Allergi - Høysnue

Skrevet av
stort billede, kvinde pudser næse, Med24

Hva skjer i kroppen ved en allergisk reaksjon?

Når det oppstår en allergisk reaksjon, er det fordi kroppen reagerer overfor stoffer som normalt ikke skaper problemer. Dette skyldes at immunforsvaret begynner å oppføre seg annerledes. Når kroppen møter et allergen (f.eks. pollen) blir allergenet møtt av noen celler som heter makrofag. Makrofager opptar allergenet og gir beskjed til andre blodceller (lymfocytter) at de skal produsere IgE-antistoff.
IgE-antistoffet fester seg til allergicellene, som også kalles mastcellene, som f.eks. finnes i luftveiene, nese og øyne. Når det oppstår en allergisk reaksjon er det fordi et pollen setter seg på slimhinnen. IgE-antistoffet sitter klar på slimhinnen på mastcellene og fanger allergent hurtig. Mastcellene frigir histamin og andre stoffer når allergenet blir fanget av to anti-stoff-molekyler samtidig. Ved denne frigivelsen utløses den allergiske reaksjonen. Frigivelsen av disse stoffene utløser allergiske symptomer. Dette kalles også for en allergisk inflammasjon. 


Forekomst av allergi

Allergi forekommer desverre meget hyppig. Den kan vise seg i barndommen, men de fleste opplever først symnptomer i tenårene. Høysnue er generelt mest utbredt i aldersgruppen 15-30 år. Symptomene endrer seg ofte etterhvert som man blir eldre - det kan enten bli verre eller bedre. 
Personer i alle aldre kan utvikle allergi, men noen personer er mer disponerte ved en arvelig risiko. Dersom den ene eller begge foreldrene har allergi vil det være en større risiko for å utvikle allergi. Man arver evnen til å utvikle allergi, men ikke nødvendigvis den samme formen for allergi. Personer med astma, matvareallergi som barn, eller barneeksem vil også ha en større risiko for å utvikle allergi. 

Allergi utløst av pollen forekommer hos:
-    2% av barn mellom 6-8 år.
-    7-8% av barn i skolealder.
-    15-20% hos unge.

For mange er det vanskelig å skille mellom en normal forkjølelse og høysnue. Symptomene på høysnue minner nemlig veldig om en kraftig forkjølelse. Man opplever typisk symptomene i lengre enn to uker og gjerne på bestemte tidspunker av året. Symptomene kan også vise seg når man kommer i kontakt med støvmidd eller pelsdyr.  

Symptomer på normal forkjølelse

  1. Nesen renner med tynt snørr som fort blir tykt, uklart eller gult.
  2. En forkjølelse varer sjeldent mer enn en uke.
  3. Nys opleves ofte.
  4. Feber kan forekomme.

Symptomer på høysnue

  1. Rennende nese med tyntflytende, vannaktig og klart snørr og hyppige nys.
  2. Nesen kan også virke tett
  3. Øynene kan bli røde, klø og hovne.
  4. Symptomene kan være konstante eller komme i plutselige kraftige annfall. Symptomene kommer når man puster inn stoffer som man er allergisk overfor f.eks. pollen eller allergener fra dyr.
  5. Enkelte personer med pollenallergi får også kløe i svelget i perioder med mye pollen i luften. Andre kan få kløe i munn og svelg når de spiser bestemte matvarer på grunn av kryssreaksjoner.
  6. Man kan bli trett, uopplagt og veldig plaget av høsnuesymptomer. Noen beskriver det nesten som om at de har influensa når høysnuen er på det høyeste.

Alle symptomene på høysnue forekommer ikek nødvendigvis samtidig. Det behøver heller ikke å være synlige symptomer fra både øyne og nese.


Undersøkelse hos legen

Dersom man opplever allergiske symptomer er det viktigt å få stilt diagnosen hos egen lege, da irritajon i øyne eller nese kan forårsakes av andre ting enn pollen. F.eks. kan pelsdyr eller støvmidd gi lignende symptomer. Legen kan stille den korrekte diagnosen og anbefale den medisinen som er mest velegnet til dine symptomer.
Legen vil normalt spørre om symptomene, gjøre undersøkelser og vurdere om det skal tas en allergitest. Denne testen er enten en prikktest eller en blodprøve.

Ved en prikktest påfører lege eller sykepleier en nummerert label på pasientens underarm og de utvalgte allergenene påføres huden like ved tallene. Deretter prikker man gjennom dråpen og ned i huden. Dersom det oppsatår en eller flere allergiske reaksjoner vil det kunne ses etter ca. 15 minutter. Huden vil hovne opp og bli rød. Reaksjonen avtar normalt i løpet av en time.
Bemerk at man ikke skal være i behandling med antihistaminer når testen utføres.
Dette tester man oftest for:

Prikktest

  • Bjørk
  • Gress
  • Hest
  • Hund
  • Katt
  • Husstøvmidd
  • Muggsopp
  • Burot

Blodprøve

Allergi kan også vises ved en blodprøve som kan tas hos egen lege eller på et laboratorium. Hvis legen tar blodprøven sendes blodprøven inn til et laboratorium. Der testes blodet for antistoffer mot allergener.

