Enkle løsninger for tørr hodebunn

Skrevet av
Stort bilde, oransje bakgrunn med kvinne som klør seg i håret, Med24.no


En tørr hodebunn kan virke stressende, ubehagelig og irriterende. Dessverre har tilstanden blitt til et meget alminnelig problem, som flere og flere plages med. Men visste du at en tørr hodebunn er relativ enkel å behandle? Det foregår på en helt smertefri måte, hvor deilige, pleiende, naturlige og beroligende midler ofte inngår. Behandling av tørr hodebunn er viktig, da du ved kløe risikere å skape sår i hodebunnen, som igjen kan gi adgang for bakteriedannelse.

Nedenfor kan du lese om symptomer og årsaker til flassdannelse og tørr hodebunn. I tillegg henviser vi hos Med24.no til noen av de foretrukne behandlingsmetoder, som til og med kan kjøpes til gode tilbud og skarpe priser på siden vår!


Hva er en tørr hodebunn?

Forekomsten av tørr hodebunn er uavhengig av alder, kjønn eller hygiene, og kan derfor ramme alle. Noen er dog særlig utsatte på bakgrunn av sykdommer som psoriasis eller eksem. Eldre har en økt tendens til tørr hodebunn, hvilket oftest henger sammen med et lavt væskeinntak.

Hvorfor du får tørr hodebunn, skyldes typisk mangel på hudfett, også kalt talg, i hodebunnen. Hvis talgkjertlene ikke lenger produserer den nødvendige mengde naturlige fett, vil hårbunnen fort kunne tørke ut. Håret vil også tørke ut og ta skade.

Man forbinder en tørr hodebunn med kløe og løse hudflak som drysser mer enn det vanlige flasset. Tørr hodebunn og hårtap henger ofte sammen hvis du ikke får behandlet den tørre hodebunnen over en lengre periode. Den tørre huden kan nemlig i verste tilfelle føre til sprekker som kan medføre hårtap og bakteriedannelse.

Rundt bilde med lyserød bakgrunn av kvinne som ser bekymret ut

Symptomer på tørr hodebunn:

 • Rødme
 • Kløe og irritasjon
 • Hodebunnen kan føles stram
 • Det vil drysse hvite flak eller hudskall fra håret
 • Sprekker og sår kan oppstå

Tørr hodebunn hos babyer

Det ses ofte at små barn har tendens til en litt tørr hodebunn, hvor det enten kan ses hvitt flass eller arp. For å behandle problemet kan man bruke en barneshampoo eller en naturlig babyolje til tørr hodebunn. Som alternativ kan du også massere barnets hodebunn med bløte sirkulerende bevegelser for å sette gang i blodsirkulasjonen.


Flass eller tørr hodebunn?

Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på flass og tørr hodebunn, så er du ikke alene. Flere tar ofte feil av tørr hodebunn og flass. Mange ender derfor også med å kjøpe ellers effektive produkter, som dog oppleves utilfredsstillende, da de er kjøpt til feil formål.

Forskjellen på tørr hodebunn og flass kan primært ses på “flassen”. Ved tørr hodebunn er “flasset” hvite og meget tørre hudflak som lett drysser fra hårstrående og hodebunnen. Derimot er det alminnelige flasset mer fettet, og sitter derfor oftest i hodebunnen og håret. Flass kan ha en lys-gulaktig farge.


Hva er flass?

Rundt bilde med lilla bakgrunn av kvinne som står med ryggen til og har hendene på hodet

Flass og tørr hodebunn er derfor ikke det samme. De to plager skal derfor også behandles på vidt forskjellige måter. Man kan oppleve flass i hodebunnen, i skjegget, flass i håret og flass ved øyenbrynene.

Hvorfor får man flass?

Flass er et meget alminnelig problem som er forårsaket av avskalling av døde hudceller fra hårbunnen – det smitter ikke, men kan være veldig sjenerende for den enkelte. Har man eksem eller psoriasis vil disse tilstandene ofte kunne forårsake en del flass og irritasjon.

Hvordan behandler du flassproblemer?

