hosten kan henge ved lenger.

Gode råd mot forkjølelse

Forkjølelse er en virussykdom og vil derfor gå over av seg selv. Det er veldig sjeldent at du vil trenge ytterligere legehjelp for å få bukt med den. Det finnes ingen kur mot forkjølelse, men det er mulig å lindre symptomene mens sykdommen står på. Listen med midler mot forkjølelse er lang, men ikke alle har en hensiktsmessig virkning.

C-vitamin er mye brukt mot forkjølelse. Det kan virke som at inntak av C-vitamin før du blir forkjølet kan redusere sykdommens varighet og styrken av symptomene, men dette er ikke vitenskapelig dokumentert. Enkelte mener også at store doser av C-vitamin, 1-2 g per dag, kan ha en positiv effekt på forkjølelse. Dette er heller ikke dokumentert, og kan resultere i kvalme og diaré. Et annet alternativ kan være sink som virker virushemmende, og menes derfor å kunne ha en positiv virkning på forkjølelsens symptomer og forkorter sykdomsforløpet.

Ingefær og forkjølelse går hos mange hånd i hånd. Ingefær er full av antiinflammatoriske stoffer som bekjemper betennelser og inflammasjoner. Den har vist seg å være veldig effektiv ved for eksempel inflammasjon i ledd, men det er ingen vitenskapelig dokumentasjon for at den har en effekt ved forkjølelse. Derimot er ingefær en nyttig matvare som bidrar til å styrke immunforsvaret, og vil gjøre deg mer motstandsdyktig mot virus.

Hvile er noe av det viktigste du kan gjøre når du er syk. Kroppen arbeider på høygir sammen med immunforsvaret for å bekjempe forkjølelsen, og den trenger derfor ekstra hvile. Når du er tett i nesen i forbindelse med forkjølelsen kan det hjelpe med en stor pute under hodet for å minske tettheten. Inntak av rikelig mengde væske er også viktig. Dette hindrer at kroppen blir dehydrert og dette er viktig for kroppens mange prosesser som er avhengig av væsketilførsel. Til syvende og sist er masse hvile, masse væske og masse tålmodighet den beste kuren mot forkjølelse.

Forebygg forkjølelse

C-vitamin bidrar til å vedlikeholde kroppens immunforsvar, så du kan med fordel ta en anbefalt daglig dose forebyggende før du blir syk. Du bør også unngå å røyke, da dette kan bidra til å bringe frem symptomer på forkjølelse. Røyking irriterer slimhinnene og etterlater dem tørre. Det svekker også immunforsvaret, og gjør deg mindre motstandsdyktig enn en ikke-røyker. 

Du kommer langt med en tablett multivitamin hver dag dersom du ikke har et sunt og variert kosthold. Hvis dine nivåer med vitaminer og mineraler er i balanse vil kroppen din og immunforsvaret også være det. Et sterkt immunforsvar beskytter kroppen bedre mot forkjølelse.

Unngår du mennesker som er forkjølet forhindrer du å bli smittet. Siden forkjølelse er en luftbåren smitte vil den likevel være veldig vanskelig å unngå. Husk å vaske hendene regelmessig og bruk eventuelt hånddesinfeksjon. Vann og såpe er alltid å foretrekke siden hendene dine blir renere av dette enn med et desinfeksjonsmiddel.

Ved forebygging av forkjølelse hos babyer er morsmelk alltid den beste kuren. Morsmelken er full av antistoffer og antioksidanter, som er godt for barnets immunforsvar og reduserer sjansen for forkjølelse.

Uansett hvor mye du prøver å forebygge forkjølelse er det nærmest umulig å unngå sykdommen. Uansett alder og helse blir man i gjennomsnittet forkjølet 2-4 ganger i året.

Baby og forkjølelse

Babyer og små barn har en tendens til å være mer utsatt for infeksjoner, som forkjølelse. Det er flere årsaker til dette, som barnehage med tettere lek og mer nærkontakt, dårligere håndhygiene og et immunforsvar under utvikling. Små barn som leker sammen er ofte tettere på hverandre enn det større barn og voksne er, noe som gjør at smitten spres lettere. Samtidig er barns immunforsvar heller ikke fullstendig utviklet, og dette gjør de mer sårbare for virus og infeksjoner. Et barn vil bli mer motstandsdyktig jo oftere de blir forkjølet siden kroppen danner antistoffer mot viruset som har forårsaket forkjølelsen. 

Det er ikke uvanlig at et spedbarn blir forkjølet 8 ganger i løpet av sitt første leveår, og de blir ofte sykere enn større barn og voksne. Feber forekommer ofte hos små barn i forbindelse med forkjølelse, og de er ofte syke et par dager lenger enn voksne.

Vanlige symptomer hos små barn med forkjølelse er feber, hoste, røde øyne, tett nese, nedsatt appetitt og vondt i halsen. Det er ting som kan gjøres for å gjøre sykdomsforløpet lettere. Ro og hvile vil hjelpe barnet med å bekjempe forkjølelsen, sammen med et høyt væskeinntak. Barnet har kanskje ikke god appetitt, så tilby gjerne drikke oftere enn normalt.

