Hva er den beste treningsformen for deg?

Skrevet av

Hva mener vi egentlig når vi kaster rundt oss med ord som styrketrening, sirkeltrening, utholdenhetstrening, intervalltrening, spensttrening etc.? Det finnes mange forskjellige treningsformer ut ifra hva du ønsker med treningen og hva du liker. Finn ut hvilken treningsform som er best for deg!


Utallige valgmuligheter

Det finnes et hav av alternativer når det kommer til å velge vår personlige treningsform. Optimalt sett bør vi trene litt av hvert, men realiteten er at de fleste av oss velger etter hva som er praktisk, tid, penger og det som er populært på treningsfronten akkurat nå. Som et resultat oppnår vi ikke de resultatene vi ønsker eller trenger.

Finn ut hva du trenger og hva du ønsker av treningen din før du investerer penger, tid og energi i det. Trenger du å gå ned eller øke vekten? Vil du holde deg i form og ha velvære og energi? Eller trenger du å rehabilitere skader og forebygge f.eks. ryggproblemer?

På denne måten øker du motivasjonen, gjør treningen effektiv og oppnår drømmeresultatene dine.

Styrketrening

Styrketrening er fantastisk hvis du ønsker å tone og forme kroppen, bli sterkere både fysisk og mentalt, og styrke «svake» punkter som f.eks. mage og rygg.

Styrketrening er ikke bare for kroppsbyggere, men for alle. Jo mer muskler, jo mindre fett. Styrketrening øker i tillegg hvileforbrenningen din, derfor er styrketrening også aktuelt dersom du ønsker å gå ned i vekt.

Du må trene styrken regelmessig – gjerne to til tre ganger i uken. Effekten av treningen din avtar etter tre til fire dager, når kroppen finner ut at "styrken" den prøver å opprettholde ikke er nødvendig likevel. Det er derfor viktig at du trener jevnlig. Spesielt i starten er det viktig å trene regelmessig, da det er i denne perioden du bygger opp den «grunnleggende muskelmassen» din. Det er imidlertid veldig viktig at du gir musklene hvile mellom hver treningsøkt. Det er i hvileperioden at musklene repareres, og det er denne reparasjonen som gjør muskelen sterkere.

Avhengig av hvor hardt du har trent, tar det mellom 24 og 48 timer før musklene har bygget seg opp og er klarer for en ny økt.

Effektive former for styrketrening:

 • Funksjonell trening med ulike verktøy, bl.a. kettlebells, gummibånd, tau, vektstang, manualer, tømmerstokker, steiner, etc.
 • Trening med maskiner, f.eks. på treningssenter
 • Sirkeltrening
 • Pump-trening med frivekter og stenger
 • Pilates og yoga kan også være styrkende. Belastningen er ofte representert i form av egen kroppsvekt

Viktig!

Treningsprogrammet skal involvere kroppens store muskelgrupper i rygg, armer, mage, sete, lår og leggmuskler, og du må sørge for å utfordre deg selv. Så husk å øke vektbelastningen minst hver 6.-8. uke.

Noen tror at styrketrening er ensomt, og at det kan være vanskelig å presse seg selv. Om du kan, er det lurt å trene med en partner for motivasjon, og husk å gi den nye treningen litt tid. Finn en dyktig treningsinstruktør eller ev. en personlig trener som kan hjelpe deg i gang.

Kondisjonstrening (cardio)

Denne treningsformen appellerer til mange, blant annet fordi vi forbrenner mange kalorier under cardio, noe som er en fordel om man vil holde vekten sin nede. Og så liker vi å svette når vi trener!

Kondisjonstrening er svært viktig i forhold til å forebygge hjerte- og karsykdommer som f.eks aterosklerose. Når du trener kondisjon øker du oksygenopptaket i kropp, lunger, blod og muskler. Du forbedrer så å si alle prosesser i kroppens stoffskifte, bl.a. blodsukkerbalanse og hormonbalanse. Dette er grunnen til at trening ofte blir kalt "kroppens beste medisin". Trening fungerer nemlig bedre enn mange former for medisin!

Er tiden knapp kan du med fordel velge intervalltrening (se listen under). Intervalltrening er en svært effektiv treningsform som øker kondisjonen raskt.

Du kan f.eks. start intervalltreningen med å gå i 1 minutt og løpe i 1 minutt – tilsammen i 20-25 minutter. Når du løper må du løpe så fort du kan, og du holde tempoet oppe når du går.

Gjør denne variasjonen minst en gang i uken og øk intervallene når du føler deg i form for det. Legg til f.eks. 2 x 2 minutter (2 minutter er lang tid hvis du løper så fort du kan).

Effektive former for cardio:

 • Rask gange/kappgang
 • Jogging
 • Løping
 • Spinning og sykling
 • Svømming
 • Aerobic
 • Tennis og badminton
 • Rulleskøyting
 • Langrenn
 • Fotball og håndball
 • Kettlebell – flere øvelser kombinerer sirkel- og styrketrening
 • Funksjonell trening – kombinerer sirkel- og styrketrening

Se NHIs liste over ulike treningsformer og finn din nye trening her!


Viktig!

Studier har vist at intervalltrening er et godt valg for personer som opplever stress. Hvileperioden (hvor du går eller jogger) stimulerer kroppens gjenoppbyggende prosesser, og du unngår å stresse kroppen ytterligere.

Kondisjonstrening, slik som styrketrening, passer for enhver smak. Ganske enkelt handler det bare om å få opp pulsen, gjerne til et punkt hvor du må puste dypt og ikke kan holde i gang en samtale mens du trener. Her er det selvsagt også viktig å øke intensiteten ettersom formen blir bedre.

Det viktigste er imidlertid at du tar det med ro. Mange opplever at det er uutholdelig tungt i starten fordi de går altfor hardt ut, og mister motet etter noen få økter. Dessverre er dette også årsaken til mange overbelastningsskader.

Cardio krever en viss tilpasningstid for kroppen. Til å begynne med kan det føles helt unaturlig og som om kroppen er ute av rytme. Vær utholdende, det kommer – gi det 2-3 måneder, så er sjansen stor for at du blir hekta.


Les også:

Trening i det fri - 7 morsomme ideer til gøy aktivitet
Muskelsmerter - Slik lindrer du muskelsmerter!
Kondisjonstrening – Få opp pulsen og styrk kroppen!


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.