Jodtabletter ved atomulykke

Skrevet av

Er du en av mange som har fått med deg alt snakket som går rundt jodtabletter? Hvis du ikke kan så mye om det fra før er det ikke rart du har mange spørsmål. Etterspørselen er for tiden skyhøy, og det er masse snakk om jod i media - men hvorfor?

Jodtabletter og atomangrep

Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har salget av jodtabletter eksplodert i apotekene landet over. Ord som atomhendelser og radioaktiv stråling er noe som går igjen i mediene og gjør mange bekymret. Apotekene har de siste dagene meldt om tomme lager av Jodix, som er jodtablettene man skal bruke som et beskyttende tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod. Høydose jodtabletter skal kun brukes etter råd fra myndighetene. Målgruppen er barn og unge, gravide og ammende siden disse gruppene har størst risiko for helseskade ved eksponering av radioaktivt jod. 

Hva er radioaktivt jod og hvorfor behandle med stabilt jod?

Radioaktivt jod er en radioaktiv isotop til grunnstoffet jod. Ved en atomhendelse kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke.Det radioaktive oppkonsentreres da i skjoldbruskkjertelen, og gi skade på vevet og redusere produksjonen av stoffskiftehormoner.

Stabilt jod (kaliumjodid) er et salt av grunnstoffet jod som blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer dermed risikoen betraktelig for skade ved eksponering av radioaktivt jod. Stabilt jod (kaliumjodid) har kun effekt på radioaktiv jod, og ikke annen radioaktiv stråling. Det er kun stabilt jod som skal tas ved atomhendelser.

Jod-kosttilskudd og jod anbefalt ved atomhendelser

Det er viktig å skille mellom høydose jodtabletter (Jodix 130 mg), og jod-kosttilskudd til daglig bruk der styrken per tablett er 225 mikrogram jod (altså 0,225 milligram). For å få effekt av jod som et risikominimerende tiltak ved atomhendelser må man ta høydose-tilskudd på 130 milligram per tablett. For å få like høy styrke av vanlig kosttilskudd som for et høydose-tilskudd må man derfor opp i 500-600 tabletter. Husk å skille mellom mikrogram og milligram (1 mg er 1000 mikrogram). Det er derfor ikke anbefalt å kjøpe kosttilskudd med jod i lave styrker.


Høydose jodtabletter markedsføres i Norge under navnet Jodix, og er klassifisert som et reseptfritt legemiddel og fås kun i apotek. Det er ikke anbefalt å kjøpe kosttilskuddet jod i lave styrker. Kjøp Jodix hos oss her!

Hvem skal ta Jodix-tabletter ved atomhendelser?

Gruppen som har størst risiko for utvikling av kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt eksponert for radioaktivt jod, er barn og unge under 18 år, gravide og ammende. I enkelte situasjoner er det også anbefalt med jodtabletter for de mellom 18-40 år da risikoen kan være forhøyet. Det er ikke funnet forhøyet risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen pga. radioaktivt jod for aldersgruppen 40 år og oppover. Myndighetene anbefaler derfor ikke inntak av jodtabletter ved atomhendelser for denne gruppen. Har man tilgjengelige tabletter hjemme og ikke nok til hele husstanden, skal alltid barn og unge, gravide og ammende prioriteres. 

Hvordan skal man ta tablettene?

Ved risiko for eksponering av radioaktivt jod vil myndighetene informere befolkningen gjennom media. I de fleste tilfeller regner man med at eksponeringen varer i 24 timer og myndighetene vil gi råd om hvilket tidspunkt tablettene skal tas. Det er nemlig viktig å ta tablettene så tett opptil eksponering som mulig, helst inntil fire timer etter eksponering. Tar man tablettene 6-8 timer etter eksponering vil det fremdeles ha en liten effekt, men etter et døgn vil det ha ingen effekt. Enkelte studier viser at i tilfeller der man tar høydose jod et døgn etter eksponering vil det kunne gi uheldige effekter ved at den radioaktive joden ikke klarer å skilles ut fra skjoldbruskkjertelen og gjør mer skade enn nødvendig. 

Hvordan skal man forholde seg?

Kriseutvalget for atomberedskap vil gi befolkningen informasjon om hvordan man skal forholde seg og gi råd om beskyttende tiltak, som kan innebære råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn for å beskytte seg mot radioaktiv stråling. Det kan være farlig å gå ut og det anbefales derfor å ha jodtabletter hjemme i beredskap for å unngå å måtte gå ut når utslippet pågår.


Les mer på strålevernets nettsider om beredskap her!

Kilde: Helsedirektoratet.no, dsa.no


Les også:

Vernemidler og beskyttelse mot virus
Dette vet vi om Omikron
Hvorfor har jeg vondt i halsen når jeg svelger?


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.