Keratosis pilaris (nuppete hud)

Skrevet av

Er du plaget med ru hud og små nupper på baksiden av armene eller på lårene? Da kan du ha keratosis pilaris! Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand og kan ramme alle i alle aldre, men forekomsten er spesielt høy blant tenåringer. Det finnes ingen effektiv behandling, men hos de fleste vil symptomene bli mindre fremtredende eller forsvinne helt med tid og alder. Hudtilstanden i seg selv er ufarlig, men for mange kan den oppleves kosmetisk skjemmende. Les mer om keratosis pilaris og få gode råd til hvordan du kan lindre plagene.


Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en kronisk hudtilstand som skyldes overproduksjon av keratin rundt hårsekkene. Keratinet klumper seg sammen og tetter igjen utløpet av hårsekkene, og gir små og harde klumper bestående av keratin (nupper) i hårsekkens åpning. Hudtilstanden opptrer i varierende grad hos 50-80 % av unge og 40% av voksne. Mange opplever spontan bedring med alderen og det er grunnen til at forekomsten er lavere blant voksne. Det er ikke uvanlig at den rammer barn under 10 år og blusser opp igjen under og etter puberteten. Tilstanden ses ofte i kombinasjon med andre hudtilstander, som iktyose, atopisk eksem og allergiske hudreaksjoner. 


Symptomer

De aller fleste opplever kosmetiske symptomer, i form av tørr og ru hud med små nupper. Noen kan i tillegg oppleve periodevis kløe. Symptomene er som oftest mest uttalt på baksiden av overarmer og lår, men kan i noen tilfeller også oppstå i ansiktet, på ryggen, brystet og setet. Symptomene opptrer i varierende grad, gjerne avhengig av sesong. Vinteren med lav luftfuktighet og tørr vinterhud kan forverrer tilstanden, og sol og saltvann gir gjerne mindre uttalte symptomer og glattere hud. Nuppene kan også bli betente og forårsake rød, sår og varm hud, og dermed tap av små hår i huden som øyenbryn. Disse tilstandene kan gi arr, tap av pigment og pigmentflekker.


Hva kan du gjøre selv?

Det er viktig å styrke hudbarrieren og tilføre fukt til huden, da en uttørket og svekket hud forverrer tilstanden. Kremer og lotion som inneholder salisylsyre, melkesyre, propylenglykol eller karbamid, som for eksempel CeraVe SA Smoothing Cream, Locobase Renew og Canoderm, er spesielt effektive mot nupper da de i tillegg har keratolytisk effekt og eksfolierer hudens øverste lag.

En mild peeling kan hjelpe å redusere forekomsten av nupper, men her er det viktig at huden ikke skrubbes for hardt for å unngå at huden blir betent. 

Velg milde og såpefrie renseprodukter som tilfører huden fukt og er parfymefri for å unngå kontaktallergi, for eksempel CeraVe SA Smoothing Cleanser. 

Tørk huden varsomt ved å klappe den tørr med et håndkle fremfor å gni den tørr. 

Du bør unngå å berøre nuppene da dette kan medføre irritasjon og betennelse i huden. 

Varmt vann ved for eksempel dusj og bad tørker ut huden og bør unngås.

Ved regelmessig behandling vil man vanligvis merke en forbedring, men effekten er kun midlertidig. Det er derfor viktig at behandlingen opprettholdes for best mulig effekt. Se vårt store utvalg av hudpleie til tørr hud her


Behandling

Det finnes ingen effektive behandlinger mot keratosis pilaris, men i de tilfeller hvor symptomene oppleves som svært uttalte kan det være aktuelt med reseptbelagte legemidler. Det kan være kremer med vitamin A og kortisonkremer.

Andre behandlingsmetoder som kan gi midlertidig forbedring er mikropeel, laserbehandling og sliping av huden.  


Når bør du oppsøke lege?

Rådfør deg med lege dersom du får betennelse på utslettet eller plages av symptomene.  


Kilde: Helse Norge, NHI, Tidsskrift for den norske legeforening

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.