B1 vitamin - Tiamin B2 vitamin - Riboflavin B3 vitamin - Niacin B5 vitamin - Pantotensyre B6 vitamin - Pyridoxin B7 vitamin - Biotin B9 vitamin - Folat/folsyre B12 vitamin - Cobalamin Vitamin B-kompleks

B-vitamin

B-vitaminer er en rekke viktige vitaminer, blant annet biotin som bidrar til normal funksjon av nervesystemet, vitamin B12 som bidrar til immunforsvarets normale funksjon og vitamin B6 som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Finn ut mer om B-vitaminene her:

Hva er B-vitamin? | Hvorfor er B-vitamin viktig? | Hvor mye vitamin B bør du få i deg? | B-vitaminmangel

99 Produkt(er)

Hva er B-vitamin?

Vitamin B dekker 8 ulike vitaminer og de ulike B-vitaminene bidrar til kroppens ulike funksjoner – for eksempel bidrar vitamin B12 til normal psykologisk funksjon, tiamin (vitamin B1) bidrar til normal hjertefunksjon og riboflavin (vitamin B2) bidrar til å opprettholde normal hud.

B-vitaminene er alle vannløselige, noe som betyr at alle overflødige B-vitaminer som kroppen ikke trenger, skilles ut i urinen. Derfor kan du som regel ikke få for mye vitamin B.

De forskjellige B-vitaminene er:

 • B1-vitamin - tiamin
 • B2-vitamin - riboflavin
 • B3-vitamin - niacin
 • B5-vitamin - pantotensyre
 • B6-vitamin - pyridoxin
 • B7-vitamin - biotin
 • B9-vitamin - folat/folsyre
 • B12-vitamin – kobalamin

Hvorfor er B-vitamin viktig?

Selv om du ofte ser vitamin B som ett vitamin, er det som sagt flere forskjellige B-vitaminer som alle spiller en rolle i kroppen din. For å sikre at du får i deg alle B-vitaminene, må du spise et sunt og variert kosthold som inkluderer grønnsaker, meieriprodukter, fisk og kjøtt. Vitaminene har sine forskjellige funksjoner og virkninger, og her kan du lære mer om deres individuelle funksjoner:

Mælk bliver hældt fra en flaske og over i et glas

B1-vitamin (også kjent som tiamin)

Vitamin B1 har ulike funksjoner i kroppen, blant annet bidrar det til en normal energiomsetning og til en normal hjertefunksjon. I tillegg bidrar det også til normal funksjon av nervesystemet samt en normal psykologisk funksjon.

Vitamin B1 finner du i mange kornprodukter, belgfrukter, magert kjøtt, melk og ost, men det er også et relativt sensitivt vitamin som kan brytes ned dersom du tilbereder maten ved for høy steketemperatur eller drikker for eksempel alkohol eller kaffe med maten.

B2-vitamin (også kjent som riboflavin)

Vitamin B2 bidrar i likhet med vitamin B1 til et normalt fungerende nervesystem og energiomsetning, men har også mange andre funksjoner. Vitamin B2 bidrar blant annet også til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Riboflavin bidrar også til en normal omsetning av jern og til å opprettholde normale røde blodlegemer – samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Sist, men ikke minst, spiller vitamin B2 også en rolle for å redusere tretthet og utmattelse.

Spesielt melkeprodukter inneholder vitamin B2 – men det finnes også i innmat (f.eks. nyrer og lever), kjøtt og belgfrukter, som linser, bønner og kikerter. B2-vitaminet er også et sensitivt vitamin som kan brytes ned av f.eks. lys og alkohol.

B3-vitamin (også kjent som niacin)

Vitamin B3 er en annen av vitaminene som bidrar til en normal energiomsetning og til normal funksjon av nervesystemet. I tillegg bidrar niacin også til vedlikehold av normal hud og normale slimhinner. Til slutt bidrar vitamin B3 også til å opprettholde normal psykologisk funksjon og til å redusere tretthet og utmattelse.

Du finner et naturlig høyt innhold av vitamin B3 i kjøtt, fisk og kornprodukter – men det finnes i de aller fleste matvarer generelt.

B5-vitamin (også kjent som pantotensyre)

I tillegg til å bidra til en normal energiomsetning og til å redusere tretthet og utmattelse, bidrar vitamin B5 også til en normal syntese og omsetning av steroidhormoner, vitamin D og visse signalstoffer – også kalt nevrotransmittere. I tillegg bidrar pantotensyre til normal mental ytelse.

I likhet med de tidligere nevnte vitaminene B1, B2 og B3, kan vitamin B5 også finnes i melk, belgfrukter og kornprodukter – men spesielt også i lever og eggeplomme.

B6-vitamin (også kjent som pyridoxin)

Vitamin B6 bidrar til normal cysteinsyntese, normal energiomsetning og normal omsetning av protein og glykogen. I tillegg til det bidrar vitamin B6 også til normal funksjon av nervesystemet, en normal psykologisk funksjon og normal funksjon av immunforsvaret. Vitamin B6 bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse samt til normal dannelse av røde blodlegemer. I tillegg bidrar det også til å regulere hormonaktiviteten.

De viktigste kildene til vitamin B6 er fisk, kjøtt, innmat og poteter.

