Alt du bør vite om multivitaminer til hele familien

Skrevet av
Multivitaminer

Vitaminer og mineraler er viktige for kroppen vår. Med en multivitamin, sikrer du deg at du får alle de vitaminene og mineralene du har bruk for i en travel hverdag.

Vita betyr liv og vitaminer er livsviktige stoffer som trengs i små doser for en sunn kropp og helse. Et tilskudd av multivitaminer kan oppfylle ditt behov for essensielle næringsstoffer, når det du får gjennom kostholdet ikke dekker behovet for f.eks kalsium, kalium, D-vitamin og B12-vitamin. 


Hvorfor er vitaminer viktige?

På tross av at vitaminer ikke produserer energi sånn som karbohydrater, proteiner og fett, er de lessensielle byggestener for å få kroppen til å fungere optimalt. Vitaminene hjelper kroppen til et sunt immunforsvar, sterke knokler, sårtilheling, godt syn og omdanne mat til energi – blant annet! Får du ikke dekket ditt daglige behov kan du komme til å føle deg trett og sliten, bli sårbar over for infeksjoner og utvikle komplikasjoner, som kan skade din helse. 

Her er en rekke funksjoner som vitaminer hjelper til med i kroppen:

 • A, B, K og C vitaminer bygger og vedlikeholder ditt skjelett, muskler, slimhinner og hud.
 • B vitaminer omdanner karbohydrater, proteiner og fett til nyttig energi.
 • K vitamin bidrar til å størkne blodet når du blør.
 • C og E vitamin bidrar til å styrke ditt immunforsvar.
 • Folat, B12 og A vitamin regulerer gener og vekst.
 • A vitaminer er nødvendige for synet og øyehelse,


Har du bruk for ekstra tilskudd?

Ingen multivitamintablett kan erstatte et næringsrikt og variert kosthold Når det så er sagt, har de fleste av oss vanskeligheter med å spise nok av både frukt og grønt for å kunne dekke vårt behov for de nødvendige næringsstoffene kroppen har behov for.

Du har behov for et tilskudd av vitaminer hvis du;

 • Ikke spiser en variert kost
 • Ikke spiser den anbefalte mengde av frukt og grønt i løpet av en dag
 • Ikke oppholder deg minst 15 minutter i solen hver dag
 • Har en meget tildekket bekledning
 • Har mørk hud
 • Er over 70 år
 • Er spedbarn
 • Er gravid

Kan du nikke gjenkjennende til bare ett av disse punktene, så kan du ha fordel av å innta en multivitaminpille daglig i forbindelse med din daglige kost.

Les mer nedenfor om hvordan du best tar din vitaminpille og sikrer det beste opptaket i kroppen.

Vitaminpiller til barn

Barn vokser raskt og har derfor et særlig behov for å få dekket deres behov for vitaminer, mineraler og andre essensielle næringsstoffer. Som foreldre ønsker vi alltid å gi våre barn en sunn, nærende og variert kost med gode råvarer og høy næring. Dessverre tar hverdagen ofte over og det kan bli en utfordring å nå det hele hver dag. Det kan derfor være godt å supplere ditt barns normale kost med en multivitamin til barn.  


Sunne knokler og tenner

En god multivitaminpille til barn inneholder kalsium og D vitamin, som begge er nødvendige for sunne og sterke knokler og tenner. Det er, når vi er barn at grunnlaget for våre knokler og tenners sunnhet blir lagt og det er derfor viktig, at vi sikrer at våre barn får dekket deres behov.


Bedre immunforsvar

Barn har en stor evne til å ta nesten enhver sykdom eller virus med hjem. Det er fordi deres immunsystem stadig er i utvikling og derfor er mindre motstandsdyktig enn voksnes. En multivitaminpille med C vitamin og sink kan hjelpe ditt barns immunforsvar med å bekjempe infeksjoner og bidra til heling av mindre sår. 


Bevare energien

Barn mangler oftest ikke energi. Men visste du at hvis barn ikke får tilstrekkelig B vitamin, så kan kroppen ikke omdanne maten til energi? B vitaminer finnes også i kosten, men her blir de som regel nedbrudt når vi varmer matvarene. I tiilegg har kroppen begrenset plass til oppbevaring av B vitaminer og det er derfor nødvendig at vi får dem tilført hver dag.

