Tørre hender - Gode råd for effektiv pleie

Skrevet av
Tørre hender i håndvask

Har huden på hendene blitt tørr og sart, eller har det kommet små sviende sprekker? Både høstens og vinterens tørre klima kan slite på og tørke ut huden på hendene. Her får du gode tips og konkrete forslag til hvordan du kan holde både dine egne, og barnas, hender myke og behagelige - selv i tørt og kaldt klima med mye håndvask. 


Barn med tørre hender

Barn med tørre hender etter håndvask har bruk for håndkrem

Håndvask og hygiene er alltid viktig, og spesielt i sesonger eller perioder med mye sykdom. Både barn og voksne er ekstra utsatt i høst- og vintersesongen, hvor tørt klima og hyppig håndvask kan tørke ut og skape irritasjon. Noen plages også med utpreget tørrhet, sår og sprekker, noe som kan være ubehagelig og smertefullt.


Derfor har vi samlet noen gode råd og forslag til pleiende håndkremer du kan bruke for å forebygge og lindre tørrhet og ubehag. Husk at de minste også kan trenge litt ekstra fukt og pleie på hendene, slik at de unngår plager.

Krem tilpasset barnehender

For barn kan det være ubehagelig å bruke håndkrem fordi det oppleves fett og klamt, noe som gjør det vanskelig å bruke hendene i lek og lære. Derfor bør håndkremen du bruker på barna ikke være alt for fet, men derimot ha en lett konsistens som absorberes raskt. For at en håndkrem skal være mest mulig effektiv og skånsom, anbefales det at den er både uparfymert og med et så høyt fettinnhold som barnet er komfortabel med. Barnehuden er nemlig ekstra følsom, og trenger produkter som ikke kan skape allergi eller irritasjon. Et høyt fettinnhold er positivt fordi fettet i kremen er med på å bygge hudens barriere slik at den beskyttes mot å bli sår og tørr. I verste fall kan den tørre huden utvikle seg til å bli kronisk med utbrudd av eksem, så forebyggende pleie er viktig. 

Ulik krem til dag og natt

Helo Hand fra Faaborg Pharma er en rik håndkrem som er perfekt til sarte barnehender som har bruk for pleie etter hyppig håndvask og mange timer utendørs. Håndkremen har et fettinnhold på 29% fra blant annet mandelolje, og har en konsistens som absorberes raskt. Den er derfor godt egnet til å bruke i løpet av dagen. Helo-kremen er allergisertifisert, så du kan være sikker på at den er skånsom og ikke fremkaller kløe, irritasjon eller allergi. Kombiner gjerne Helo Hand med en fetere krem til kvelden, som kan fungere som en mer langvarig "fuktmaske" gjennom natten.


Håndpleie om morgenen og kvelden

Kerodex 71 håndcreme - den usynlige handske

Håndpleie hele dagen

Selv om voksne har større toleranse for fetere kremer enn barn, er det ikke dermed sagt at alle liker det. Følelsen av en fet krem som bruker lang tid på å trekke inn i huden kan være både ubehagelig og upraktisk. Vi anbefaler derfor ulike kremer til dag og natt, også til voksne.

Håndpleie om dagen

På dagtid vil hendene ha bruk for en krem som beskytter huden mot yttre påkjenninger. For eksempel fra vær og vind, vann og kjemikalier. Derfor vil en håndkrem som lager en beskyttende barriere være et godt valg. Et godt eksempel er håndkremen Kerodex 71. Kremen er parfymefri og er en vannfast beskyttelseskrem som forhindrer avfetting og uttørking av huden, samtidig som den trekker raskt inn. Denne kremen kan du påføre et par ganger i løpet av dagen, når du føler at omgivelsene begynner å påvirke hendene. Kremen kan med sin beskyttende virkning hjelpe huden til å bevare sin naturlige smidighet og motstandskraft i mange timer. Kremen er også kjent som “den usynlige hansken”, fordi den ikke merkes på hendene, men samtidig beskytter mot alt det som sliter på hudens naturlige forsvar.

Håndpleie om kvelden

Om kvelden er det større rom for en fet og dypt pleiende krem. Smør dem gjerne inn med en supereffektiv og fet krem som for eksempel Dr. Warming Basiskrem, som har et fettinnhold på hele 92%. Når du har smurt hendene godt inn, kan du trekke et par bomullshansker utenpå før du legger deg til å sove. Hanskene forhindrer at kremen fordamper slik at all den gode pleien i stedet trekker inn i huden. Det er et supert triks for tørre hender og bidrar til at hendene blir pleiet hele natten gjennom.


