Eteriske oljer – Hva er det?

Skrevet av

Bruken av aromatiske stoffer er like gammel som menneskeheten selv, og opp gjennom hele historien har aromatiske planter og deres eteriske oljer vært en del av samfunnslivet – religiøst, medisinsk, kulinarisk og kosmetisk.


Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er oljer som er ekstrahert av plantedeler. Dette skjer gjerne gjennom destillering, spalting eller pressing. Oljene som utvinnes har ofte gode dufter og smaker, og har tradisjonelt mange bruksområder. De fleste av oljene har en antibakteriell effekt, og noen hemmer dessuten sopp. Noen av de mest brukte eteriske oljene i dag er f.eks. lavendel, eukalyptus, rose, peppermynte, sitron og geranium.

De eteriske oljene (også kalt essensielle oljer) ekstraheres fra plantemateriale, og hver dråpe av oljene inneholder svært konsentrerte plantestoffer. For å ikke virke etsende på huden skal eteriske oljer fortynnes i en baseolje, f. eks. en vegetabilsk matolje, før de smøres på huden.

I aromaterapien brukes plantenes eteriske oljer for å styrke helsen og lindre helseplager. Samtidig påvirker de gode duftene hjernen via det limbiske systemet. Når eteriske oljer strykes på huden opptas de i blodbanen etter 20-30 minutter. De ulike oljene har forskjellige virkningsområder; lavendelolje er beroligende mens rosmarinolje er oppkvikkende.

Hvordan bruke eteriske oljer

Det finnes mange bruksområder for de herlige, naturlige oljene – kun fantasien setter grenser! De kan brukes til et deilig hjemmespa, eller du kan inkludere oljene i din faste hudpleierutine. Eller vil du kanskje bruke dem ved neste husvask for ekstra fresh og god lukt? I listen under finner du noen konkrete eksempler vi anbefaler å teste ut:

  • Bruk oljen som en velduftende massasjeolje. Masser gjerne pulspunkter på kroppen for ekstra avslapping.
  • Ta noen dråper i badevannet for et ordentlig avslappende bad. Ev. bruk i fotbad, eller drypp noen dråper imens du dusjer, og la duften spre seg med vanndampen.
  • Bland inn med en fuktighetskrem som base, og fukt huden kjærlig med den deilige duften.
  • Innhaler oljen for å minske stress eller tankekjør, enten rett fra flasken eller ved å putte noen dråper i kokende vann. Kan også gjøres for å lindre tett nese.
  • Bland noen dråper i dampende vann for å rense luften i rommet på en frisk og naturlig måte.
  • Sett noen dråper på sengetøyet ditt for en dyp, og rolig søvn.
  • Bruk de herlige duftoljene som en naturlig parfyme!

Er eteriske oljer trygge å bruke?

I utgangspunktet er eteriske oljer helt trygge å bruke, så lenge du bruker dem riktig. De inneholder ingen kunstige kjemikalier, og er 100% naturlig fremstilt. Med det sagt er de høyt konsentrerte oljer, og på grunn av dette kan de være såpass sterke at de er irriterende, eller til og med giftige for mennesker. Dette gjelder selv i veldig små mengder.

Men frykt ikke av den grunn! Så lenge du vet om de enkle hovedreglene for bruk, er du i trygge hender. Først og fremst er et flertall av eteriske oljer giftige og må derfor aldri brukes innvortes. I tillegg må du alltid huske å tynne ut eteriske oljer med en baseolje før du bruker eteriske oljer på hud. Det finnes kun noen få unntak for dette, så det er lurt å undersøke litt og lese på pakningen før bruk.

Forslag til baseoljer du kan bruke for å tynne ut eteriske oljer er f.eks. jojobaolje, mandelolje eller sheasmør.

Gravide og ammende

Som forsiktighetsregel bør gravide unngå eteriske oljer da oljene kan føres videre gjennom blodbanen, og man ikke vet sikkert om dette er trygt for fosteret. Ammende kvinner bør også være forsiktige med eteriske oljer.

Barn kan også bruke og ha nytte av eteriske oljer helt trygt. Oljene kan blant annet hjelpe barn med å sove, roe ned engstelige barn, til magemassasje ved kolikk, eller for å løsne opp plagsomt slim om barnet er forkjølet. Eteriske oljer bør likevel oppbevares utenfor rekkevidden deres som en forsiktighet. Husk også forholdreglene for bruk og les varedeklarasjonen for å unngå at barnet får reaksjoner mot oljen.

Viktig info

OBS! Oppbevar eteriske oljer utilgjengelig for barn. Eukalyptusolje, kamferolje, nellikolje, vintergrønnolje, nåletreolje (terpentin) og tee tre olje er spesielt giftige. Ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00, eller 113 ved symptomer på forgiftning.


Les også:

DIY Duftpinner - Guide til en deilig duft i hjemmet
10 Bærekraftige og enkle hverdagsalternativer
15 tips til veganere


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.