For å fjerne flass i hårbunnen, anvender de fleste en shampoo som nedsetter mengden av gjærssoppen pityrosporum ovale i hårbunnen, da denne er den hyppigste årsaken til flassproduksjon. En shampoo mot flass er generelt nok til å bekjempe problemet, dog kan det i visse tilfeller være behov for ytterligere behandling – her bør du henvende deg til din lege.

Alternativ og naturlig behandling

Ønsker du å begi deg ut på en naturlig behandling av flass? Ifølge kjente husråd mot tørr hodebunn, mener mange at en eplecidereddik er et nyttig middel til å fjerne flass og kløe.

En annen naturlig og enkel løsning kan også være hodebunnsmassasje. Dette bidrar til stimulering av blodsirkulasjonen, hvilket kan skru opp celledannelsen og resultere i betydelig mindre flass. Man bør utføre hodebunnsmassasje minst en gang om dagen.

Er hodebunnen veldig tørr, så kan du med fordel tilsette noen få dråper olivenolje i hodebunnen, som du masserer stille og rolig inn i hodebunnen et par ganger om uken.


Hvorfor får man tørr hodebunn?

En av de mest alminnelige årsaker til at tørr hodebunn oppstår, er at vi i dag bruker et hav av produkter med unaturlige kjemikalier, som bryter med hårbunnens naturlige balanse. Det gjelder alt fra sjampoer, stylingprodukter, hårfarger, balsam og mye mer!

Eksterne kjemikalier er dog ikke den eneste synder. Som tidligere nevnt, kan man igjennom livet ha hatt en tørr hodebunn som i perioder har forårsaket kløe og irritasjon, grunnet hudeksem, allergi, høyt stoffskifte eller psoriasis. I tillegg kan man være født med en lav eller for høy talg-produksjon. Alle problemene er likevel raske å behandle ved hjelp av en mindre innsats.

rundt bilde av kvinne som står ute i sneen

Uttørket hodebunn i vinterperioden

Kulde, blest og lav luftfuktighet er også med til å tørke ut huden. I vinterperioden vil vekslende varme og kulde raskt kunne skape en kløende og stram hud. Det er derfor viktig å tilføre ekstra nærende pleie til huden og hodebunnen om vinteren.

Talg-produksjon

I hodebunnen har vi liksom på resten av kroppen masse talgkjertler som sørger for å utvikle talg, som produseres av fett og døde hudceller. Talgen er viktig da den fetter og beskytter hud (og hår), så den er vanntett, ikke tørker ut eller blir for skrøpelig. Er den naturlige produksjon av talg ikke stor nok, vil hodebunnen bli tørr.

Øvrige årsaker

Noen steder er det hardt vann, hvilket påvirker hodebunnen og effekten av de hårprodukter du bruker i dusjen. I tillegg kan væskemangel og dårlig kost være en årsak til tørr hodebunn. Det er overordnet viktig for alle kroppens funksjoner at den næres med vann, og de livsnødvendige vitaminer og mineraler som også bidrar til vår optimale helse.


Hva gjør man med tørr hodebunn?

Det finnes et hav av produkter på markedet som er produsert nettopp til å hjelpe med alt fra flassproblemer, ekstrem tørr hodebunn, meget tørr hodebunn til en mildere grad av tørr hodebunn. Den gyldne regel og det viktigste punkt på dagsordenen for å behandle kløe og rødme, er et produkt som er rikt på fukt, pleiende oljer og nærende vitaminer.

Rikelig med væske

Først og fremst er det viktig at du drikker nok vann og inndrar vitaminrike matvarer i kosten. Hvis ikke du gjør dette, bør ditt første skritt på veien være et rikelig væskeinntak, helst i form av vann og sunne kostvaner.

Naturlige hårprodukter

En annen enkel løsning vil være bruk av nøytrale og naturlige hårprodukter, hvor en pleiende hårolje kan inndras i din regelmessige pleie. Du bør overordnet holde deg fra sjampo, balsam og styling produkter med for mange kjemikalier, da disse ødelegger hudcellenes naturlige balanse.