Tørre hender

Hender med sart hud, sår eller eksem

Hendene er et av våre viktigste redskaper i hverdagen, men for noen kan eksem, kløe, sår og utslett være hemmende og sjenerende.

Eksem på hendene er kjennetegnet av rødhet, tørr hud og utslett . Senere i eksemforløpet ses også rifter, skjelldannelse og fortykket hud. Vanlig er også en voldsom og plagsom kløe som ender i svie og brennende hud, noe som gjør lidelsen svært ubehagelig for mange. Hos barn ses håndeksem ofte i forbindelse med atopisk hud - også kjent som atopisk eksem. Hos voksne skyldes håndeksem derimot ofte irritasjon utenfra og oppstår ofte i forbindelse med jobb, som for eksempel der det kreves hyppig håndvask, der man er i kontakt med kjemikalier, eller hvis man er mye ute i vær og vind.

Eksem på hendene kan komme av flere ting. Blant annet:

  • Vann
  • Såpe
  • Vintervær
  • Kjemikalier
  • Nikkel
  • Parfyme
  • Hårfarge
  • Konserveringsmidler

Det er mange andre grunner til eksem, så det er viktig å finne årsaken og om mulig fjerne den.

Kremer egnet ved håndeksem

I mange tilfeller vil en fet fuktighetskrem ha en god effekt hvis du smører huden flere ganger daglig. Derfor har vi her samlet noen forslag til effektive og gode kremer som kan behandle og beskytte hender som har svært tørr hud.

Med Beatué Pacifique Xtra Dry Skin Fix kan du gi tørr hud et boost av fukt og beskyttelse mot naturlig vannfordamping slik at huden ikke tørker ytterligere ut. Kremen inneholder en lang rekke aktive ingredienser, som alle er spesielt utvalgte for å gi pleie til hud som er svært tørr. Hvis du har håndeksem eller psoriasis, kan håndkremen gi godt med etterlengtet fukt og lindre ubehaget.

Hender med sprukken og tørr hud kan ofte også være plaget med håndeksem. En god krem til skadet og irritert hud på hendene er Astion Hand Cream fra Astion Pharma. Håndkremen er helt uten parfyme, parabener og andre ingredienser som kan irritere sart og sensitiv hud, og derfor veldig godt egnet til ru, tørr og skjellende hud på hendene. Hvis du har problemer med håndeksem, kan kremen bidra til å minske symptomer som kløe, rødme og irritasjon, og kremen er effektiv selv med sine skånsomme ingredienser.


Rene og myke hender

Det er alltid viktig å holde hendene rene og fri for smittsomme stoffer, noe du kan sørge for enten ved hjelp av håndvask eller ved bruk av håndsprit. Håndsprit er skånsomt for hendene fordi de som oftest inneholder fuktgivende ingredienser som f.eks. glyserin, i motsetning til såpe som kan virke uttørkende på hendene. Håndvask er allikevel den aller beste måten å holde hendene rene på, og spesielt barn bør lære seg gode rutiner for håndvask.

Når du vasker hender, bør du først fukte hendene med lunkent vann før du fordeler såpen på hendene. Sørg for å fordele såpen grundig før du vasker den av, da det er mange små kroker og områder på hendene som ofte blir oversett ved håndvasken. Les her hvordan du vasker dine hender riktig! Når du skyller hendene er det spesielt viktig at du sørger for å få såpen grundig skylt av, så den ikke blir liggende på huden og irritere, og potensielt gi eksem på sikt. På samme måte skal du være oppmerksom på å få tørket hendene helt, da huden lettere tørker ut og sprekker hvis de får lov til å lufttørke. Etter håndvasken bør du smøre hendene inn med en håndkrem som beskytter mot at fukt fordamper fra huden, og som gir fukt og pleie.

Generelt er det et par vaner som kan skåne hendene dine i hverdagen. Husk f.eks. å ta av smykker og ringer når du vasker hender, fordi det ellers kan sette seg bakterier, skitt eller såperester rundt og under smykkene. I tillegg bør du huske å bruke votter eller vanter når du er mange timer utendørs i kaldt og tørt vær, for å beskytte hendene mest mulig.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.