Legen kan i tillegg velge å teste for andre allergener. Dette vurderes ut fra sykdomshistorien.


Gode råd til egenomsorg

pige sidder i græs

1.    Det kan være en god ide å følge med på dagens pollentall, for å kunne regulere medisinen eller evt. unngå å oppholde seg utendørs de dagene hvor pollentallene er høyest.

2.    Unngå utendørsaktiviteter i dagtimene når pollentallene er meget høye.

3.    Bruk briller eller solbriller for å unngå å få pollen i øynene.

4.    Tag en dusj innen sengetid for å vaske pollen av hår og kropp.

5.    Undersøk om du har pollenfilter i ventilasjonssystemet i hjemmet og evt. på arbeidsplassen.

6.    Unngå å lufte ut i dagtimerne. Luft ut om morgenen eller om kvleden når det begynner å bli fuktig ute. 

7.    Bruk sterile pippeter til øynene for å fjerne pollen og evt. øyesekret.

8.    Hold vinduer og døre lukket i perioder med høyt pollentall.

9.    Unngå å henge vasketøy til tørk utendørs.

10.  Ukentlig rengjøring fjerner både pollen og støvmidd.

11.  Skyll nese og øyne flere gange daglig med saltvannspray, nesehorn eller engangsampuller for å fjerne pollen og evt. sekret.

12.  Bruk nesefilter i høysesongen. Nesefilteret plasseres i nesen og forhindrer pollen å irriterer slimhinnene. Hos Med24.no kan du kjøpe Rhinix - et nesefilter som er klinisk dokumentert.

13.  Slimhinnene i øynene og luftveiene er noen av de første til å forsvare kroppen mot inflammasjon. A-vitamin er nødvendig for immunforsvarets normalfunksjon.

14.  Sørg for å ha faste sengetider og lytt til kroppen. Dermed oppretholdes en stabil hormonbalanse og dette gir immunforsvaret de beste forutsetningene. Melatonin, som er et antiinflammatorisk hormon og samtidig kroppens søvnhormon, utskilles om kvelden. Stoffet gjør oss søvnige og produseres under søvn i mørket. Produksjonen stoppes når vi treffes av lys. Unngå derfor å sove med lys, mobiltelefon, Ipad osv.  

15.  C-vitamin, som er en antioksidant, kan forhindre at histamin blir satt fri i kroppen. Histamin utskilles i kroppen når der oppstår en allergisk reaksjion. Samtidig øker C-vitamin også nedbrytningen av histamin i kroppen.

16.  Hvis kroppen daglig utsettes for parfyme, parabener, fargestoffer og sprøytemidler vil immunforsvaret bli svekket. Det anbefales derfor å velge økologiske matvarer og unngå mye forarbeidet mat, og samtidig velge økologisk hudpleie uten parfyme og parabener. 

17.  Fiskeolje inneholder den essensielle fettsyren omega-3, som kan redusere inflammatoriske reaksjoner.

Behandling av høysnue med legemidler

Stetoskop

Der finnes flere typer legemidler som kan hjelpe mot symptomer som kommer av høysnue:

Reseptfrie legemidler

De fleste med høysnue foretrekker å behandle det med antihistaminer. Antihistaminer fås som tabletter som ofte foretrekkes når man opplever flere symptomer på én gang. Tablettene behandler systemisk og vil dermed hjelpe alle allergiske symptomer i kroppen. Hvis det er barn eller voksne med svelgeproblemer som skal ta et antihistamin med systemisk effekt kan det også fås som oppløsning . Øyedråper og nesespray med antihistamin brukes til lokalbehandling. Antihistamin reduserer eller fjerner effektivt kløe og irritasjon fra både øyner og nese.

Reseptpliktige legemidler

På resept kan man få kortikosteroider som brukes til inhalasjon gjennom nesen. Disse virker mot kløe i nese, tett og rennende nese, men har ikke så stor effekt på øyesymptomer. kortikosteroider anbefales å brukes forebyggende hele pollensesonen for å gi best effekt.
Hvis man opplever voldsomme symptomer kan det være meget effektivt å få en kur på få dager med kortikosteroider i tablettform.
Cromoner fås også på resept og kan brukes mot høysnue. Cromoner hemmer utviklingen av den allergiske reaksjonen og har kun en forebyggende effekt. Disse fås som nesespray og øyedråper. I dag er det også mulig å vaksinere mot allergi. Dette kan gjøres med sprøyte eller med tabletter.


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.