B7-vitamin (også kjent som biotin)

Et rundt billede af en bakke æg, hvor et æg er åbent og man kan se æggeblommen

Kanskje kjenner du biotin som «hårvitaminet» – og vitamin B7 bidrar faktisk til vedlikehold av normalt hår. I tillegg til hår, bidrar biotin også til å opprettholde normal hud og normale slimhinner. Vitamin B7 spiller også en rolle i omsetningen av makronæringsstoffer og bidrar til en normal energiomsetning. Biotin bidrar også til normal funksjon av nervesystemet og en normal psykologisk funksjon.

Eggeplommer og innmat er spesielt rike på vitamin B7, men faktisk finner du vitaminet i de fleste matvarer. Du trenger derfor generelt ikke være bekymret for mangel på vitaminet.

B9-vitamin (også kjent som folinsyre eller folat)

Vitamin B9, bedre kjent som folsyre eller folat, er spesielt viktig for kvinner under graviditet, da vitaminet bidrar til vevsvekst hos gravide og spiller en rolle i celledelingsprosessen. I tillegg har folsyre også en rekke andre funksjoner – inkludert bl.a.

 • Å bidra til en normal aminosyresyntese
 • Å bidra til normal bloddannelse
 • Å bidra til en normal omsetning av homocystein
 • Å bidra til normal psykologisk funksjon
 • Å bidra til normal funksjon av immunsystemet
 • Å redusere tretthet og utmattelse

Du kan få vitamin B9 fra brød, frokostblandinger, grønnsaker, belgfrukter, frukt, melk og ost. Faktisk finner du vitaminet i de fleste matvarer, men spesielt lever, belgfrukter og grønne grønnsaker, som spinat og brokkoli, er rike på vitaminet.

Vitamin B12 (også kjent som kobalamin eller cyanokobalamin)

Vitamin B12 er også et vitamin med mange roller i kroppen. B12 bidrar til en normal energiomsetning, normal funksjon av nervesystemet, en normal psykologisk funksjon, normal funksjon av immunforsvaret og til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin B12 spiller en rolle i celledelingsprosessen og bidrar også til en normal omsetning av homocystein og normal dannelse av røde blodlegemer.

Vitamin B12 er et mye omdiskutert vitamin – spesielt når det kommer til vegetarisk og vegansk kosthold, fordi vitamin B12 hovedsakelig finnes i kjøtt, meieriprodukter, ost, egg og fisk – og de vegetabilske kildene til vitamin B12 er svært begrensede. Det kan derfor være en risiko for at vegetarianere og veganere opplever mangel på spesielt vitamin B12. Helsedirektoratet.no har spesielle anbefalinger for veganere og vegetarianere som bare spiser litt egg eller meieriprodukter.


Kvinde sidder på sofa og holder sig til hovedet

Hva betyr referanseinntak (RI)?

Det daglige referanseinntaket kan angis i prosent eller mengde, og det bestemmes etter en gjennomsnittlig voksens inntak av mat og drikke. RI gir en indikasjon på hvor mye av et gitt vitamin eller mineral du får når du tar ulike kosttilskudd.

RI er ikke en daglig anbefalt dose, men et verktøy for å sammenligne næringsinnholdet i ulike kosttilskudd og ens øvrige kosthold.


Hvor mye vitamin B bør du få i deg?

Generelt er det ingen anbefalinger for inntak av vitamin B fra Helsedirektoratet, siden du som frisk person får i deg den nødvendige mengden vitaminer – inkludert B-vitaminene – gjennom et sunt og variert kosthold. Det er derfor ikke noe svar på hvor mye vitamin B du bør ta.


Mangel på B-vitaminer - årsaker og symptomer

Det er ekstremt sjeldent at folk opplever mangel på vitamin B, siden de som sagt er i mye av maten vi spiser til daglig. Det er imidlertid noen grunner til at mangel på B-vitaminer oppstår. Her hjemme er langvarig kraftig alkoholmisbruk den største årsaken til underskudd på B-vitaminer. Personer som drikker mye alkohol får dels i seg færre B-vitaminer med kosten, og dels har kroppen vanskeligere for å ta opp vitaminene. Anoreksi og langvarig slanking med ensidig mat kan også være årsak til underskudd på B-vitaminer.

Generelt bør du kontakte legen din dersom du er i tvil om du lider av mangel på B-vitaminer eller ikke – her kan du få tatt en blodprøve som kan gi deg svaret.

Mand ligger og sover i seng

Finn ditt B-vitamintilskudd på Med24.no

Selv om B-vitaminer finnes i flere forskjellige matvarer, kan B-vitamintilskudd fortsatt være nødvendig. Hvis du ikke inntar nok B-vitaminer gjennom maten, kan et kosttilskudd være et alternativ.

Hos Med24.no har vi et stort utvalg av hvert enkelt B-vitamin i tilskuddsform, slik at du kan supplere ditt daglige kosthold med det spesifikke vitaminet du mangler. Du kan også finne sammensatte B-vitaminer, som Solaray Mega B-Stress, som inneholder alle 8 B-vitaminer, eller Vegetable B-Complex fra Berthelsen, som også er formulert med hele B-vitaminkomplekset.

Er du i tvil om hvilket B-vitamin som passer deg og dine behov best, er du velkommen til å kontakte ekspertene våre – de er alltid klare til å hjelpe!


Er du nysgjerrig på å vite mer om de andre viktige vitaminene som kroppen vår trenger? Finn våre mange artikler om vitaminer og mineraler her:

Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.