Får du uren hud ved bruk av munnbind? Få tips mot "maskne"

Skrevet av
kvinde med mundbind close up med24

I takt med at munnbind har blitt et must-have i hverdagen, har det dukket opp nye, kosmetiske problemstillinger. Selv om masken kan hjelpe deg med å passe på deg selv og andre, opplever mange dessverre også uren hud med kviser, utslett og rødme som følge av munnbind. Du kan bli klokere på fenomenet som har blitt døpt maskne her, hvor du også får hjelp til å unngå urenheter.Hva er "maskne"?

Maskne er en sammentrekning av maske og akne. Ordet beskriver en ny hudutfordring, hvor bruken av munnbind og masker gir irritert, kviset og uren hud. Irritasjonen ses rundt om munnen og ved nesen - altså det området som et munnbind dekker.


Hvorfor får jeg uren hud av munnbind?

Kanskje tenker du at maskne er funnet på av skjønnhetsbransjen som enda et forsøk på å selge flere hudpleieprodukter. Fenomenet er virkelig nok, og helt tilbake i 2002 kikket man for første gang nærmere på det.

I Singapore undersøkte man sammenhengen mellom uren hud og bruken av masker i forbindelse med SARS-epidemien i starten av 2000-tallet. Her opplevde mer enn 50% av deltagerne mer uren hud enn normalt. Selv om maskene som de ansatte bar i undersøkelsen, satt tettere til ansiktet enn alminnelige munnbind, er undersøkelsen fortsatt en pekepinn på at munnbind kan forværre visse hudproblemer.

Fukt og friksjon kan forårsake uren hud

Når du bruker munnbind, blir en stor del av fukten fra din pust inne i munnbindet. Dette er viktig i forbindelse med bekjempelse av dråpebåren smitte, men det er til gjengjeld irriterende for huden. Den fuktige atmosfæren påvirker spesielt deg med tendens til følsom, rødmende eller uren hud. I tillegg kan selve friksjonen av munnbind også virke irriterende på huden, og kanskje også være årsak til kontakteksem i ansiktet.


Hvordan unngår jeg å få uren hud av munnbind?

kvinne pleier sin hud med24

Det er vanskelig å unngå situasjoner hvor du bærer munnbind, selv om det er den enkleste måten å få bugt med urenhetene på. Heldigvis er det en rekke forebyggende råd du kan følge i forsøket på å unngå irritasjon av huden:

Ta av masken så snart du kan

Det er forsatt viktig at du bruker munnbind i situasjoner hvor det kreves, eller hvor det ikke er mulig å holde avstand. At din hudtilstand blir forværret er altså ikke en god nok grunn til at du bør droppe munnbindet. Alternativt kan du benytte visir, hvor det kommer mer luft til ansiktet. Ta av munnbindet så snart du får mulighet for det. På den måten unngår du at din hud irriteres i lengre tid enn nødvendig, liksom ditt munnbind ikke når å bli fuktig eller skittent.

Bruk alltid rene og tørre munnbind

Fuktighet er en av de faktorer som kan være med til å sjenere huden. Sørg derfor for å vaske dine gjenbrukbare munnbind etter bruk, så du alltid har et helt rent munnbind på. Det er dessuten viktig at du aldri gjenbruker engangsmunnbind, da hverken beskyttelsen og rensligheten ikke kan garanteres ved gjenbruk.

Dropp den skjulte make-up

Make-up er en del av mange kvinners daglige rutine. Selv om du er vant til å bruke foundation eller concealer flere steder i ansiktet, bør du kanskje overveie denne vanen. Bærer du munnbind, kan kombinasjonen av make-up og munnbind forværre dine kviser og gi uren hud. Gjør i stedet noe ut av dine øyne og dine bryn, så du fortsatt kan føle deg godt tilpass.

Unngå å ta på din hud

Du tenker kanskje ikke over det, men i løpet av dagen rører du huden mange ganger. På den måten overføres skitt og bakterier fra dine hender til ditt ansikt, hvilket kan være årsak til urenheter. Sørg for en god håndhygiene med håndsprit og håndvask. Dette er særlig viktig når du tar av og på munnbindet. Jo mindre du tar på ansiktet, jo mindre er sannsynligheten for urenheter.


Hvordan behandler jeg kviser fra munnbind?

Når kvisene først er her, kan de være vanskelige å få bukt med igjen. Med skånsom hudpleie øker du heldigvis sjansen for å få bukt med de irriterende urenheter.

Skin Fasting

Skru ned for de effektive og harde produkter, og benytt i stedet din milde, go-to fuktighetskrem og rens. Vær forsiktig med huden så du ikke kommer til å irritere den ytterligere.

Aktive ingredienser om natten

Vil du allikevel gjerne benytte aktive ingredienser, kan du med fordel gjøre det om natten. På den måten unngår du at masken kommer til å sjenere din hud, som i forveien blir mer sårbar av eksempelvis eksfolierende syrer. Selv om disse produkter er effektive mot akne og uren hud, kan de bruke lang tid på å virke og du kan risikere at dine hudproblemer forværres på kort sikt.

Rens din hud

Etter en lang dag med munnbind, transport og arbeid, er din hud oftest forurenset og skitten. Det er viktig at du renser huden med en skånsom, men effektiv rens, så forurensingen fra ditt munnbind og dine omgivelser ikke gjør huden værre. Du kan se et utvalg av våre renseprodukter spesielt til uren hud her:


pil til toppen

Visste du at du selv kan teste deg med en korona hjemmetest? På bare 15-20 minutter kan du avlese resultatet.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.