Multivitaminer - Multivitaminpiller

Multivitaminpiller kan brukes som et supplement til kosten. Multivitaminpiller kjennetegnes ved å inneholde en rekke vitaminer og mineraler, gjerne avstemt i forhold til offentlige anbefalte retningslinjer. Det finnes også multivitaminpiller som henvender seg til spesielle målgrupper med særlige behov. Hvis du er gravid bør du f.eks. velge en multivitaminpille med ekstra Folsyre og D-vitamin, samt mindre vitamin A. Les mer om multivitaminer her

105 Produkt(er)

Hvorfor er vitaminer og mineraler viktige for oss?

"Vita" betyr liv og vitaminer er også livsviktige for menneskekroppen siden de er byggestener til en sunn helse og hjelper med å forebygge sykdommer.

-- Litt trivia om vitaminer --

Vita betyr liv, og hvis du dermed er blant dem som lurer på hva "min" i "vitamin" kommer fra, så stammer det fra "amine". Dette er fordi kjemikeren som oppdaget vitaminene, Casimir Funk, trodde vitaminene var aminer. Dette har siden blitt motbevist, og da forsvant "e" fra "vitamine" slik at det nå heter "vitamin". Aminer er en funksjonell gruppe organiske forbindelser med nitrogen som hovedatom og har ingenting med vitaminer å gjøre, men er en byggestein i aminosyrer. 

Vitaminene fikk alfabetnavnene sine i rekkefølgen som de ble oppdaget og klassifisert. Det eneste unntaket er vitamin K, som fikk navnet sitt etter "koagulering" etter å ha blitt oppdaget av den danske forskeren Henrik Dam i 1935.

Tidligere fantes det også stoffer som hadde navn etter de manglende bokstavene, men disse har med tiden blitt klassifisert som andre stoffer enn vitaminer. F.eks er det som tidligere ble kalt vitamin F, nå kjent som essensielle fettsyrer, vitamin G og H har blitt omklassifiserte til B vitaminer (nærmere bestemt Riboflavin B2 og Biotin B7). 


Hvorfor er vitaminer viktige?

Vitaminer gir ikke energi som karbohydrater, proteiner og fett gjør, men de er livsnødvendige byggestein til å få kroppen til å vokse og fungere optimalt. Vitaminene hjelper kroppen med å utvikle et sunt immunforsvar, sterkt skjelett, hele sår, godt syn og omdanne mat til energi - blant mye annet! Hvis du ikke får dekket kroppens daglige behov for vitaminer kan du føle deg trett og sløv, bli sårbar overfor infeksjoner og sykdommer, samt utvikle komplikasjoner og mangelsymptomer som kan skade helsen din. 

Her er noen av funksjonene som vitaminer hjelper til med i kroppen din:

 • A, B, K og C vitaminer oppbygger og vedlikeholder skjelettet, musklene, slimhinner og hud
 • B vitaminer omdanner karbohydrater, proteiner og fett til nyttig energi
 • K vitamin er med til å blodet ditt koagulerer når du blør
 • C og E vitaminer oppbygger ditt immunforsvar
 • Folat, B12 og A vitamin regulerer genene og veksten
 • A vitaminer er nødvendige for synet

Trenger du et ekstra vitamintilskudd?

Ingen vitaminpille kan erstatte et sunt og variert kosthold. Men når det er sagt, så er det de færreste av oss som klarer å spise nok frukt og grønt til å rent faktisk få dekket behovet vårt for nødvendige næringsstoffer. 

Du har behov for vitamintilskudd hvis du:

 • Ikke spiser en variert kost
 • Ikke spiser den anbefalte mengden av frukt og grønt hver dag
 • Ikke oppholder deg minst 15 minutter i solen hver dag
 • Har en veldig tildekket klesstil
 • Har mørk hud
 • Er over 70 år
 • Røyker eller er utsatt for andre forurensningsmessige utfordringer
 • Er gravid eller ammer
 • Er et spebarn

Hvis du kan kjenne igjen deg selv i bare ett av disse punktene, kan du har fordeler av å innta en multivitaminpille daglig i forbindelse med et måltid. 

Nedenfor kan du lese om hvordan du best tar din multivitaminpille og sikrer best opptakelse i kroppen. 


Vitaminpiller til barn

Barn er i utvikling og vokser raskt, og derfor har barn et spesielt behov for vitaminer, mineraler og essensielle næringsstoffer. Som foreldre vil vil gjerne gi våre barn det beste gjennom en sunn, næringsrik og variert kost med gode råvarer og høy næringsverdi. Dessverre tar ofte hverdagen over og det kan bli en utfordring å nå det hele hver dag. Et multivitamintilskudd kan derfor være nyttig for å være sikker på at barna får alt de trenger. 

Regelverket for kosttilskudd og vitaminer til barn er strengt regulert, fordi konsekvensene av for sterke kosttilskudd er potensielt store for små kropper i vekst. I tillegg er det spesifikke næringslinjer for spedbarn og barn under 3 år. 

-   For komplette anbefalinger om ernæring til både barn og voksne, se Helsedirektoratets "Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet". 
-   For anbefalinger om spedbarnsernæring, se Helsedirektoratets Nasjonale retningslinjer for spedbarnsernæring

Sunt skjelett og tenner

En god multivitaminpille til barn inneholder kalsium og D vitamin som begge er nødvendige for sterkt og sunt skjelett og tenner. Det er når vi er barn at grunnlaget for vårt skjeletts og tenners helse blir lagt, og derfor er det viktig at vi sikrer at våre barn får dekket behovet for disse næringsstoffene. 

