Din guide til valg av energi gels

Skrevet av
Energi gels til trening og konkurranser


Energi gels er en lett og effektiv måte å få karbohydrater på i forbindelse med både trening og konkurranse. De kan med fordel brukes av triatleter, sykkelryttere, løpere og andre sportsfolk hvis treningen eller konkurranse typisk varer over 1 time. Gels er således både velegnet og ofte brukt som energikilde under konkurranser som marathon og ironman, hvor kropp og muskler skal arbeide over lengere tid.
Særlig for deg som løper, er det en fordel at energi gels er lette å ta med på treningsturene.

Nedenfor kan du lese mer om de forskjellige typer energi gels, deres typiske innhold og hvor mange gels du skal ta i konkurranser.

Hva består en energi gel av?

Energi gels består hovedsaklig av karbohydrater. De karbohydrattyper som brukes i gels er primært maltodextrin, fruktose og glukose. Alle er lettopptakelige former for karbohydrat.

Ut over karbohydrater har flere av de største produsenter varianter av gels, hvor det er tilsatt f.eks. koffein, protein og/eller elektrolytter. I forhold til koffein er det påvist at det kan være med til å forbedre yteevnen ved å gi både et fysisk og mentalt boost.

Ekstra elektrolytter kan være en fordel når du konkurrerer eller trener under varme forhold eller hvis du generelt utskiller mye salt når du svetter. Du kan helt enkelt teste om du svetter mye salt ved å se om du får hvite saltrander på tøyet når du svetter.

Uansett effekten av nevnte tilsetninger er det viktig å tenke på at det er det lettopptakelige karbohydratet som er det altoverskyggende viktigste i forhold til nytteværdien av en energi gel.   

Hvad er forskjellen på en ISO gel og alminnelige energi gels?

Generelt finnes det to former for gels på markedet: alminnelige gels og ISO gels. ISO gels adskiller seg fra alminnelige gels ved å ha et større vanninnhold og ved at innholdet av simple sukkerarter (maltodextrin) typisk er mindre i ISO gels enn i alminnelige gels. Disse to parametre gjør at ISO gels (i teorien) er lettere opptakelige enn alminnelige gels.

ISO gelen har særlig sin fordel på f.eks. løpeturen hvor man ikke har adgang til vann (eller ikke vil avbryte treningen) og så kan den også med fordel prøves hvis man har opplevd mageproblemer ved inntak ak alminnelige energi gels. Trener du derimot på sykkel og har adgang til å skylle dine gels ned med vann, kan det diskuteres om der er noen reell fordel ved en ISO gel fremfor en normal gel.

ISO gels både fyller og veier mer enn alminnelige energi gels av den simple årsak, at det er mer vann tilsatt geleen:

Alminnelig gel ISO Gel
Vekt 32 g 60 g
Karbohydrat 23 g 23 g
Kalorier 92 kcal 92 kcal

Konsistensen av energi gels

ISO gels inneholder som nevnt pr. definisjon mer vann enn alminnelige gels. Dette gjør dem tynnere og lettere å innta. Men også blant de alminnelige gels vil du oppleve at det er forskjell på konsistensen. Generelt er de tykke gels mest egnet hvor man har lett adgang til å skylle etter med vann – f.eks. på syklen. På en løpetur kan det derimot være en fordel å bruke ISO gels eller de litt tynnere gels. Alt annet  er noe man må teste seg frem til individuelt.

Hvilken smak skal man velge?

Smaken har ingen betydning for effekten, så her skal du bare gå etter den smaksvarianten du liker best. Det er mange valgmuligheter, f.eks. vannmelon hvis man helst vil ha en søt smak, eller sitrus hvis man liker en litt mer syrlig smak. Her må man bare prøve seg frem med de forskjellige smaker.

Vær oppmerksom på at gels med koffein kan ha en tendens til å ha en litt bitter bismak. 

Plan for inntak av gels – hvor mange gels skal jeg ta?

Hvor mange energi gels du bør innta avhenger både av den varighet din konkurranse har og din kropps evne til å oppta karbohydrater. Sistnevnte er individuelt, men som tommelfingerregel er man i stand til å oppta 60 til 70 gram karbohydrat i timen. For å yte best mulig skal du gjerne komme opp på et karbohydratinntak som er så tett på hva du kan innta som mulig – men uten å innta for mye!

En gel inneholder normalt ca 20 gram karbohydrat, og er gels den eneste energi du planlegger å innta under en konkurranse er 3 gels i timen derfor en god rettesnor. Ta gjerne geleen like før et depot, så du kan skylle den ned med vann. Dette er både for å gjøre den lettere å innta, men likeså mye for å sikre at gelen opptas optimalt.

Inntar du mer karbohydrat enn du kan oppta, vil du med stor sannsynlighet oppleve mageproblemer. Dette skyldes bl.a. at den ikke opptar sukker og vil binde væske og salter i magesekken, og du vil føle deg oppblåst og føle ubehag. Det er derfor viktig at du doserer ditt inntak av karbohydrater korrekt, og her er det en fordel ved gels at de er lette å dosere. Motsatt f.eks. de energidrikker du finner i depotene på diverse mosjonsløp, hvor man ikke kan være sikker på blandingsforholdet liksom innholdet ikke alltid ender rette sted, når det skal inntas i farten...

Gels kan inngå i din energiplan helt eller delvis. Under f.eks. lange sykkelløp kan det være fint å få en del av sin energi via en energi bar eller annen mer ”fast” føde. Derimot kan gels med fordel brukes som den primære energikilde til f.eks. et marathonløp, hvor den hoppende bevegelse gjør magen at er mer sårbar enn på f.eks. sykkelen. 

Test alltid ditt valg av energi gels under trening

Uansett hva din kropp teoretisk kan oppta er det viktig at du alltid tester din energiplan i treningen. Noen personer har ingen problemer med å innta gels og karbohydrater generelt, men for mange er det noe man skal trene magen til. Test derfor alltid din energiplan før konkurransedagen, og gjerne flere ganger. Dette innebærer både hva du planlegger å innta dagene opp til og på selve dagen, også i forhold til det tidspunktet på dagen din konkurranse starter.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.