Hva er gluten?

Skrevet av
Gluten

Hva er gluten?

Gluten er et protein som utgjør ca. 80 % av proteinene i f.eks. hvete. Gluten er det stoffet som gjør eltet deig elastisk og gjør brødet luftig og godt. Gluten forekommer primært fra kornsorter som hvete, bygg og rug.

Matvarer uten gluten, kan være naturlig fri for gluten eller blitt gjort fri for gluten. Dette skjer ved at proteinstoffet gluten blir behandlet og fjernet i matvaren.

Gluten er ikke farlig å innta. Proteinet er helt uskyldig med mindre du får plager av å spise det.

Lev livet uten gluten

Man kan fint leve et liv med glutenfritt kosthold, hvor man kan spise både sunn og god mat selv om man ikke spiser gluten. I hverdagen er det kanskje lettere å leve et liv der glutenholdige matvarer unngås, men det er langt vanskeligere i sosiale situasjoner eller når man er ute og spiser. Heldigvis har det blitt mye lettere å leve glutenfritt i dag enn det var for 10 år siden.

Når man ikke spiser gluten betyr det også at man ikke spiser vanlig rugbrød og andre brød/boller. Dette kan kjøpes ferdig flere steder, men mange kaster seg også over å bake selv.


Hva er glutenallergi?

Hvis du får diagnosen glutenallergi, har du fått en livslang sykdom. Glutenallergi utløses av proteiner som finnes i hvete, bygg og rug. Disse kornproteinene kalles samlet for gluten.

Hvis du har glutenallergi, har du en sykdom i tynntarmen som over tid kan ødelegge slimhinnen i tynntarmen hvis du fortsetter å innta gluten. Sykdommen kan ikke helbredes, og derfor behandles den gjennom hele livet med en glutenfri diett. Denne formen for behandling er omfattende, da gluten finnes i mange matvaregrupper. Det er ofte at glutenintoleranse er ledsaget av laktoseintoleranse, noe som betyr at det er hele matvaregrupper man ikke kan innta noe av.

Når man lever på en glutenfri diett, vil tarmslimhinnen som regel bli normal og absorbere de nødvendige næringsstoffene fra maten, noe som betyr at man ikke merker at man har en tarmsykdom. Det er imidlertid unntak, og ikke alle forløp er like.

Hva gjør jeg hvis jeg har mistanke om at jeg har glutenallergi?

Det er viktig at man får testet om man er glutenallergiker FØR man slutter å spise gluten, da blodprøver og tarmslimhinne blir normalisert og symptomene vil forsvinne når man inntar en glutenfri kost.


Hvordan stiller legen diagnosen?

Hvis det er en mistanke om glutenallergi stilles diagnosen på en kombinasjon av kliniske og laboratoriske resultater, da det ikke er en enkelt undersøkelse som alene kan stille diagnosen eller utelukke tilstanden. Personer med glutenallergi som spiser gluten har forhøyet innhold av bestemte antistoffer. En endelig diagnose stilles oftest ved at man tar et vevsprøve fra tynntarmen gjennom gastroskopi. Det kan være en veldig vanskelig diagnose å stille og oftest blir man testet for annen matintoleranse som kan gi de samme ubehagelige symptomene som glutenallergi.


Symptomer på glutenallergi:

 • Hyppig avføring som kan være illeluktende og annerledes på farge
 • Flatulens og oppblåst mage
 • Tilbakevendende magesmerter
 • Vekttap som følge av dårlig opptak av næringsstoffer
 • Mangel på ulike vitaminer og mineraler

Hos barn kan noen av symptomene være dårlig trivsel for eksempel på grunn av løs avføring og oppblåst mage. Det er også mennesker som opplever symptomer som ikke umiddelbart knyttes til glutenallergi som forstoppelse, tretthet, leddsmerter og generelt dårlig humør.

Det er alltid en god ide å få legen sin til å undersøke om man har glutenallergi (cøliaki). Lider man av glutenallergi uten å få det diagnostisert og behandlet, risikerer man å få ødelagt slimhinnen i tynntarmen. Behandlingsformen for glutenallergi er en livslang diett med glutenfri kost, så sjekk med legen din før du sier farvel til øl, brød og pasta.


Hvordan reagerer tarmen på glutenallergi?