På grunn av tett nese kan det være vanskelig for barnet å puste gjennom nesen, og de klarer ikke å pusse nesa selv på samme måte som voksne gjør. Det kan da anbefales å bruke en nesesuger. Saltvannsdråper er et godt middel for å få løst opp slimet i nesen. Saltvannet får slimhinnene til å trekke seg sammen og åpner opp slik at det blir lettere å puste. Mødre som ammer kan med god samvittighet bruke morsmelk i stedet for saltvann da effekten er den samme på slimhinnene.  

Graviditet og forkjølelse

Under et svangerskap vil hormonene påvirke slimhinnene slik at de blir større og dette resulterer i en tettere nese. Det vil ikke alltid være en forkjølelse, men mange gravide vil ha en følelse av å være det. Gravide kan føle seg tett og ha problemer med å trekke pusten gjennom nesen. Det er da viktig å bruke en nesespray med saltvann fordi en vanlig nesespray vil tørke ut slimhinnene ytterligere. For noen hjelper det også med et avslappende dampbad med peppermyntedråper som kan åpne nesen og dermed gjøre det lettere å puste.

Midler mot forkjølelse

Det finnes mange forskjellige preparater mot forkjølelse, men få har dokumentert effekt.

•    Naturproduktet EchinaForce har dokumentert effekt for lindring av forkjølelsessymptomer. 

•    Bio-strath er et kosttilskudd til både barn og voksne. Tilskuddet gir kroppen bedre motstand mot forkjølelse og andre virus.

Hva du spiser har stor betydning for ditt immunforsvar. Det er viktig at du får i deg frukt, fullkorn, grønnsaker og protein hver dag. På den måten bidrar du til et sterkt immunforsvar og du blir mer motstandsdyktig mot forkjølelse og andre virus. Sukkerholdig og fettrik mat har motsatt effekt, og vil gjøre deg mer mottakelig for sykdommer.

Hvitløk er en god kilde til allicin, et antibakterielt stoff som hemmer bakterier. Hvitløk kan inntas både gjennom mat og ved å spise hvitløkstabletter.

Sitrusfrukter inneholder blant annet mye C-vitamin som har vist seg å vær godt for immunforsvaret og behjelpelig med å forebygge virus som forkjølelse.

Væske er essensielt for at vi skal føle oss bra. Brus, kaffe og lignende telles ikke som væske. Vann, saft og juice er derimot en god kilde til å få i seg væske.

Gurkemeie bidrar til å vedlikeholde immunforsvaret. Gurkemeie kan du få i deg gjennom maten eller som et kosttilskudd. Gurkemeie er kjent for sin anti-inflammatoriske effekt og evnen til å gi huden en flott glød.

Varm suppe er ofte omtalt som naturens penicillin. Varmen fra suppen er behjelpelig mot tett nese, og buljongen har en nærende effekt. Utover det er suppe behagelig å spise når du har vondt i halsen.

Smoothie er godt egnet hvis du har vondt i halsen. Den er lett å drikke og skal ikke tygges. En smoothie med grønnsaker, ingefær, sitrusfrukter og gurkemeie er en vitaminbombe, og vil samtidig booste ditt immunforsvar.

Tips mot forkjølelse

 • Hvile, søvn og ro.
 • Bruk engangsservietter når du pusser nesen.
 • Kast brukte servietter umiddelbart.
 • Vask hendene ofte.
 • Vask hendene etter at du har pusset nesen. Har du ikke tilgang på vann bør hendene desinfiseres.
 • Luft ut (smitten florerer i luften).
 • Drikk masse væske.
 • Unngå å røyke.

Mulige følgesykdommer ved forkjølelse

Det finnes flere følgesykdommer med forkjølelse:

 • Bihulebetennelse.
 • Mellomørebetennelse.
 • Halsbetennelse.
 • Lungebetennelse.

Årsaken til bihulebetennelse kan være forkjølelse. Alle forkjølelser påvirker bihulene og lukker nesen på grunn av hevelse i slimhinnene. Når nesen er lukket kan ikke luft, bakterier og sekret passere gjennom nesen, og det kan oppstå en betennelse. I noen tilfeller kan kroppen selv komme over sykdommen, men hvis du har vondt i lenger tid bør du kontakte lege.

Mellomørebetennelse oppstår når slimhinnene i øret blir påvirket av forkjølelsen. Virus og bakterier spres fra polyppene i nesen til mellomøret, hvor det dannes puss og betennelse.

Halsbetennelse kan være forårsaket av vanlig forkjølelse. Viruset setter seg fast i halsen og forverres over 2-5 dager. Lege bør kontaktes hvis du har fått halsbetennelse med tanke på penicillin.

Lungebetennelse er en betennelsestilstand i lungevevet. Lungebetennelse kan være forårsaket av en vanlig forkjølelse hvor mikroorganismer fra nesen og svelget overføres til lungene, og utvikler seg til en betennelse.


Kilder: Helse Norge, Lommelegen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.