Guide til riktig solfaktor

Skrevet av


Når solen endelig kommer frem etter en lang vinter, og gir varme og muligheten for å få litt farge i ansiktet, glemmer vi fort at solen bør nytes med forsiktighet. Mange er heller ikke klar over at dersom huden først har blitt utsatt for solskader, er ikke dette noe som nødvendigvis forsvinner med tiden.

Det er derfor viktig å bruke en god solkrem, og viktigst av alt - velge riktig solfaktor.

Solkrem og solfaktor

På vinterstid står solen i Norge lavt på himmelen og da er det ikke nødvendig å bruke solkrem. Utover våren vil solen bli sterkere og tiden er inne for å beskytte huden mot UV-strålingen fra solen. Bruk av solkrem reduserer risikoen for solskader som solbrenthet, soleksem, hudkreft og raskere aldringsprosess. 

Solkrem inneholder kjemiske filtre som trekker inn i huden og absorberer UV-stråling og/eller fysiske filtre som legger seg utenpå huden og reflekterer stråler. Alle solkremer har en solfaktor (også kalt SPF) som sier noe om graden av UV-beskyttelse. Solfaktor i en solkrem angir hvor mye UV-stråling påsmurt hud kan bli eksponert for før den blir solbrent sammenlignet med hud uten påsmurt solkrem. Påsmurt hud med solfaktor 20 vil være 20 ganger mer beskyttet mot UV-stråling enn hud uten solkrem.


Riktig bruk av solkrem

Det er vel så viktig å smøre seg inn med nok solkrem og hyppige påføringer, som det er å bruke en solkrem med høy nok solfaktor.

  • Kreftforeningen anbefaler å bruke faktor 30 eller høyere.
  • Smør deg 30 minutter før du skal ut i solen.
  • Til en voksen er det nødvendig med en håndfull solkrem til kropp og en teskje solkrem til ansikt. Dersom kun deler av kroppen skal smøres trenger hvert ben to teskjeer med solkrem. Hode og nakke, hver arm, og forside og bakside av overkropp, trenger en teskje solkrem.
  • Utsatte områder, som ansikt og skuldre, bør beskyttes med høyere solfaktor.
  • Har du svømt, eller vært aktiv og svettet, bør du påføre et nytt lag med solkrem selv om den er vannfast.
  • Du bør smøre deg minst annenhver time uavhengig av solfaktor. Smør deg oftere hvis du bader, svetter eller tørker deg med håndkle.

Er du aktiv og driver sport i solsteken, kan du med fordel sjekke vårt sortiment av solbeskyttelse velegnet til sport. Du kan også finne solbeskyttelse til leppene, samt solbeskyttelse til håret!


Hvilken solfaktor skal jeg velge?

Det er viktig å benytte solfaktor enten du skal beskytte deg mot solen i Norge eller på reise til varmere strøk hvor solen er sterkere. UV-stråling fra solen er sterkere jo nærmere ekvator man kommer og det er derfor nødvendig med høyere solfaktor og bedre solbeskyttelse enn det man vanligvis trenger hjemme i Norge. Solen er på sitt sterkeste om sommeren og midt på dagen mellom kl 12 og kl 15. Refleksjon fra snø, vann og sand gjør at huden utsettes for enda mer stråling - huden vil derfor trenge høy solfaktor både på fjellet med snø i Norge og på badeferie i Spania!

Men hvilken solfaktor er best? Og hvilken solfaktor passer best til din hudtype?


Se vårt store utvalg av solbeskyttelse til hele familien.


Solfaktor inndeles overordnet i hvor mange prosent de blokkerer for solens UV-stråler. 

  • Solfaktor 15 filtrerer ca. 93% av solens stråler.
  • Solfaktor 20 filtrerer ca. 95% av solens stråler.
  • Solfaktor 30 filtrerer ca. 97% av solens stråler.
  • Solfaktor 50 filtrerer ca. 98% av solens stråler.


Hudtype

En huskeregel er at jo lysere og mer utsatt hud du har, jo høyere solfaktor trenger du. Ved valg av solfaktor og solkrem bør du ta utgangspunkt i din hudtype (hvor ømfintlig hud du har) og hvilke solforhold kremen skal brukes under. 

Hudtypen har stor betydning for tendensen til å få solskader som pigmentflekker, rynker og solbrent hud som i verste fall kan føre til hudkreft. 

  • Blek hud: Er kategorisert som meget sart. Den blir lett rød og forbrent, og ses oftest hos lys- og rødhårede med fregner.
  • Lys hud: Her blir huden rød før man oppnår en lett solbrun farge. Typisk gjelder dette den nordiske hudtypen og de fleste lyshårede.
  • Lys/gyllen hud: Her opplever man å bli rød og forbrent kun ved intens soling.
  • Mørk hud: Kan bli solbrun uten å bli rød og forbrent, og er typisk hos personer med sort hår.


Eksempler på retningslinjer basert på hudtype:

  • Faktor 15: Både til lys, lys/gyllen og mørk hud i Norge og lignende land (i forhold til hvor intens strålingen fra solen er).
  • Faktor 30: Til sart, gyllen samt lys hud i sterk sol.
  • Faktor 50: Til veldig lys hud og veldig sterk sol.

Uavhengig av hvilken hudtype du har, er det viktig å huske på at en solkrem med en tilpasset solfaktor til forholdene alltid er nødvendig - også selv om du ikke har tendens til å bli solbrent.


Solspray eller solkrem? Hva er best?

Det finnes flere former for solbeskyttelse - krem, lotion, olje, gel og spray. Alle gir tilstrekkelig beskyttelse så lenge de brukes riktig.

  • Solkrem har en hvit farge og det er lettere å se hvilke hudområder som er påsmurt.
  • For større områder, som rygg og ben, kan olje og lotion være lettere å bruke enn solkrem fordi konsistensen er mer tyntflytende.
  • Spray kan for mange være lettere å påføre enn solkrem, men det kan være vanskelig å vite hvilke hudområder den treffer. Det er derfor viktig å være nøye, spesielt hvis det er en spray uten farge.


Solkrem og solfaktor til barn

Barn trenger som regel mer beskyttelse mot solen fordi huden er tynnere, har lite pigment og er mer ømfintlig. Dette gjør at huden lettere blir solbrent. Barn bør derfor bruke solkrem tilpasset barnehud, med høy solfaktor. For barn som leker i sanden eller bader i bassenget er det nødvendig med hyppigere påføring for tilstrekkelig solbeskyttelse.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.