Curly Girl Method – Den Ultimate Guiden

Skrevet av
Kvinne som smiler med flotte og definerte krøller

Du har kanskje hørt om Curly Girl-metoden og om co-wash, men ikke helt funnet ut hvordan det hele fungerer ennå? Denne artikkelen kan hjelpe deg med å få litt mer kontroll over metoden. Her skal vi fordype oss i Curly Girl Method og forklare hvordan du kan implementere den i din daglige rutine, og hvilke godkjente curly girl hårprodukter du kan bruke for å oppnå sunne, vakre og veldefinerte krøller.


Hva er Curly Girl-metoden?

Curly Girl Method er en hårpleierutine designet spesielt for personer med krøllete hår. Den ble laget av Lorraine Massey, som er en frisør som har jobbet med krøllete jenter i mange år.

Curly Girl-metoden hjelper deg å få det beste ut av dine naturlige krøller ved å kutte ut alle tørkende og grove ingredienser i hårpleierutinen din. Dette gjelder å kutte hårprodukter med silikoner, harde sulfater og tørkende alkoholer, og heller kun bruke hårprodukter som er Curly Girl-approved.

Ønsker du å følge Curly Girl-metoden, anbefales det heller ikke å bruke varmestylingverktøy som f.eks rettetang. Så hvis du skal føne håret bør det stå på laveste varmeinnstilling eller på kald luft.

Metoden er designet for personer med krøllete hår, men kan også enkelt brukes selv om du har permanent eller rett hår. Metoden kan anvendes av alle som bare vil ha sunt og velstelt hår!


Fordeler med Curly Girl-metoden

Det kan til å begynne med virke som en jungel med ting du må unngå når du følger Curly Girl-metoden, men det er mange fordeler med å bruke hårpleiemetoden, blant annet:

 • Forbedret sunnhet og tekstur på håret ditt
 • Redusert frizz og økt glans
 • Sterkere og mer motstandsdyktige krøller
 • Økt definisjon og fylde i krøllene
 • Mindre skadelige ingredienser i produktene du bruker


Trinn for trinn – slik kommer du i gang med Curly Girl Method!

Kvinne med lyse, veldefinerte krøller og oppsatt hår

Når du først starter med hårpleiemetoden, må du gjøre det som i curly-girl-universet kalles «en siste vask», for å få alle de dårlige ingrediensene ut av håret ditt . Her vasker du håret med en sulfatholdig sjampo uten silikon. Dette vil vaske voks- og silikonrestene ut av håret. Du er nå klar til å begynne med Curly Girl-metoden.

Trinn 1 – Vask håret med en co-wash eller low-poo

Hvis du vil begynne på Curly Girl-metoden, er det på tide å kaste din vanlige sjampo. I Curly Girl-metoden anbefales det å vaske håret med godkjent vaskebalsam, også kalt co-wash, for ikke å tørke ut håret og hodebunnen med de harde ingrediensene som er i mange sjampoer. Co-wash står for "conditioner only wash" og renser fortsatt håret i dybden, uten at de inneholder alle de ingrediensene metoden mener er skadelige for håret ditt.

Når du bruker co-wash er det viktig at du masserer hodebunnen noen minutter før du skyller den ut igjen, slik at du løsner alt smuss og skitt fra hodebunnen.

Ved å bruke co-wash beholder du hårets naturlige oljer og tilfører ny fuktighet. Men noen føler at håret blir fett av å bruke co-wash. Her kan løsningen være å bruke en low-poo i stedet, som er en shampoo som er tillatt i Curly Girl-metoden. Det betyr at den ikke inneholder sulfater, silikon eller tørkende alkoholer. Du kan på denne måten fortsatt vaske håret med sjampo, det er bare langt mer pleiende og skånsomt mot håret.

Du kan bruke en hodebunnsbørste til å eksfoliere hudebunnen, og fordele co-wash eller low-poo gjennom håret. På denne måten får du i gang blodsirkulasjonen.


