Alt du bør vite om multivitaminer

Skrevet av
Multivitaminer

En sunn, variert og næringsrik kost er som bensin for kroppen vår - den fylles opp med vitaminer og mineraler som holder den gående. Vitaminer og mineraler er essensielle næringsstoffer og absolutt nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt og normalt. Mange kan likevel kjenne seg igjen i at en hektisk hverdag gjør det lett å velge bort frukt og grønt, til fordel for lettvinte og raske løsninger. Da er det fint at det finnes kosttilskudd med multivitaminer som med fordel kan tas når livet rett og slett skjer!

Hvorfor trenger vi vitaminer og mineraler?

Vitaminer og mineraler er kroppens byggesteiner og nødvendig for normal og optimal funksjon. Kroppen er ikke i stand til å produsere de essensielle næringsstoffene (utenom vitamin D og K) og vi må derfor tilføre dem gjennom kosten. Et sunt og variert kosthold vil for de aller fleste dekke behovet for næringsstoffer. Det kan imidlertid være nødvendig med ekstra tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler i ulike faser av livet og i enkelte grupper i befolkningen. 

Vitaminer

De ulike vitaminene har ulik oppbygning, funksjon og virkning i kroppen. Felles for alle vitaminene er at de er en viktig del av kroppens mange prosesser for oppbygning og vedlikehold. Vitaminene deles i to grupper – vannløselige og fettløselige vitaminer. De vannløselige vitaminene omfatter vitamin B og C, og de fettløselige vitaminene omfatter vitamin A, D, E og K.

Når vi får i oss mer vannløselige vitaminer enn det kroppen trenger vil overskuddet raskt skilles ut i urinen, og risikoen for overdosering er dermed liten. Kroppen trenger derfor en jevn tilførsel av de vannløselige vitaminene B og C. De fettløselige vitaminene lagres i kroppens fettvev og risikoen for overdosering er derfor større. Det er ikke nødvendig med hyppig tilførsel av de fettløselige vitaminene A, D, E og K.

Vitamin D og K er de eneste vitaminene som blir produsert i kroppens celler. Vitamin D produseres i huden når huden eksponeres for direkte sollys og vitamin K blir dannet av de naturlige tarmbakteriene.

Noen av vitaminenes funksjoner i kroppen:

 • Vitamin A, B, K og C bygger og vedlikeholder skjelettet, muskler, slimhinner og hud.
 • Vitaminer B omdanner karbohydrater, proteiner og fett til nyttig energi.
 • Vitamin K bidrar til at blodet koagulerer.
 • Vitamin C og E bidrar til å styrke immunforsvaret.
 • Folat, B12 og A-vitamin regulerer gener og vekst.
 • Vitamin A er nødvendige for synet og øynene.

Mineraler

Mineraler er uorganiske stoffer og deles i to grupper – mineralstoffer og sporstoffer. Mineralstoffer er viktige byggesteiner og kroppen trenger derfor store mengder av disse stoffene. Gruppen omfatter fosfor, kalsium, kalium, klor, magnesium, natrium og svovel. Sporstoffer trenger vi kun i små mengder og gruppen omfatter fluor, jern, jod, krom, kobber, kobolt, selen og sink.  

Noen av mineralenes funksjoner i kroppen:

 • Magnesium og kalsium bidrar til nervecellenes normale funksjon.
 • Beinvev og andre typer støttevev trenger fosfor, kalsium, magnesium og svovel for vedlikehold og normal funksjon.
 • Jern er nødvendig for oksygentransport i blodet.
 • Kalium, klor og natrium regulerer kroppsvæske.


Hvem trenger ekstra tilskudd?

Et sunt og variert kosthold som omfatter fisk, grønnsaker, grove kornprodukter, frukt og bær bidrar til å gi kroppen de næringsstoffene den trenger. Generelt får friske mennesker med et variert kosthold i seg tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler. Ensidig og usunn kost med mye bearbeidet, overtilberedt eller bestrålt mat mangler ofte de viktige næringsstoffene som kroppen trenger.

I enkelte grupper i befolkningen eller i ulike faser i livet kan det være nødvendig å ta tilskudd for å dekke behovet for næringsstoffer. Dette gjelder blant annet:

 • ­Personer med matallergi eller av andre årsaker ikke har en hel matevaregruppe som en del av kostholdet, for eksempel veganere.
 • ­Personer som av medisinske årsaker må ta ekstra vitaminer.
 • ­Personer som får i seg for lite næring, særlig eldre.
 • ­Personer som har fått påvist vitaminmangel hos lege.
 • ­Personer som ikke har et variert kosthold (for eksempel ved spiseforstyrrelse eller alkoholisme).
 • Personer som er tildekket kledd.
 • Spedbarn.
 • Gravide.

Mangelsymptomer

Når kroppen får tilført minimale mengder av vitaminer og mineraler gjennom kosten over en lenger periode vil kroppen gi signaler i form av mangelsymptomer. Typiske symptomer i starten er konstant tretthet, dårlig appetitt og svekket muskelkraft. Hvilke mangelsymptomer som kommer senere, avhenger generelt av hvilke næringsstoffer kroppen mangler og trenger. Alle kan få mangelsymptomer og symptomene kan i de fleste tilfeller behandles med det gjeldende vitaminet eller mineralet uten at varige problemer oppstår. 


Multivitaminer

Et kosttilskudd med multivitaminer inneholder flere ulike vitaminer og mineraler i konsentrert form. Ved å ta et multivitamin får kroppen næringsstoffer fra ett og samme produkt, og du trenger ikke å ta flere ulike kosttilskudd dersom det er behov for flere næringsstoffer. Multivitaminer er ment som et supplement til kosten og gir ikke det samme mangfoldet av næringsstoffer som et sunt og variert kosthold gir. Et ensidig og usunt kosthold kan derfor ikke kompenseres med et multivitamin.  

Multivitaminer finnes i form av kapsler, tabletter, tyggetabletter og mikstur. 
Klikk her for å se vårt store utvalg av multivitaminer til store og små, gravide og eldre. 


Råd og veiledning

Tar du multivitaminer og andre kosttilskudd er det viktig å forsikre deg om at produktene ikke inneholder de samme vitaminene og mineralene på grunn av fare for overdosering. 

Følg alltid anbefalt dosering, med mindre du har fått anvisning for bruk av lege. Da skal du følge legens anvisning. 


Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsedirektoratet og Helse Norge. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.