Hjemmelaget håndsprit

Skrevet av
Hænder der desinficeres med hjemmelavet håndsprit

Her finder du en guide til hvordan du lett kan blande et middel til desinfeksjon - både en alkoholbasert håndsprit til desinfeksjon samt en mer naturlig håndesinfeksjon med eteriske oljer og aloe vera.


Håndsprit eller håndvask?

Både en alminnelig håndvask og en desinfeksjon av hendene kan være en god måte å slippe uønskede bakterier og skitt, såfremt du er grundig nok. Hvis du gjerne vil ha helt rene hender, er det nødvendigt å bruke en sterk, men effektiv håndsprit som dreper opp mot 99% av bakterier og smittsomme stoffer.

Om du helst vil bruke et mildere og mer naturlig middel til desinfeksjon, eller gjerne vil prøve krefter med hjemmelaget håndsprit, bør du for å være helt sikker på og slippe alle bakterier og smittestoffer bruke håndspriten etter en grundig håndvask med såpe og la den inngå som en del av rutinen for god håndhygiene. Din hjemmelagde håndsprit bør altså ikke stå alene hvis formålet er å holde dine hender så rene som mulig.


Oppskriften fra World Health Organization

WHO (World Health Organization) har lagd en guide til lokal produksjon av store mengder håndsprit hvor du får 10 liter desinfeksjonsmiddel som resultat. Her får du en rask veiledning til å lage en mindre mengde av oppskriften.

Til å lage den oppskriften på håndsprit som anbefales av WHO, skal du bruke en stor beholder til å lage blandingen i, samt mindre og tomme emballasjer til å oppbevare den ferdige blandingen i. Dette er f.eks. en klar plastflaske med plastlokk eller spraypumpe.

I tillegg har du bruk for noen målebegre til å få målt opp de korrekte mengder av de forskjellige ingredienser, samt en skje eller palett til å røre blandingen rundt med.


Ingredienser til fremstilling av 1 liter:

- Ethanol 96% (Ethylalkohol, C2H5OH) - 833 ml ELLER Isopropylalkohol 99,8% (Isopropanol, C3H8O) - 752 ml
- Brintoverilte 3% (Hydrogenperoxid, H2O2) - 42 ml
- Glycerol 98% (Glycerin, propan-1,2,3-triol, C3H8O3) - 15 ml
- Sterilt vann - 100-200 ml

Ethanol gir blandingen sin antiseptiske og desinfiserende virkning, mens brintoverilte tilsettes for å sørge for deaktiveringen av forurensende bakteriesporer i blandingen. På grunn av den uttørkende effekten fra ethanol tilsettes også glycerol, som gir fukt og pleie til huden. Du kan skifte glycerol ut med et annet befuktningsmiddel, så lenge det er blandbart i alkohol og ikke gjør blandingen mer allergifremkallende eller giftig.


Slik lager du håndsprit:

Start med å måle opp den rette mengde alkohol, og hell det i en stor skål eller beholder som kan romme minst 1 liter.

Tilsett nå de oppmålte 42 ml brintoverilte til alkoholen.

Nå er det tid til å tilsette glycerol eller ditt valgte fuktemiddel, men da glycerol er meget tyktflytende, kan det være nødvendig å skylle ditt målebeger med litt sterilt vann og heretter helle vannet i beholderen, så du får tilsatt de siste rester glycerol.

Tilføy nå sterilt vann så blandingen har et volum på 1 liter – Hvis du har brukt ethanol, tilsettes ca 110 ml, og hvis du har brukt isopropylalkohol skal det tilsettes ca. 190 ml.

Rør rundt i blandingen så du får en ensartet og jevn blanding, og fordel den i dine beholdere. Sett på lokk så raskt som mulig så det ikke når å fordampe.

La dine beholdere og flasker stå urørt i 72 timer før du tar dem i bruk, så eventuelle bakteriesporer i blandingen eller emballasjene dør.

Når du bruker din hjemmelagde håndsprit skal du bare fordele litt av blandingen rundt på alle overflater av hendene og gni inntil dine hender er tørre igjen.


Naturlig desinfeksjon til hendene

Aloe vera plante med grønne stængler til hudpleje

Du kan også lage din egen blanding av mer naturlige ingredienser som kan has på flaske og medbringes over alt.

Den naturlige blandingen kan være basert på aloe vera gel, hvis du gjerne vil ha en alkoholfri blanding

I 2,5 dl aloe vera gel kan du blande 20 dråper tea tree oil som menes å ha bakteriedrepende egenskaper. Du kan også velge å bruke oreganoolje som menes ha antibakterielle egenskaper. For å pleie huden kan det være en god idé å tilføye en teskje E-vitaminolje, som sammen med aloe vera gir fukt og næring til huden.

Din hjemmelagde blanding kan med fordel oppbevares i en plastflaske med lokk eller spray, så du lett kan ha den med på farten og fordele i hendene når du har bruk for det. Velg gjerne en mørk flaske da de eteriske oljer er følsomme overfor lys.

Gå til top

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.