Trinn 2 – Behandle håret ditt med en pleiebalsam

Etter at håret er renset med co-wash eller low-poo, er det viktig å få det pleiet. Her brukes en pleiebalsam som påføres hårets lengder, slik at håret blir tilført fukt og nærende ingredienser som styrker håret. Når du velger balsam, kan du få noen som tilfører fuktighet, protein eller begge deler. Her gjelder det å eksperimentere litt i forhold til hva som fungerer best for deg og håret ditt. Det er forskjellig hva som skal til for å bringe håret i balanse. Men når du finner den rette, vil du kunne kjenne det på krøllene dine, da de blir mykere, definerte og mindre krusete.

Pleiebalsamen skal sitte i håret i ca. 3-5 minutter, slik at håret får absorbert alle de gode ingrediensene før du skyller det ut. Her kan du gre gjennom håret med fingrene eller med en bredtannet kam, slik at du får eventuelle floker ut av håret.


Bruk en hårkur for dypere pleie

Krøllete hår har en tendens til å være tørrere enn rett hår, og er en hårtype som fort kan mangle fuktighet. Derfor er det en veldig god idé å bruke en hårkur en gang i blant etter behov. En hårkur gir en mer dyptgående fuktighet eller proteinboost. De dagene du bruker hårkur må du bruke den etter co-wash og low-poo, men før balsam.


Trinn 3 – Styling

Når man går ut av dusjen, pakker de fleste bare håndkleet rundt håret. Men på grunn av vevingen av håndklær kan de gi håret en større tendens til å knekke og bli slitt. Derfor anbefales det ikke å bruke vanlige håndklær til håret når du bruker Curly Girl-metoden. I stedet anbefales det å bruke en bomulls-t-skjorte eller et mikrofiberhåndkle til å vikle rundt håret, da det er mer skånsomt for håret.

Å style det krøllete håret er ofte lettest i vått hår. Noen foretrekker å style det i håndkletørt hår, mens andre foretrekker det i helt vått hår.

Hvis du har tykt hår trenger du ikke bekymre deg så mye for at håret ditt blir tynget, da det tåler flere stylingprodukter enn tynt hår. For tykt hår kan du f.eks. bruk:

 1. En leave-in conditioner
 2. En krøllekrem
 3. En finishing gel

Hvis du har tynnere hår, kan for mange stylingprodukter få det til å se fett ut. Her kan du f.eks. bruke:

 1. En gel
 2. En mousse

Prøv deg frem slik at du finner stylingproduktene som gir deg de vakreste krøllene.


Trinn 4 – Tørk håret

Etter styling kan du velge å bruke "plopping"-metoden - hvor du bruker en t-skjorte eller et mikrofiberhåndkle for å definere krøllene dine. Måten du gjør dette på er ved å pakke inn håret slik at lengdene på håret er oppå hodet. Du kan gjøre dette mens du legger sminke eller fikser andre ting.

Etter dette kan du velge å la håret lufttørke eller bruke en hårføner med diffuser på lav varme.

Når håret er helt tørt vil du nok oppleve at det har blitt litt stivt av stylingproduktene. Denne stivheten kalles cast, og må presses ut av håret ved hjelp av hendene, en t-skjorte eller et mikrofiberhåndkle. En cast er bra å lage, da de gir betydelig mindre frizz og mye mer definerte krøller.


Trinn 5 – Stå opp med vakre krøller

Det kan være ganske frustrerende å ha brukt lang tid på å style og tørke håret, for så å legge seg og våkne opp med bustete og flokete hår. Men i Curly Girl-metoden er det også forskjellige ting du kan gjøre for å forhindre dette.

Jente som sover på putetrekk i bambus som hårpleie

Putetrekk i bambus

Generelt slites håret mye mens du sover og det meste av slitasjen skyldes putetrekket ditt. Vanlige putetrekk er ofte laget av bomull og polyester, noe som gir en ru overflate. Dette bidrar til å skape friksjon på håret ditt, slik at håret ditt ender opp bustete neste morgen. I tillegg vil bomullsstoff også trekke fuktigheten ut av både huden og håret.

