Kosttilskudd for gravide

Er du gravid eller planlegger du å bli gravid? Da er det en rekke ting du bør være oppmerksom på når det gjelder kosttilskudd. Les videre, så gir vi deg en oversikt!

25 Produkt(er)

Kosttilskudd for gravide kvinner

I tillegg til å spise et sunt og variert kosthold, helst i henhold til de offisielle kostholdsrådene, anbefales det å ta visse kosttilskudd under svangerskapet. Dette er fordi kroppen har spesielle behov i denne perioden som må dekkes. Mange bruker bare en multivitamintablett for gravide – men hva med de næringsstoffene du trenger spesielt?


Hvilke kosttilskudd bør jeg ta når jeg er gravid?

Helsedirektoratet anbefaler følgende:

Før svangerskapet

  • Folsyre: 400 µg daglig frem til uke 12.

Under svangerskapet

  • Folsyre: 400 µg daglig frem til uke 12.
  • Jern: Avhenger av serumferritin-måling i første trimester. Dersom det ikke er målt er det anbefalt med 40 mg daglig fra uke 18-20 og frem til barnet er født.
  • Kalsium: 950 mg daglig gjennom hele svangerskapet (hvis du ikke drikker melk eller spiser meieriprodukter daglig).
  • Vitamin D: 10 µg daglig gjennom hele svangerskapet.
  • Jod: 200 µg daglig (hvis du ikke får det dekket gjennom kosten)
  • Vitamin B12: 4,5 µg daglig (gjelder spesielt ved vegetarisk/vegansk kosthold)
  • Omega-3-fettsyrer: Minimum 200 mg DHA (dokosaheksaensyre)

Under et svangerskap er behovet for ulike vitaminer og mineraler høyere enn normalt – med unntak av vitamin A, og derfor inneholder multivitamin for gravide vanligvis også mindre vitamin A. I tillegg inneholder de vanligvis de anbefalte mengdene folsyre og D-vitamin. Folsyre og D-vitamin kan tas som separate tilskudd – men de fleste foretrekker å ta multivitamin for gravide.

Jern bør vanligvis tas som et separat tilskudd. Du kan lese mer om jern og folsyre i artikkelen: Jern og folsyre for gravide. Det finnes spesifikke anbefalinger for kosthold og kosttilskudd under graviditet.


Folat (folsyre)

Helsedirektoratet anbefaler gravide å ta 400 mikrogram folsyre daglig i form av enten en folsyretablett eller en multivitamintablett for gravide, fra graviditeten planlegges og frem til 3 måneder inn i svangerskapet.

Folsyre er nødvendig å ta som tilskudd under svangerskapet, da du trenger nok av vitaminet for å forebygge at barn blir født med ryggmargsbrokk og nevralrørsdefekter.


Vitamin D

Helsedirektoratet anbefaler gravide kvinner å ta et daglig tilskudd på 10 mikrogram D-vitamin gjennom hele svangerskapet.

D-vitamin bidrar blant annet til opptaket av kalsium og benbygningen vår. Det er viktig for både mor og barn å ta tilskudd av D-vitamin under svangerskapet, ettersom mange har lave nivåer av vitaminet – spesielt i vinterhalvåret.


Jern

Helsedirektoratet anbefaler gravide å ta en serumferritinmåling tidlig i svangerskapet, slik at legen din kan anbefale tilpasset mengde av daglig jerntilskudd deretter. Dersom serumferritinmåling ikke blir gjort er den generelle anbefalingen 40 mg jern per dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet.

Kvinner har normalt svært små jernlagre, og kroppen trenger vanligvis mer av dette under svangerskapet. Det er ofte ikke mulig å dekke dette behovet gjennom kosten, og derfor er det nødvendig med et tilskudd.


Kalsium

Helsedirektoratets anbefalinger for kalsium er et daglig kalsiumtilskudd på 950 mg gjennom hele svangerskapet, dersom man ikke drikker melk eller spiser melkeprodukter.

Kalsium er også viktig for både mor og barn. Det har stor betydning for den gravide kvinnens skjelett og for utviklingen av skjelettet til det ufødte barnet. Hvis du ikke får i deg nok meieriprodukter, bør du velge et kalsiumtilskudd.


Jod

Helsedirektoratet anbefaler 200 µg jod hver dag hos gravide. Jod kan du få dekket gjennom kosten, ved regelmessig inntak av saltvannsfiske og meieriprodukter, som melk, yoghurt og brunost. Barnets hjerne og nervesystem er helt avhengig av jod, både i svangerskapet og første leveår. 


Vitamin B12

Gravide anbefales et daglig inntak på 4,5 μg vitamin B12. Vitamin B12 finnes naturlig i mat fra dyreriket, men kan også fås gjennom plantedrikker og meierierstatning. Personer med et vegetarisk eller vegansk kosthold, bør være oppmerksom på å få i seg nok vitamin B12. 

Mangel på vitamin B12 kan gi alvorlige forstyrrelser i barnets utvikling, da vitaminet er helt essensielt i utvikling av hjerne og nervesystem. 


Omega-3-fettsyrer

Det er anbefalt med et daglig inntak på 200 mg av omega-3-fettsyren DHA (dokosaheksaensyre) hos gravide. DHA er spesielt viktig for utvikling av hjerne og nervesystem hos det ufødte barnet. 


Kosttilskudd for gravide på Med24.no

Hos Med24.no finner du flere kosttilskudd for gravide fra de største og mest anerkjente merkene som Livol, AminoJern, Solaray og Vitacare. Hvis du er i tvil om valg av merke eller ditt behov for D-vitamin og kalsium, er du velkommen til å kontakte våre eksperter på området! Du finner alle ekspertene her.

Hos oss kan du være sikker på å finne det kosttilskuddet som dekker dine behov.


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.