Menstruasjonskopp - Ditt miljøbevisste alternativ

Skrevet av
menstruationskop

Er du interessert i et langtidsholdbart og mer miljøbevisst alternativ til bind og tamponger? Så kan en menstruasjonskopp være en mulighet for deg. Én menstruasjonskopp kan holde i opp til 10 år, så du slipper å kjøpe intimhygieneprodukter hver måned.


Hva er en menstruasjonskopp?

En menstruasjonskopp er et alternativ til de velkjente bind og tamponger som gjør din menstruasjon enklere, sunnere og smartere. Måned etter måned. Koppen er utelukkende laget av mykt, allergivennlig og medisinsk silikon, som er fri for kjemikalier. Da koppen er laget av medisinsk silikon, betyr det at selv om du er allergisk overfor silikon, vil du fortsatt kunne bruke den.

Med en menstruasjonskopp er du fri for bekymringer i opp til 12 timer. Koppen er lekkasjefri, så du kan rolig bruke den i opp til 12 timer, uten å tømme den. Den er ideell for fysisk aktive personer som ikke vil holdes tilbake på grunn av menstruasjon. Faktisk kan du bruke en menstruasjonskopp uansett hva du foretar deg. Du kan gå i svømmehallen, ri, trene, sove osv. med den, helt uten at du skal bekymre deg om å ha et uhell.


Hvilken størrelse menstruasjonskopp skal jeg bruke?

Det finnes flere forskjellige størrelser på menstruasjonskopper. Hvilken som er den beste til deg, kommer som utgangspunkt an på om du har født eller ikke. Den minste menstruasjonskoppens størrelse anbefales til kvinner som ikke har født, mens den største menstruasjonskoppens anbefales til kvinner som har født. Det kan være tilfeller hvor du skal gå en størrelse opp eller ned, alt etter hvordan kroppen din er bygd. Med litt erfaring finner du fort ut hvilken størrelse som passer best til deg.


Hvordan skal jeg bruke en menstruasjonskopp?

En menstruasjonskopp er enkel å bruke. Det handler om at du skal lære teknikken og ha tillit til den. Faktisk velger 9 ut av 10 som har prøvd koppen å bruke den fremover, i stedet for bind og tamponger.

Før du tar menstruasjonskoppen i bruk, skal du koke den i 5 minutter. Dette skal du gjøre fordi at den fra fabrikkens side kan ha noe støv på seg fra den medisinske silikonen. Det er ikke noe som kan ha en konsekvens for deg, men det er best for brukeren av koppen at den ikke har dette belegget. Etter at menstruasjonskoppen har blitt kokt kan den brukes.

Kan menstruasjonskoppen falle ut? Nei, det kan den heller ikke. Heller ikke selv om du er aktiv og gjør kollbøtter hele dagen. En annen bonus er at siden koppen lager et vakuum, kommer blodet ikke i kontakt med luft, og derfor blir du heller ikke sjenert av luktplager, bakterier eller at den er uhygienisk.

Slik bruker du menstruasjonskoppen:

  • Fold den myke silikonkoppen og før den inn.
  • Menstruasjonskoppen folder seg ut inne i kroppen og sitter fast ved hjelp av et lett vakuum.
  • Etter bruk tas koppen ut og tømmes i toalettet
  • Skyll menstruasjonskoppen og sett den inn igjen

Rengjøring av menstruasjonskoppen

Under din menstruasjon kan du nøyes med å rengjøre koppen ved å skylle den i springen. Men når du er ferdig med menstruasjonen, skal den steriliseres for å fjerne bakterier. Den steriliseres ved at den kokes i en gryte i 3-5 minutter. Det er viktig at menstruasjonskoppen ikke rører bunnen av gryten, da kan den bli brent.


Kan jeg bruke menstruasjonskopp når jeg har spiral?

Du kan bruke en menstruasjonskopp når du har spiral. Det anbefales dog at du først bruker koppen 6 måneder etter at du har fått satt inn spiralen, da kroppen skal venne seg til spiralen først. Det er i noen tilfeller nødvendig for brukeren av både spiral og menstruasjonskopp, og få forkortet spiralstrengen. Dette kan du spørre din lege om.


Guide til menstruasjonskopp

Hos Med24.no har vi et bredt utvalg av menstruasjonskopper, så du kan finne den beste for deg! Du finner bl.a. den populære OrganiCup og Lunette menstruasjonskopp som begge finnes i forskjellige størrelser.

OrganiCup

OrganiCup har utviklet og produsert menstruasjonskopper som passer til alle kvinner uansett alder og kropp. Det finnes 3 forskjellige størrelser:

  • OrganiCup mini - perfekt menstruasjonskopp til tenåringer
  • OrganiCup A - genial til deg som ikke har født vaginalt
  • OrganiCup B - god til deg som har født vaginalt

OrganiCup har også utviklet OrganiWash og OrganiWipes, som er perfekte til en enkel rengjøring av menstruasjonskopp og kropp.


Lunette menstruasjonskopp

Lunette menstruasjonskopp er et finsk merke som, liksom OrganiCup, har utviklet et miljø- og brukervennlig alternativ til bind og tamponger. Lunette menstruasjonskopp finnes i 2 forskjellige størrelser:

  • Str. 1 til deg som ikke har født vaginalt, eller som har lett til normal blødning.
  • Str. 2 til deg som blør kraftigere eller har født vaginalt.

Lunette menstruasjonskopp finnes i både hvit og lilla, alt etter hva du foretrekker.


Miljømessige fordeler ved bruk av menstruasjonskopp

Som skrevet øverst kan en menstruasjonskopp holde i opp til 10 år, så du slipper å kjøpe intimhygieneprodukter hver måned. 

Da en menstruasjonskopp kan holde i så mange år, kan du også regne med å spare, ikke bare penger, men du sparer også vårt miljø for en masse avfall. I gjennomsnitt bruker man 11.000 bind eller tamponger i løpet av sitt liv. En menstruasjonskopp etterlater 30 gram avfall i stedet for 30 kilo.


Menstruasjonskopp og bivirkninger

En av de kjente bivirkninger ved bruk av f.eks. tamponger er sykdommen TSS. Ved bruk av en menstruasjonskopp er det en minimal risiko for TTS. Det er samtidig ikke brukt hverken lim, parfyme, lotion, blekemiddel eller andre kjemikalier som ikke hører til inne i din kropp.

Da en menstruasjonskopp ikke inneholder alle disse unødvendige kjemikalier, betyr det også at bivirkningene ved en menstruasjonskopp knapt eksisterer. Noen brukere av menstruasjonskopper kan synes at de er litt vanskelige å bruke den første tiden. Men de kan ikke gjøre direkte skade eller lage rifter i ditt underliv.

Til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.