Har hodebunnen blitt veldig tørr og skadet, eller er den påvirket av en bestemt sykdom? Så kan du ha behov for en spesiell sjampo til tørr hodebunn, eventuelt en god hårkur til tørr hodebunn og kremer. I de fleste tilfeller hvor tørr hodebunn er forårsaket av en sykdom, er det best at du rådfører deg med din lege, da det kan være behov for et bestemt soppdrepende- eller aktivt middel.


Tørr hodebunn kur

Du kan ta en kur mot tørr hodebunn med naturlige oljer. Disse virker både beroligende, pleiende og nærende for huden. De hyppigst brukte hårkursoljer er; olivenolje, kokosolje, tea tree oil og mandelolje.

Hos Med24.no anbefaler vi blant annet Austrailian Bodycare Scalp Cure Treatment, som motvirker flass, kløe og irritasjon. Tea tree oljen behandler i dybden, hvor den renser og reduserer den vekst av sopp og bakterier som forårsaker flass og kløende hodebunn.

Kokosolje til tørr hodebunn – hjemmelaget kur

I skjønnhetens verden er kokosolje en kjempefavoritt. Du kan med stor fordel bruke kokosoljen som en hjemmelaget hårkur mot tørr hodebunn. Alt du trenger er bare en tsk. kokosolje som skal masseres godt inn i hodebunnen og videre ut i hårets lengde. Oljen skal helst virke over natten - Du kan f.eks. pakke håret inn i et håndkle og vaske det morgenen etter.

Oljene er milde, skånsomme og særdeles hudvennlige for enhver hudtype. I tillegg har mange gitt uttrykk for at de har opplevd en positiv virkning ved bruk av disse. Dog er oljer ikke en mirakelkur for alle. Mange bruker derfor produkter som er utviklet med aktive stoffer, og som har til formål å behandle hodebunnen. Du finner noen av våre favoritter her!


Shampoo mot tørr hodebunn

En sjampo brukes utover dens rengjørende effekt, også til å styrke, behandle og beskytte hodebunnen. Sjampo er et av de mest brukte produkter til bekjempelse av tørr hodebunn. Når du kjøper pleiende sjampo, skal du være oppmerksom på at disse skal masseres godt inn i hårbunnen, og de fleste bør sitte i noen minutter før produktet skylles ut – Gjør man ikke dette kan den styrkende, beskyttende og stabiliserende virkningen gå tapt.

Disse spesielle sjampoer kan inneholde alt fra spesielle oljer, salter, vitaminer og mineraler til aktive stoffer som kan virke bakteriedrepende. Hver enkelte sjampo er også tilpasset forskjellige behov alt etter hårtype, graden av tøtrrhet, flassproblemer og mye mer! Det er derfor også viktig at du får karakterisert din hodebunn og behov, så du kan finne den helt rette kuren mot ditt problem.


rundt bilde: shampoo sprøytes ned på hender

Kundenes favoritter

Vi anbefaler noen av kundenes favoritter:

 • Læsø SaltCare Shampoo
 • Purely Professional Shampoo 0
 • Dr. Organic Manuka Honey Shampoo
 • PSO Shampoo no. 4
 • Vichy Decros Ultra Soothing Shampoo
 • Innopoo Mild og Sensitiv Shampoo

Kremer og geler

Såfremt du har en ekstrem tørr hårbunn, eller bare ikke anser sjampoen som din foretrukne hjelpende hånd, kan du bruke en gel eller krem som supplement. Disse er hurtig lindrende og leger hodebunnen effektivt. Blant behandlende geler finnes Softex plus Keratolytikum og Kimovi Gel med salt.

Mange bruker bare ansiktskremer eller krem til kroppen mot tørr hud i hodebunnen – dette kan fungere minst like godt. Ønsker du å unngå fettet hår, bør du gå etter en krem som ikke er alt for fet. Dog finnes det også en rekke kremer som er henvendt spesifikt til hårbunnen - prøv f.eks. Decubal Dry Scalp Treatment.


Hos Med24.no forhandler vi en lang rekke av sjampoer til tørr hodebunn, sjampo mot flass og andre produkter til behandling av tørr hodebunn. Du kan gå på oppdagelse i vårt store sortimentet av sjampoer mot tørr hodebunn her!

Se vårt utvalg av shampoo til tørr hodebunn her.

Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.