7 kjappe om forkjølelse

Skrevet av
Forebygg forkjølelse

Forkjølelse er den hyppigste luftveissykdommen som rammer oss og kan gi plager som sår hals, hoste og tett og rennende nese. Særlig på vinterhalvåret er forekomsten høy. Symptomene går vanligvis over etter noen dager og det er som oftest ingen grunn til bekymring og legekontakt.


1. Hva forårsaker forkjølelse?

Forkjølelse er en smittsom luftveisinfeksjon (i nese, svelg og luftrør) forårsaket av virus. Virus som koronavirus, influnsavirus og RS-virus kan alle gi forkjølelsessymptomer, men rhinoviruset er det hyppigst forekommende og står for halvparten av alle forkjølelser. Det anslås at det finnes over 200 virusvarianter som kan gi symptomer på forkjølelse. 


2. Hvordan smitter forkjølelse?

Under en pågående forkjølelse er luftveiene fulle av virus og det er to smitteveier for forkjølelsesvirus. Dråpesmitte skjer i kontakt med smittede personer som nyser, hoster eller prater. Kontaktsmitte er vanligere og skjer ved berøring av gjenstander og klær med virus på. 

Barn blir oftere smittet enn voksne grunnet et immunsystem under utvikling, mer nærkontakt og opphold i miljøer med mye smitte, som barnehage og skole.


3. Symptomer på forkjølelse

Tiden fra smitte til de første symptomene (inkubasjonstiden) er 2-4 dager.

De første symptomene er gjerne sår hals, etterfulgt av nysing og tett og/eller rennende nese. Andre vanlige symptomer er hoste, slapphet, hodepine og frysninger. Feber er ikke uvanlig, men ses oftere hos små barn enn voksne. Forkjølelsen er ofte verst på 3. dagen, og varer vanligvis i 7-10 dager. Hosten kan fortsette i et par uker. 

Ved en forkjølelse kan det oppstå tilleggsinfeksjoner, som bihule-, øre- og lungebetennelse.  


4. Kan jeg ta legemidler mot forkjølelse?

Ved en forkjølelse vil behandling med legemidler kun ta sikte på å lindre symptomene, og vil ikke kunne kurere sykdommen. Antibiotika hjelper ikke mot virus. Til barn under 6 år bør man være tilbakeholden med bruk av legemidler. 


5. Hvordan kan jeg lindre forkjølelsesplagene?

Det beste du kan gjøre er å gi kroppen hvile og ro, og rikelige mengder med næring og væske. Unngå fysiske anstrengelser. En ekstra pute under hodet ved hvile/søvn kan gjøre det lettere å puste. Noen kan ha god effekt av varm damp mot tett nese. Sørg for at kroppen holdes varm til enhver tid, gjerne med en varm dusj eller et bad.  


Barn

Feber er gjerne det første symptomet på forkjølelse hos barn, men kan være vanskelig å oppdage. Et digitalt termometer kan brukes til å måle kroppstemperaturen. Endetarmsmåling regnes som den mest pålitelige metoden, og kan være godt egnet til de aller minste. Til eldre barn kan det være mer praktisk med målinger i munn, under arm, panne eller øre som kan gi en indikasjon, men ved feber bør allmenntilstanden alltid vurderes i tillegg.

Ved feber hos barn kan febernedsettende brukes. Legemidler med paracetamol, som Paracet og Pinex, er førstevalget ved feber hos barn. Paracetamol kan også brukes ved sår hals. Les alltid pakningsvedlegget først for informasjon om riktig bruk og dosering tilpasset barnets alder og vekt. 

Tett og rennende nese hos barn kan lindres med slimhinneavsvellende nesedråper eller nesespray, som reduserer hevelsen i slimhinnene og gjør det lettere å puste. Til barn under 2 år er det anbefalt med saltvannsoppløsning som gjør slimet mer tyntflytende, og en nesesuger til å fjerne slimet. 

Voksne

En slimhinneavsvellende nesespray, som Otrivin, kan brukes til å dempe hevelse i neseslimhinnene ved tett nese. Et godt råd er å skylle nesen med saltvannsspray først slik at mest mulig av virkestoffet når slimhinnene og kan gi bedre effekt av den. 
Myke engangslommetørklær, som Kleenex, er fint å bruke for å unngå sår hud og smitte ved nysing/hosting. 
Smerte i hals og svelg kan lindres med smertestillende halstabletter som Zyx og Strefen
Hoste kan lindres med Solvipect, som virker slimløsende og kan ha effekt på slimhoste, og Noskapin som kan dempe tørrhoste.

Ved feber og smerte kan febernedsettende og smertestillende benyttes for symptomlindring, og paracetamol kan trygt brukes av de aller fleste. 


6. Hvordan kan jeg forebygge forkjølelse?

  • God håndhygiene - hyppig og grundig vask med vann og såpe. Alternativt hånddesinfeksjon dersom du ikke har tilgang på vann.
  • God hostehygiene - host i armkroken eller engangstørkle og kast etter bruk. Vask hendene grundig.
  • Unngå nærkontakt med smittede personer.
  • Unngå å ta deg i ansiktet.
  • Puss nesen med engangstørkle og kast etter bruk. Vask hendene grundig.
  • Få nok søvn - forskning tyder på at lite søvn øker risikoen for utvikling av forkjølelse.
  • Hold føttene varme - forskning tyder på at kalde føtter øker risikoen for utvikling av forkjølelse.

7. Når bør jeg kontakte lege?

  • Ved svært redusert allmenntilstand, gjelder spesielt små barn og eldre.
  • Dersom du ikke føler deg bedre etter 2 uker, gjelder spesielt små barn og eldre.
  • Ved vedvarende feber i 4-5 dager eller lenger.
  • Ved hoste med blodig slim.
  • Ved rennende nese med klar væske over lenger tid.
  • Ved mistanke om bihule- eller ørebetennelse.

Kilde: Helse Norge, Folkehelseinstituttet (FHI), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL)

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.