Hva er Matcha te? Få svaret her!

Skrevet av
Hvad er Matcha te? Læs om det lækre grønne te her og få tips til opskrifter


Matcha te har fått veldig mye oppmerksomhet i mediene og status som ny superfood – og det er ikke uten grunn! Den særlige formen for grønn te er spekket med næringsstoffer, vitaminer og antioksidanter, og så kan du bruke den i allverdens forskjellige oppskrifter utover den klassiske matcha teen.

Hva er Matcha te?

Matcha te er ganske enkelt pulveriserte tørkete blader fra tebusken Camellia sinensis. Matcha er fremstilt av friske og fine teblader fra årets første høst. Umiddelbart etter høsten blir bladene dampet og skånsomt tørket over en lengre periode. De tørkede blader blir heretter malt til et meget fint pulver, som kalles Matcha. Te bladende blir under hele dyrkingen og vokseperioden skjermet for sollys og derfor sikrer man en konsentrert dose av klorofyll som gir teen den flotte karakteristiske grønne fargen.

Når du skal brygge din kopp matcha te, skal du drikke alt pulveret og ikke filtrere teen etterpå. Derfor inntar du faktisk hele tebladet, og du får dermed alle de gode næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioksidanter som finnes i de grønne bladene. Faktisk tilsvarer en kopp matcha te ernæringsmessig helt opp til 12 kopper alminnelig grønn te.

Fordi matcha er mer konsentrert og kraftfull enn alminnelig grønn te, kan det bety at du i starten blir nødt til å drikke et lavere antall kopper om dagen enn du er vant til. Prøv f.eks. med 1 kopp om morgenen og 1 kopp senere på dagen og sett eventuelt antallet av kopper opp løpende alt etter dine preferanser.


Produksjon av matcha te i 5 steps

Det er en meget nøysom og særlig prosess å dyrke og håndtere matcha, men her under har vi satt opp de viktigste trekkene i produksjonen i 5 steps:

  • Det skapes skygge over plantene før de blir høstet, fordi det fremskynder veksten og bladene får en bedre smak.
  • Bladene blir nøye håndplukket og kun de beste valgt ut.
  • Bladene blir dampet kortvarig, dette for å stoppe gjæringen.
  • Bladene blir heretter satt til side i et kjølig rom hvor de blir tørket.
  • Bladene males heretter fint i en stenmølle og dette gir en smak som er rund og fin samt en frisk duft.

De gode virkninger ved matcha te

Matcha te kan brukes til lekker og flott matcha latte, hvis du brygger teen på både vann og melk

Matcha pulver er utrensende og har flere helsefremmende egenskaper – generelt er Matcha te et konsentrert sunnhetsboost til kroppen, som også smaker deilig og kan inntas på mange forskjellige måter. Mange nyter å starte dagen med en kopp matcha te, og så brygge en kopp igjen om kvelden, som beroliger kroppen til natten. Hvis du på grunn av koffeininnholdet heller vil drikke din matcha te tidligere på dagen, kan du også drikke teen ved ettermiddagstid – f.eks. til ettermiddagskaffen.

Energi Boost (høyt innhold av koffein)

Matcha pulver gir kroppen en god naturlig og god energi, da det har et naturlig innhold av koffein, liksom andre grønne te`er. Matcha te er meget oppkvikkende og fordi du får en konsentrert porsjon av matcha te, så får du mer koffein i teen enn i en normal kopp te. Den gode effekten av koffein understøttes av de andre gode næringsstoffer du finner i Matcha te.

Høyt innhold av antioksidanter

Matcha te har et riktig høyt innhold av antioksidanter, spesielt polyfenoler er den beriket med. Polyfenoler har en positiv innvirkning imot hjerte-karsykdommer, høyt blodsukker og blodtrykket.

Utrensende effekt

Matcha te har en naturlig utrensede effekt og meget tyder på at matcha te i enda større grad enn alminnelig grønn te er med til å øke forbrenningen, på grunn av det høye innholdet av stoffet EGCG. Man antar nemlig at EGCG kan øke energiomsetningen og forbrenningen av fettsyrer i noen timer etter inntaket.

Beroligende effekt

Matcha te har en beroligende effekt på nervesystemet. Dette skyldes at Matcha te inneholder aminosyren L-Theanine. Faktisk har de Buddhiske munke i mange år brukt Matcha te til å komme i den meditative tilstand, samtidig med at de er våkne og bevisste.


Hvis du vil lage en kopp Matcha te, som de gjør ved den tradisjonelle te-seremonien i Japan, kan du gjøre det slik:

For å brygge matcha te på samme måte som ved den gamle og tradisjonsrike te-seremoni fra matcha teens hjemegn, skal du bruke 1 ½ tsk matcha pulver, 1,5 dl varmt vann, en matcha skål eller et bredt tekrus og et bambuspiskeris. Din matcha skål bør ha så stor diameter som mulig, for at du lettest kan piske teen jevn og luftig. Det særlige bambuspiskeriset kan med sine mange tynne forgreninger løse opp selv de minste klumper av pulver, og det er den letteste og mest effektive måten å piske din matcha på for hånd.

  1. Varm opp skålen ved å tilsette varmt vann. Tøm heretter ut det varme vannet og tørk skålen godt med et rent håndkle.
  2. Mål opp 1 1/2 tsk toppet matcha pulver, som helles i skålen.
  3. Tilsett 50-60 ml varmt vann i skålen. Det varme vannet bør ikke være kokende, men ha en temperatur på ca 70-80 c.
  4. Ta bambuspiskeriset i den ene hånden og hold på kanten med den andre hånden. Før piskeriset i en W form i et hurtig tempo.
  5. Når pulveret er pisket godt ut, og det har dannet seg et lett skum på toppen, er Matcha teen klar til å nytes.

Matcha teens mange bruksmuligheter

Matcha te har en litt mer fyldig konsistens og en mer dyp grønn farge enn alminnelig grønn te, og i smaken er den kraftig – noen synes at matcha te er litt mindre bitter enn grønn te, selv om smaken er mer intens. Du kan alltid tilføye melk, vanilje eller honning til teen, akkurat liksom alminnelig te, hvilket vil gjøre smaken mildere. Det er ingen bitter ettersmak, og derfor gjør matcha seg også veldig godt i forskjellige oppskrifter som grøt, juicer, smoothies, chiagrøt, is, drinks mm.

Du kan også tilføye matcha til ditt bakverk - f.eks. til kakedeig, småkaker, frosting og pynt, paifyll og mye mer - prøv deg frem, det er kun fantasien som setter grenser!

Du kan finne alt du behøver for å brygge en perfekt kopp matcha te her - både matcha pulver og bambuspiskeris. Under kategorien kan du også finne grønn matcha te i poser som brygges på samme måte som alminnelig grønn te.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.