Orker barnet ikke vitaminpiller? Multivitaminpiller til barn finnes i dag i mange morsomme og gode former og smaker. Disse kan gjøre det morsomt for barn å ta dem og du sikrer, at barnet ditt får dekket sitt behov og får en sunn barndom. 

Når du er gravid

Når du er gravid, har du et litt større behov enn normalt for de fleste vitaminer og mineraler. Det gjelder særlig folsyre (folat), D-vitamin og jern. Det anbefales derfor at du tar en multivitaminpille til gravide, da disse inneholde de riktige vitaminer og mineraler og i den riktige dose. Det er viktig at du ikke tar mer enn den anbefalte dose under graviditeten.

Her er et par gode råd til vitaminer og mineraler når du er gravid.

 • Drikker du ikke melk eller spiser melkeprodukter generelt, anbefales 900 mg kalsium daglig under hele graviditeten til fordel for knoklene.
 • Det anbefales at du tar 400 mikrogram folsyre daglig fra du planlegger å bli gravid og 12 uker inn i graviditeten. Folsyre er viktig da det nedsetter risikoen for at barnet fødes med nevralrørsdefekt, som betyr misdannelser i hjerne, kraniet og ryggmargen. Det er en sjelden sykdom som kan variere fra kosmetiske til store handicaps
 • D vitamin kan være vanskelig å få tilstrekkelig av gjennom kosten og solen og det anbefales derfor å ta 10 mikrogram daglig gjennom hele graviditeten. D vitamin har betydning for barnets vekst og skjelett.
 • Hvor mye jern du trenger i svangerskapet, og om du trenger tilskudd av jern, avhenger av jernlagrene du har i kroppen ved starten av svangerskapet.
 • Det anbefales at du får i deg 175 mikrogram Jod pr. dag. Jod er nødvendig for utviklingen av barnets hjerne og nervesystem i svangerskapet og i første leveår.

Folsyre og D-vitamin er alle til stede i multivitaminpiller til gravide, men jern skal tas som et separat tilskudd. Kontakt din lege hvis du vil vite mer om ditt behov for vitaminer og mineraler.

Kilde: Helsenorge.no, kosthold for gravid

Hvilke vitaminer kan man ikke ta sammen?

Kalsium motvirker det optimale opptaket av jern. Det er derfor en god ide å innta jern sammen med et glass appelsinjuice, da C-vitamin fremmer opptaket av jern. I de fleste multivitamin- og mineralprodukter løses problemet ved å lage en tablett, hvor jern og kalsium kan adskilles og dermed tilpasse opptaket i kroippen.


Vitaminer og legemidler

Opptaket av vitaminer og mineraler kan endres hvis man samtidig inntar visse legemidler. Tetracyklin f.eks kan binde jern og kalsium, så det ikke tas opp.  Tetracyklin bør derfor alltid inntas i forkant av et måltid.


Når skal jeg ta vitaminer?

Det anbefales alltid at du tar din vitaminpille sammen med et måltid og aldri på tom mage. Det finnes to typer: fettoppløselige vitaminer og vannoppløselige vitaminer. Generelt har en multivitaminpille bruk for både vann og fett til å bli ordentlig oppløst og tatt opp i kroppen. Tar du pillene på tom mage, forsvinner vitaminene nemlig ut sammen med din urin og du mister derfor all virkning. I tillegg anbefales det at du tar pillene sammen med ditt mest fettholdige måltid på dagen. Dette er oftest din middag, da frokosten for de fleste nordmenn er mager. Din kost skal helst inneholde 10-20 gram fett om dagen for å sikre det beste opptaket av de fettoppløselige vitaminer.


Hvordan skal vitaminpiller oppbevares?

Multivitaminer skal oppbevares et mørkt og tørt sted uten direkte sollys. Det er kun nødvendig å oppbevare pillene på kjøl hvis det er angitt på pakken fra produsenten. Husk derfor alltid å lese innleggsseddelen og veiledningen på produktet.

Det er viktig at du oppbevarer dem et sted som ikke er tilgjengelig for barn. Overdose av vitaminer kan være skadelig for barn. Oppbevar dem eventuelt i en beholder med barnesikring og i et høyt kjøkkenskap.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.