Miso

Miso stammer fra Japan og er en "pasta" som består av fermenterte soyabønner med deler av ris, bygg eller andre korntyper. Miso brukes i den klassiske japanske misosuppen, men kan også brukes som smaksforsterker i matlaging eller til dip og dressinger.

Hva er Miso? | Hva er Miso laget av? | Hva smaker Miso? | Hvordan bruker man Miso? | Hva kan Miso erstatte?

16 Produkt(er)

Hva er Miso?

Miso er en tradisjonell japansk pasta som hovedsakelig består av fermenterte soyabønner. Miso inneholder både proteiner og fiber, samt enzymer, vitaminer og mineraler. Samtidig har miso en fantastisk god smak, og er derfor fortsatt sterkt til stede i det japanske kjøkkenet, der den populære pastaen brukes både i det tradisjonelle og i det moderne kjøkkenet. Nylig har miso også vunnet stor interesse fra resten av verden, på grunn av de smaksmessige fordelene.


Hva er Miso laget av?

Miso finnes i mange forskjellige varianter, der fermenterte soyabønner kan være blandet med varierende andeler av bygg, ris og andre korntyper. Bønner og korn er gjæret med salt og soppkultur. Det kan brukes forskjellige typer soppkulturer, vanligvis brukes arten Koji-kin (aspergillus oryzae). Kjøp japanske matvarer her!


Hva smaker Miso?

Miso gir en deilig fyldig umamismak til matlagingen din, samt tilfører maten salt. Umami hjelper til å fremme smaken av andre matvarer. Det finnes mange forskjellige varianter av miso, som smaker forskjellig fra hverandre, men det skilles hovedsakelig mellom brun og hvit miso. De mørkere variantene av miso modnes i lengre tid enn de hvite – de brune kan modnes helt opp til to år, mens den lyse modnes i langt kortere tid. Derfor kan den hvite misoen også bli mørkere med tiden på grunn av den naturlige modningsprosessen. Smaken forblir imidlertid den samme!

Brun Miso:
Brun miso har en god umamismak og fungerer som en god erstatning for buljong. Et eksempel på brun miso er Clearspring Miso Barley – denne økologiske misoen er hovedsakelig laget av bygg, sojabønner og havsalt. Miso Barley er spesielt god til misosuppe, wokretter og sauser, da den har en mer kraftig umamismak.

Hvit Miso:
Hvit miso har fortsatt umamismaken, men den er litt søtere i forhold til brun miso. Her er sojabønnene fermentert med en stor prosentandel av ris. Hvit miso kan spesielt anbefales til misomayo, salatdressinger eller til en lett saus. Et eksempel på en hvit miso er Clearspring Miso Sweet White – denne økologiske misoen er hovedsakelig laget av ris, sojabønner og havsalt. Den har en lett og kremet smak og kan for eksempel brukes som erstatning for fløte i matlaging. Det er vanskelig å si hvilken miso som smaker best, da det kommer an på hvordan du vil bruke den. Den hvite er den med mildest smak, og derfor også den mest allsidige, mens de mørkere variantene gir en mer kraftig smak.


Hvordan bruker man Miso?

Mest populært brukes miso til misosupper – en superenkel suppe som bare skal blandes sammen med kokende vann – og smaker supergodt! Spis den som den er, eller bland med grønnsaker og eventuelt kylling, for å lage det til et helt måltid.
Det fantastiske med miso er at det kan brukes til så mange forskjellige typer matlaging, også utover misosuppe, f.eks.:

 - Smaksgiver til wok
 - Miso dip
 - Miso dressing
 - Miso mayo
 - Smør (Bland i smør for velsmakende smørepålegg)
 - Saus

Siden miso har fått så stor internasjonal interesse, er det lett å finne spennende oppskrifter med miso på nettet og bli inspirert av de mange forskjellige bruksmulighetene. Merk at miso er drøy i bruk og kan holde seg i flere måneder i kjøleskapet!


Hva kan Miso erstatte?

Miso kan i de fleste tilfeller med fordel brukes i retter der du ellers ville ha brukt buljong og salt. Hvit miso kan også være mild nok til å bruke som erstatning for meieriprodukter i f.eks. dressinger, dip og lette sauser.

Hvor kan man kjøpe Miso?

Hos Med24.no kan du kjøpe mange forskjellige typer miso, både som ren misopasta eller som suppeblandinger med forskjellig smak og ingredienser. Du kan velge mellom miso-varianter med brun ris, bygg, lys ris og forskjellige grønnsaker, samt enzymrike versjoner (upasteuriserte), økologisk, brun eller hvit – mulighetene er mange!


Gå til top

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.