Når du blir rammet av glutenallergi, så rammer det tynntarmen i den øverste delen. Sykdommen gjør at immunforsvaret starter en betennelsestilstand i tarmslimhinnen og avflater tarmtottene. Når tarmtottene blir ødelagte, reduseres tarmens overflate, noe som betyr at evnen til å spalte og ta opp næringsstoffer i tynntarmen blir redusert. Dette inkluderer blant annet de viktige fettløselige vitaminene.

Behandling av glutenallergi

Det finnes ingen behandling som kan fjerne overfølsomheten man har for gluten. Dette er det samme som med enhver annen form for matallergi, det gjelder om å unngå det man ikke tåler i kosten. Når gluten fjernes fra kosten vil tynntarmen som oftest helbrede seg opp igjen, men det er veldig individuelt fra pasient til pasient hvor raskt dette skjer. Men når tarmslimhinnen er fullstendig regenerert vil normalopptaket av viktige vitaminer og mineraler også være normalisert.

Den varige behandlingen for glutenallergi er derfor å leve på en fullstendig glutenfri kost. Dette kan for noen høres enkelt nok ut, men det krever mange ressurser og man må lese bak mange matvarer for å se om varedeklarasjonen inneholder noen ingredienser som inneholder eller kan inneholde gluten. Det finnes gluten mange uventede steder; som i soya, krydder, yoghurter, dressinger og mange halvferdige matvarer. Det kan derfor være en stor hjelp for mange å få hjelp av en lege/kostholdsspesialist når kostomleggingen starter.

I dag er det heldigvis blitt mye enklere å leve på en glutenfri diett. Internettet er fullt av deilige oppskrifter og mange ferdige produkter som bak- og kakeblandinger kan kjøpes i dagligvarebutikker og hos Med24.no.

Utvalg av matvarer som INNEHOLDER gluten?

Meltyper: Hvetemel, durumhvete, grahamsmel, fullkornshvetemel, siktet mel, hvetekli, hvetekim, hvetekorn, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvete, emmer, enkorn, rugmel og rugkorn.

Havre: Havregryn, müsli, havrekli, havremel, havremiks, havrekaker – med mindre det er laget av spesialfremstilt havre uten gluten.

Kaker/knekkebrød: Brød, kaker, pasta, vafler, knekkebrød, kjeks, bakeblandinger.

Panerte matvarer: Generelt panerte matvarer av kjøtt, fugl og fisk.

Diverse: De fleste jevnete supper og sauser, fylt sjokolade, larkis, marsipan, sennep og ketsjup, sprøstekt løk, kokesjokolade, karamell – KAN inneholde gluten.

Utvalg av matvarer som er NATURLIG GLUTENFRIE?

Disse matvarene inneholder sjelden gluten, men vi anbefaler alltid at man leser varedeklarasjonen:

Kjøttprodukter: Kjøtt, fisk, egg, fjærkre og innmat.

Meieriprodukter: Margarin, syrnede meieriprodukter, minarine, melk, ost og smør.

Grønnsaker og frukt: Alle grønnsaker, poteter, frukt, nøtter og mandler.

Drikkevarer: Juice, brus, saft, sprit og vin.

Diverse: Ris, korn, mais, hirse, havre, quinoa, chiafrø, sesamfrø, gresskarfrø, solsikkefrø, græskarkerner, lupinfrøskaller, hørfrø, kokosmel, mais, maisstivelse, potetmel, kornmel, ris, maizena, soya, tapioka, polenta, kikertmel, hirsemel.

Utvalg av matvarer som KAN inneholde gluten?

 • Mange frokostprodukter
 • Mat laget med farse, paté, pølser, pålegg, stuing, saus, buljong
 • Kakao, øl, milkshake
 • Is, yoghurt
 • Frosne potetprodukter, chips, stekte løk
 • Halvferdige middagsprodukter som for eksempel pizza, pølser, supper, sauser, spaghetti
 • Sennep, ketchup, majones, remulade, soya, karri og andre krydderblandinger
 • Fylt sjokolade, lakris, lakriskonfekt, vingummi, karameller
 • Vegetabilsk protein

Les også:

Guide til gluten og glutenfri baking
Oppskrifter på smakfulle brød med spesialmel
Alt om quinoa - Fra tilberedningstid til lekre oppskrifter


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.