Styrket immunforsvar

Barn har en evne til å ta med seg nesten enhver sykdom og virus med hjem fra barnehave og skole. Dette er fordi barns immunsystem er i stadig utvikling og derfor mindre motstandsdyktige enn voksnes. Multivitaminer med C vitamin og sink kan hjelpe barnas immunforsvar med å bekjempe infeksjoner og bidra til heling av mindre sår. 

Bevare energien

Barn mangler sjeldent energi. Men visste du at hvis ikke barn får i seg nok B vitamin, så kan ikke kroppen omdanne maten til energi? B vitaminer finnes i kosten, men blir ofte ødelagt når vi varmer matvarene. I tillegg har kroppen begrenset oppbevaring av B vitaminer og derfor skal vi ha dem tilført hver dag. 

Barnevennlige multivitaminpiller

Hvis ditt barn ikke vil ta "vanlige" vitaminpiller, finnes det vitaminpiller i alle mulige farger og fasonger til barn. Fra tyggetabletter med smak av jordbær eller bringebær til "vingummi" bamser med fruktsmak. Bare pass på å oppbevare dem slik at barna ikke får tak på dem og spiser for mange! 


Når du er gravid

Når du er gravid har du et litt større behov enn normalt for de fleste vitaminer og mineraler, og et spesielt behov for folsyre, D vitamin, jern og fiskeolje. Derfor anbefales gravide å ta multivitamipiller til gravide, siden disse inneholder de riktige mineralene og vitaminene i riktig dose. Det er viktig at du ikke tar mer enn anbefalt dose i løpet av graviditeten. Snakk med din lege eller helsesøster hvis du tror du har behov for ekstra vitaminer eller mineraler. 

Noen gode råd om vitaminer og mineraler når du er gravid:

 • Kalsium: Hvis du ikke drikker melk eller spiser melkeprodukter anbefales det generelt at man får i seg 900 mg kalsium daglig under hele graviditeten til fordel for skjelett og tenner
 • Folsyre: Det anbefales at du tar 400 mikrogram folsyre daglig helt fra du begynnet å planlegge å bli gravid og 12 uker inn i graviditeten. Folsyre er viktig fordi det nedsetter risikoen for at barnet fødes med neuralrørsdefekt, som betyr misdannelser i hjernen, kraniet og ryggmargen. Dette er en sjelden sykdom, som kan variere fra kosmetiske til seriøse handicap
 • D-vitamin: D vitamin har betydning for barnes vekst og skjelett og derfor anbefales det å ta 10 mikrogram D vitamin daglig gjennom hele graviditeten siden vi ikke normalt får nok av dette gjennom kost og sol
 • Jern: Når du er gravid øker behovet ditt for jern fordi du får en økt blodmengde i kroppen. Noen gravide trenger mer jern i de siste trimestrene. Det anbefales at økt jerntilskudd kommer gjennom kosten, så spør derfor lege eller jordmor hvis du tror du kan trenge et ekstra tilskudd av jern.
 • Vitamin B12: Hvis du er vegetarianer kan du trenge tilskudd av vitamin B12. Hvis du utelater både kjøtt, fisk, melk og melkeprodukter bør du ta et tilskudd av B12 både i svangerskapet og mens du ammer.
 • Tilskudd av andre næringsstoffer kan være nødvendig dersom du utelater viktige matvaregrupper fra ditt kosthold. Kosttilskudd kan ikke erstatte et sunt og variert kosthold.

Kilde: Matportalen.no


Hvilke vitaminer skal man ikke ta sammen?

Kalsium motvirker opptakelsen av jern, mens C-vitamin fremmer den. Derfor er det alltid lurt å ta jerntilskudd sammen med f.eks. et glass appelsinjuice, og ikke sammen med melk som inneholder kalsium. 


Vitaminer og legemidler

Opptakelsen av vitaminer og mineraler kan endres hvis man inntar visse legemidler. F.eks. skal man være obs på store doser C vitamin hvis man er i behandling med blodfortynnende medisin. Snakk alltid med din lege hvis du er i tvil. 


Når skal jeg ta vitaminer?

Det anbefales alltid at vitaminpiller tas sammen med et måltid og aldri på tom mave. Det finnes to typer vitaminer; fettoppløselige og vannoppløselige. Generelt har en multivitaminpille derfor bruk for både vann og fett til å bli ordentlig oppløst og opptatt i kroppen. Hvis du tar pillene på tom mave, forsvinner mye av hensikten med pillene ut med urinen. I tillegg opplever flere at de kan få vondt i maven hvis de tar multivitaminpiller på tom mave.

Det anbefales at du tar multivitaminer sammen med dagens mest fettholdige måltid, noe som ofte er middagsmaten, siden frokost og lunsj ofte er mager mat som frokostblanding eller en brødskive. 


Hvordan skal vitaminpiller oppbevares?

Multivitaminer skal oppbevares et mørkt og tørt sted utenfor direkte sollys. Det er bare nødvendig å oppbevare dem på kjøl hvis det er spesifisert på forpakningen fra produsenten. Husk derfor alltid å lese innleggseddel og veiledning på produktet. 

Det er viktig at multivitaminer og kosttilskudd generelt oppbevares et sted som ikke er tilgjengelig for barn. Overdose av vitaminer kan være farligere for barn enn de er for voksne. Oppbevar dem eventuelt i en beholder med barnesikring og i et høyt kjøkkenskap. 


Generelt om kosttilskudd:

Anbefalt daglig dose bør ikke overskrides. Kosttilskudd bør ikke erstatte et variert kosthold. Oppbevares utilgjengelig for barn. Bør kun brukes av gravide og små barn etter avtale med helsepersonell eller lege. Kosttilskudd som ikke er spesifikt merket for barn eller ungdom, bør ikke brukes av barn under 11 år.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.