Slik unngår du myggstikk!

Skrevet av
Slik unngår du myggstikk

I en deilig og varm sommer er det ikke til å unngå å bli plaget av myggen når man vil sitte ute i de lune sommerkveldene. Irriterende summing og kløende stikk kan ødelegge hele stemningen. Selv om det kan være vanskelig å unngå myggstikk finnes det heldigvis metoder du kan redusere risikoen på!

Hvis du ønsker å gardere deg i kampen mot myggen, må du lese videre her. Vi gir deg tips til både forebygging mot og behandling av myggstikk.


Derfor stikker mygg

Myggen er et lite insekt som hovedsakelig lever av nektar fra planter. De fleste kjenner den på summingen og evnen den har til å suge blod og skape panikk mot å bli stukket. Men det er faktisk kun når hunnmyggen trenger blod til å utvikle eggene sine at myggen stikker. 


Når man har blitt stukket

Hvis uhellet har vært ute, begynner kroppen å reagere mot stikket forholdsvis hurtig. Det medfører oftest en rød «knopp» eller hevelse som kan klø, svi og kjennes varm. Der er likevel stor forskjell på reaksjonen immunforsvaret til hver enkelt har mot et myggstikk – det kan både skyldes den myggarten du har blitt stukket av, eller om du er allergisk overfor myggens “spytt”.

Ved allergiske reaksjoner i forbindelse med myggstikk kan du oppleve å svulme opp. Området kan være ømt, varmt og veldig sensitivt. Du kan bruke antihistamin til å motvirke effekten av myggstikket. Dette bør du alltid rådføre deg med legen din om. Det er nemlig viktig å finne årsaken hvis du har en voldsom allergisk reaksjon.

Hvorfor klør myggstikk?

Det er spyttet fra myggen som medfører kløe og irritasjon i huden. I spyttet finnes der nemlig en rekke enzymer som immunforsvaret vårt reagerer på. Spyttet sprøyter myggen inn i huden når de skal til å suge blod, og det forhindrer blodet i å størkne.


Behandling mot myggstikk

Det beste du kan gjøre når du har fått et myggstikk, er å la det være. Du bør altså unngå å klø i stikket eller ha tettsittende klær som kan irritere området. Hvis du klør hull i stikket kan du få smuss i huden og forårsake betennelse og forverring av plagene stikket har gitt deg i utgangspunktet.

Du kan også bruke myggmidler som kan lindre kløen og gjøre det lettere for kroppen å skille seg av med de irritasjonsfremmende stoffene.  


Hva hjelper mot myggstikk?

Midler mot myggstikk inneholder stoffer som både kan forebygge og lindre myggstikk. Hvis du foretrekker å bruke naturlige myggmidler kan en krem med tea tree oil eller aloe vera være veien å gå. Ofte gjelder det bare å velge noe bakteriedrepende og lindrende.

Myggmidler finnes i flere forskjellige former. Du kan blant annet finne det som myggspray som sprayes på huden for å forebygge angrep. Myggmidler blokkerer myggens evne til å registrere en blodkilde. De forskjellige midlene skremmer derfor ikke myggene vekk, men forhindrer dem i å sette seg og suge blod.

Der finnes også kosttilskudd mot mygg samt myggstift og kremer når uhellet er ute. Disse lindrer både kløe og hevelse. Produktene Elli’s After Bite er veldig populære til bruk for barn. Voksne velger ofte Mepyramin-krem 2%.  


Er myggstikk farlige?

Som regel er de myggstikkene vi får i Norden helt ufarlige. Hvis du derimot skal reise andre steder i verden, som til tropene, skal du være mer oppmerksom på stikkene du får ettersom de kan overføre alvorlige sykdommer som malaria, japansk hjernehinnebetennelse eller gul feber.

Sørg derfor for å sove med myggnetting hver kveld eller anbefalte insektavvisende midler som jungelolje, som inneholder DEET.  


Gode råd

Mange kjenner kanskje til rådet om å avskrekke myggen med duften av enten sitron eller hvitløk. Det er likevel sterkere midler som skal i bruk hvis du vil unngå de stikkende hunnmyggene.

Mygg er generelt glad i fuktige og varme omgivelser. De oppholder seg oftest ved skoger og sjøer i god sommervarme. Du bør beskytte deg spesielt ved solnedgang og soloppgang.

For å beskytte deg best mulig mot å bli stukket, bør du altså:

  • Beskytte deg med en langermet topp, lange bukser og strømper. Husk at mørke farger tiltrekker myggene, og mygg kan saktens stikke gjennom tynt stoff.
  • Bruke myggnetting, mygglampe eller kjøle rommet med aircondition. Mygg liker nemlig ikke kald luft.
  • Bruke insektavvisende midler.
  • Bruke myggmidler på udekkede hudområder.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.