Gode råd mot tørr hud og eksem

Skrevet av
Tørr hud og eksem

Tørr hud er noe de aller fleste av oss strever med fra tid til annen. Områder som stadig blir utsatt for vær og vind er spesielt utsatte, som hender og ansikt. Huden på resten av kroppen kan også bli tørr, spesielt om vinteren. 

Hva kjennetegner tørr hud?

Tørr hud oppstår ved at hudens beskyttelsesbarriere svekkes, slik at fukt fordamper fra huden. At beskyttelsesbarrieren svekkes kan komme av ulike årsaker, som kaldt og tørt vær, tørr inneluft, hyppig dusjing og bading i varmt vann, sol, og bruk av sterk og uttørrende såpe. Huden kan også påvirkes av indre faktorer, som aldring og hormoner. Blant annet blir huden tørrere med alderen.

En tørr hud oppleves ubehagelig, kan klø, og flasse. De vanligste områdene man opplever tørr hud er i ansiktet, på hender, føtter, og legger, men tørr hud kan oppstå på hele kroppen.

Tørr hud og eksem

Noen som sliter med tørr hud opplever også at tørrheten utvikler seg til atopisk eksem. Da vil huden få et kløende utslett som kan være rødt og flassete. Huden kan føles sår og irritert, og enkelte ganger kan det også oppstå blemmer som væsker.

Atopisk eksem er en vanlig sykdom som rammer mange. Man vet ikke helt årsaken til at noen får plagene, men man vet at hudsykdommen er arvelig. Hvis en eller begge foreldre har atopisk eksem vil et barn ha 60-80% sjanse for selv å få det. Ca. 3 % av alle spedbarn får eksem, mens ca. 15-20 % av barn i skolealder plages med tilstanden. De aller fleste vokser av seg plagene, og man tror at ca. 2-3% av den voksne befolkningen har atopisk eksem.

Det er også enkelte andre årsaker som kobles til utviklingen av atopisk eksem. Forurensning, klima, kosthold, pollen, dyrehår og passiv røyking i spedbarnsårene kan også være med å påvirke utviklingen. De som får eksem har også en tendens til også å få problemer med astma og allergi.

Eksem i ulike aldre

Eksem oppleves forskjellig i ulike deler av livet. Som barn kan eksemet oppstå på andre steder av kroppen enn det gjør når man er voksen.

- Fra alder 0-2 år ser man eksemet ofte i ansiktet, og deretter som utslett på kropp, armer og ben. Eksemet sees da som små, røde nupper, eller blemmer og væskende sår.

- Fra alder 2-12 år vil eksemet komme først og fremst i knehaser eller albuebøyer, på håndledd og på fotryggen. Eksemet vil nå være tørrere, og det vil også kunne klø mer. Noen får eksemet bare på ett av stedene, mens andre kan få det alle steder.

- Ungdom fra 12 år og voksne vil ha et ganske likt forløp som barn fra 2-12, men utslettet kan i tillegg komme i ansiktet, på brystet, på hender og på andre kroppsdeler. Utslettet kan være plagsomt fordi huden kan bli fortykket, ubehagelig og kan klø.

Selvhjelp mot tørr hud

Enten du bare har tørr hud eller eksem i tillegg, er fuktighetsbehandling alltid en viktig del av egenbehandlingen. Når huden er tørr er hudoverflaten/beskyttelsesbarrieren svekket, og den trenger hjelp til å bygges opp igjen.

Fete fuktighetskremer som legger seg som en hinne på hudoverflaten hjelper huden med å holde på fukt, samtidig som hudbarrieren styrkes. Å smøre tørr hud med fuktighetskrem er derfor alltid anbefalt, og er også effektivt. Smør gjerne morgen og kveld, samt etter dusj eller bad. Opplever du at kremen føles fet, og ikke tørker raskt nok, kan du også bruke en lettere krem eller lotion. Det viktigste er at du bruker en krem du faktisk klarer å smøre deg med ofte nok.

Fet krem er også anbefalt ved eksem. Det anbefales også at du velger en krem som er uten parfyme, slik at huden ikke irriteres ytterligere. Dette gjelder også for tørr hud som er sår og irritert.

Effektive ingredienser mot tørr hud

Det er noen ingredienser som er effektive for lindring og bedring av tørr hud. Eksempler på disse er karbamid, glyserol, havreekstrakt, melkesyre og hyaluronsyre.

Karbamid brukes ofte i produkter mot svært tørr hud og eksem. Dette er et vannbindende stoff som er meget effektivt mot uttørking. Ingrediensen kan imidlertid svi, så den bør brukes med noe forsiktighet på veldig sår hud, eller på sår hud hos barn.

Glyserol er et godt alternativ for karbamid da det også er en vannbindende ingrediens, men uten svie som bivirkning.

8 enkle råd for å lindre og forebygge tørr hud og eksem

Noen ganger vil ikke smøring med fuktighetskrem være nok for å dempe eksemet. Da kan det være lurt å snakke med en lege for å få vurdert andre hjelpemidler.
Det finnes imidlertid flere råd som kan bidra til å forebygge utbrudd av tørr hud og eksem.

- Begrens dusjing og bading

- Juster ned temperaturen ved dusj og bad

- Bruk dusjolje i stedet for dusjsåpe. Dusjoljen skaper en hinne som hjelper huden med å holde på fukt.

- Invester i en luftfukter om vinteren når inneluften er ekstra tørr.

- Ikke klø på utslett da dette kan forverre plagene. Bruk eventuelt bomullshansker om natten hvis du opplever å klø mens du sover. Bomullshansker er også et tips for små barn som ikke klarer å la være å klø.

- Bruk en fuktstift på kløende områder når det klør. Dra stiften over de kløende områdene i stedet for neglene. Da unngår du sår hud, og tilfører samtidig fukt.

- Unngå vaskemidler og tøymykner med parfyme.

- Bruk gjerne bomullsklær. Ull og syntetiske stoffer kan bidra til mer kløe.

Kilder: nhi.no, naaf.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.