Oversikt over koronatester

Skrevet av


Hvilke forskjellige typer av koronatester finnes? Og hvordan fungerer de? I denne artikkelen kan du lære mer om nettopp denne type spørsmål.


Hvilke typer koronatester finnes?

De 3 mest brukte koronatestene er PCR-test, hurtigtesttest og hjemmetest, men det finnes også spyttest, som tiktignok ikke blir brukt så ofte. 

Selv om det finnes flere forskjellige former for koronatester, anbefaler Folkehelseinstituttet alltid at du får tatt en PCR-test hvis: 

  • Du opplever symptomer på COVID-19
  • Du har været i nærkontakt med en person, som er smittet med COVID-19
  • Du har fått et positivt svar på en hurtigtest eller selvtest

Disse reglene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.PCR-test

Hvis kommunen du bor eller oppholder deg i tilbyr timebestilling på Helsenorge, kan du bestille time for PCR-test her. Det er gratis å ta koronatest.

Bestill koronatest via Helsenorge her.

Husk at du skal bestille test i den kommunen du bor eller oppholder deg i. Du bør unngå å reise til nabokommunen for å ta test.

Testsvaret er kun et øyeblikksbilde, så derfor er det viktig at du følger de anbefalingene som er gitt ut i forbindelse med de ulike situasjonene du kan befinne deg i. 

Er min PCR-test negativ eller positiv?

Svaret på koronatesten får du 1–4 døgn etter at du har tatt testen. Når resultatet er klart, kan du se prøvesvaret ditt her.

Hvis du har testet positivt på en koronatest skal du isolere deg.

Dersom du har symptomer kan du avslutte isolasjon når det har gått minimum 6 døgn fra tidspunktet symptomene startet og du har vært feberfri i minst 24 timer, uten å bruke febernedsettende medisin. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.v

Dersom du ikke har symptomer kan du avslutte isolasjon når det har gått 6 døgn fra tidspunktet du tok den positive covid-19 testen. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.

Din PCR-test kan godt være negativ en dag og positiv et par dager etter. Derfor er det viktig å følge med på, om du utvikler symptomer på korona.Antigen-hurtigtest - ulike typer og bruksområder

Det er flere forskjeller mellom antigen hurtigtester. Det er ulike bruksområder, ulike rutiner for prøvetaking og svarrapportering, og ulike krav til ytelse og kvalitet. De utføres ved følgende destinasjoner:

  • Offentlig eller privat teststasjon
  • Selvtest hjemme
  • Selvtest i regi av skolen/kommunen

Antigen-hurtigtest tatt ved teststasjon

Antigen-hurtigtester blir tilbudt ved en rekke teststasjoner. Testresultatet blir rapportert til MSIS og kan inngå i koronasertifikatet. Testene er gratis, men noen private aktører tilbyr i tillegg salg av privat testing. 

Selvtest i offentlig regi

Selvtest man har kjøpt selv

Testene er kjøpt inn av det offentlige der hensikten er å teste grupper systematisk, som f.eks i skolen. Testene som blir kjøpt inn av myndighetene, er kvalitetssikret både med tanke på testens pålitelighet og dokumentasjon av kvalitet.

Egeninitiert testing hjemme innebærer at privatpersoner selv utfører alle ledd i testkjeden, altså innkjøp, prøvetaking, analysering og avlesning av testen. Det finnes en rekke ulike tester. Hos Med24 gjennomgår testene streng kvalitetskontroll og vi følger myndighetenes anbefaling.

Hvordan foregår en hjemmetest?

En hjemmetest foregår på samme måte som en alminnelig hurtigtest, bare at testen ikke utføres av helsepersonell, men av deg som privatperson. Dermed er det svært viktig at du følger alle prosedyrer til punkt og prikke for å sikre et mest mulig sikkert resultat.

Hjemmetester kan ikke brukes til å gi et grønt koronapass. Selvtester hører innunder kategorien hurtigtester, og gir derfor ikke et like sikkert svar, som en PCR-test. Du får til gjengjeld et svar allerede etter 15-20 minutter. 

Er min hjemmetest negativ eller positiv?

Det er viktig å lese pakningsvedlegget når du benytter deg av en hjemmetest. Her står det nøye forklart hvordan testen skal gjennomføres og hvordan du avleser om din test er negativ eller positiv. 

Kan en hjemmetest gi et falsk positivt svar?

Her gjelder det samme, som for andre hurtigtester. Disse testene kan godt gi et falsk positivt svar. Det vil si at din hjemmetest gir et positivt svar, men din PCR-test viser et negativt svar. Det er svaret på PCR-testen du skal følge, da den er mest følsom, og dermed gir det mest presise svaret.

Kan en hjemmetest gi et falsk negativt svar?

Her gjelder også det samme, som for andre hurtigtester. Testen kan dessverre også gi et falskt negativt svar. Det vil si at din hjemmetest gir et negativt testresultat, selv om du er smittet, hvor du derimot vil teste positivt på en PCR-test. Derfor er det viktig å holde øye med, om du utvikler symptomer på korona, for i så tilfelle, skal du få tatt en PCR-test raskest mulig.Spyttester

Spyttester hører også innunder kategorien hurtigtest. De er riktignok ikke like utbredt som en hjemmetest, som dem til prøvetakning av nesen.  

Hvordan foregår en spyttest?

Testen blir uført ved at du selv samler inn en spyttprøve, testen blir altså ikke uført av helsepersonell. Du kan ta den hjemme hos deg selv.

Er min hjemmetest negativ eller positiv?

Du skal alltid lese pakningsvedlegget før du bruker en spyttest. Her vil det utførlig stå, hvordan du kan lese av ditt resultat.
Hvis ditt resultat er positivt, er det viktig at du får tatt en PCR-test raskest mulig, så du kan få bekreftet resultatet. 

Kan en spyttest gi et falskt positivt svar?

En spyttest kan på lik linje med andre hurtigtester gi et falskt positivt svar. Derfor er det viktig å få tatt en PCR-test raskest mulig etter dit positive svar på din spyttest, så du kan se om din spyttest ga et falsk positivt svar, eller om du faktisk er smittet med COVID-19.  

Kan en spyttest gi et falsk negativt svar?

Denne testmetoden kan også gi et falskt negativt svar. Det vil si at testen gir et negativt svar, selv om du er smittet med COVID-19. Det er derfor viktig å legge merke til, om du utvikler symptomer på korona. Hvis dette skjer, skal du straks få tatt en PCR-test. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.