Enten du bruker Curly Girl-metoden eller ikke, bør alle sove med et putetrekk i bambus. Disse er laget av et mye finere og jevnere materiale, slik at det ikke skapes friksjon mellom håret og puten. Et putetrekk i bambus absorberer også langt mindre fuktighet fra hud og hår, slik at den naturlige fuktighetsbalansen fortsatt opprettholdes om natten. Derfor kan et putetrekk i bambus ha stor innvirkning på hvordan håret ditt ser ut når du våkner.

Håroppsetning

I tillegg til å bytte putevar, kan frisyren din også ha noe å gjøre med hvordan håret ditt ser ut når du våkner. Mange bruker Curly Girl-metoden setter opp håret om natten i det som kalles et ananas-oppsett.

Dette oppsettet gjøres ved å samle håret i en løs hestehale på toppen av hodet slik at det ser litt ut som en ananas. Dette gjøres med en scrunchie eller andre løse hårstrikk. På den måten vil ikke krøllene dine skades like lett når du vrir og snur deg om natten.


Trinn 6 – Dyprens

Build-up og opphoping av produktrester er noe som kan oppstå når du bruker Curly Girl-metoden, fordi du ikke bruker de grove rensende ingrediensene som er i mange sjampoer. Etter en tid vil du derfor oppleve at hodebunnen blir fetere enn vanlig og at håret blir litt uregjerlig. Da vet du at det er på tide å dyprense hodebunnen.

I Curly Girl-metoden anbefales det f.eks. å bruke ACV-rens eller sitronrens hver 14. dag eller en gang i måneden. Det er få som vil trenge å gjøre det oftere. ACV-rens og sitronrens er også gode å bruke i perioden hvor håret må vennes til å vaskes med balsam. I starten vil det nemlig oftere være tider hvor håret føles fetere enn før.

ACV-rens

ACV cleanser også kalt Apple Cider Vinegar Cleanser er en god måte å fjerne opphopning av smuss og produktrester i hodebunnen.

 1. Bland 1 dl eplecidereddik med 2 dl vann.
 2. Spray eller hell/fordel blandingen i hele håret.
 3. La det virke i ca. 5 minutter mens du masserer hodebunnen.
 4. Skyll blandingen grundig fra øret og utover.
 5. Vask deretter håret som vanlig.

Sitronrens

Sitronrens er også en god måte å fjerne produktrester på.

 1. Bruk saften fra 1 sitron.
 2. Bland det med en lik mengde vaskebalsam.
 3. Fordel blandingen i håret og masser hodebunnen. Vent 5 minutter.
 4. Skyll blandingen grundig ut igjen.
 5. Vask håret som vanlig.

De viktigste prinsippene i Curly Girl Method

Jente som har brukt Curly Girl-metoden viser frem sunne og definerte krøller

Hvis du er helt fersk på Curly Girl-metoden, kan det virke litt forvirrende til å begynne med. Men hvis du følger disse prinsippene, er du på god vei mot sunnere hår og mer definerte krøller.

 • Unngå sulfater, silikoner og tørkende alkoholer i hårproduktene dine
 • Vask håret med en co-wash eller low-poo
 • Føn håret på svært lav varme eller kald luft, og unngå varmeverktøy som rettetang eller krølltang
 • Beskytt håret om natten ved å sove med et putevar laget av f.eks. bambus
 • Bruk dybdebehandlinger regelmessig, som en hårkur, for å gi næring og gjenoppbygge håret ditt
 • Unngå å børste håret når det er tørt for å unngå slitasje og frizz. Hvis håret ditt må gres, kan det gjøres med fingrene eller en bredtannet kam i når håret er vått

Les også:

Enkle løsninger for tørr hodebunn
Vitaminer til håret - få svar på hvilke du trenger!
Hva er Arganolje?


Pil til toppen Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.