Hvordan forebygge å bli forkjølet

Skrevet av

Forebygg forkjølelsen

Her får du gode råd om hvordan du kan forebygge en forkjølelse, unngå å bli smittet, og hva som egentlig er forskjellen på en forkjølelse og influensa.

Hva er en forkjølelse?

For å bli forkjølet skal du smittes av et forkjølelsesvirus. Det finnes mer enn 100 ulike virus som kan gi forkjølelse, og smitten skjer fra person til person, dels via hendene og dels via luftbårne dråper. Det mest normale er håndsmitte, hvor man smittes ved å få et forkjølelsesvirus på hendene, og deretter føre det opp til nese eller øyne. Forkjølelsesvirus kan overleve i flere timer, og derfor er det viktig med god håndhygiene for å forebygge forkjølelse.

En forkjølelse starter gjerne med at man får vondt i halsen og at det kan gjøre vondt når man svelger. Senere kan man begynne å hoste og nyse, nesa renner, og man føler seg tett i nesen fordi slimhinnen hovner opp, spesielt når man ligger nede og skal sove. Man kan også føle seg slapp, få hodepine, hoste og dotter i ørene. Barn får ofte feber når de er forkjølet, mens dette er sjeldnere hos voksne.

En forkjølelse varer gjerne en uke eller tilsvarende. Som man sier - fjorten dager i sengen eller to uker på bena. Gjennomsnittlig blir man forkjølet mellom 2 og 4 ganger i løpet av året. Forkjølelse rammer folk i alle aldre, men spesielt barn som fremdeles har et immunforsvar under utvikling.

Forkjølelse skyldes en virusinfeksjon, og det finnes ingen behandling for virusinfeksjoner. Man kan bedre symptomene og ta det med ro, og ellers fokusere på å forebygge forkjølelsen.

Forkjølelse eller influensa, hva er egentlig forskjellen?

Som forkjølelse er influensa en virussykdom som er mest aktiv om vinteren. Normalt varer en influensa 3-5 dager, men ofte kan man føle seg trett og slapp i flere uker etterpå. I tillegg til de symptomene som kommer med en forkjølelse, bringer influensa med seg hodepine, ømme muskler, feber, manglende appetitt og ofte dårlig mage.

Influensa er en virussykdom, derfor finnes det ingen medisin som virker. Istedet er det viktig å forebygge, og ta vare på deg selv hvis du først blir syk.

Hva kan du gjøre hvis du får influensa?

  • Unngå røyking, alkohol og overdrevne mengder med kaffe. Disse stoffene stresser kroppen og immunforsvaret og kan gjøre at det tar lengre tid å bli frisk.
  • Drikk masse vann. Du mister væske når du har feber.
  • Hold deg i ro, sov så mye som du trenger. Slapp av.
  • Ta gjerne medisin mot hoste, dette vil igjen gjøre at du sover bedre.
  • Ta gjerne smertestillende medisin, noen av disse vil også virke nedsettende på feberen.
  • Hvis symptomene ikke har blitt bedre etter en uke, skal du se en lege.

Hvordan kan du unngå å bli forkjølet

God håndhygiene forebygger forkjølelse

Forebygging av all sykdom, også forkjølelse og virus- og bakterieinfeksjoner starter med god håndhygiene. Hvis du ikke har tilgang til såpe og vann, anbefaler vi et godt hånddesinfeksjonsmiddel.

Hvis du har blitt forkjølet, så unngå å hoste og nyse mot andre. Bruk et papirlommetørkle, host inn i armkroken, og ikke glem god håndhygiene og å vaske hender og overflater ofte.

Dersom det er mulig, så unngå kontakt med mennesker som allerede er forkjølet. Forsøk også å unngå steder hvor mange mennesker kommer sammen, slik som reise med tog, undergrunnsbane og fly, og konferanser, messer og andre arrangementer. Hvis du har vært i kontakt med mennesker som er forkjølet eller har vært i kontakt med overflater som kan være smittebærende, så unngå å ta deg til øynene og nesen.

Her hos Med24.no selger vi mange praktiske produkter til desinfeksjon og bedre håndhygiene - både hjemme og på veien.

God søvn og nok fysisk aktivitet holder deg sunn

Sørg for at du får nok søvn og hvile. Sørg for at søvnhygienen er god, det handler ikke bare om hvor mange timer du sover, men også om å velge en godt madrass, et stille og - for mange - lysfritt miljø, og ingen avbrytelser. Forsøk også å kutte ned te, kaffe og andre koffeinholdige drikker før sengetid.

En god nattesøvn handler også om å bruke energi og være i bevegelse i løpet av dagtimene. Gå en tur, selv om det er kaldt (husk refleks!). Sørg for å være i bevegelse i løpet av arbeidsdagen. Det er lett å synke sammen i sofaen i de mørke vinterkveldene, men det kan lønne seg å gjøre en ekstra innsats i å finne ting til å aktivere en. Kanskje starte en squash turnering med venner, finne en ny mosjonsklasse på treningssenteret eller finne et online yogatilbud du liker.

Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress blir lettere syke enn andre. Hvis du arbeider i et miljø med mye stress, er det noe du kan gjøre for at situasjonen kan bedre seg? Er det noe som kan gjøres hjemme hvis hjemmemiljøet er stressende?

Styrk immunforsvaret gjennom en næringsrik kost

Generelt vil et godt immunforsvar gjøre deg bedre rustet mot forkjølelse. Utvalget av grønnsaker og frukt er kanskje ikke det mest spennende om høsten og vinteren, men sørg for at du får nok næring og vitaminer enten gjennom kosten eller gjennom et godt kosttilskudd.

Mange tyr til store doser vitamin C når forkjølelsen lumrer selv om det ikke er bevist at dette kan holde forkjølelsen unna. Mindre kjent er at en mangel på vitamin D nedsetter immunforsvaret og dermed gjør at man er mer mottakelig for forkjølelser og andre infeksjoner. I den norske vintersolen kan det være lett å få en mangel på vitamin D. Det er ikke store doser som skal til, 15 minutter med lysterapi et par ganger i uken eller et godt kosttilskudd med vitamin D er som regel nok til å opprettholde immunforsvaret.

Se vårt utvalg av lamper til lysterapi her.

Og til sist...

Det er omdiskutert om det å bli kald og nedkjølt har betydning for om man blir forkjølet eller ikke, men det er mange som føler at de blir lettere forkjøet etter å ha sittet et sted med trekk i luften eller etter å ha blitt nedkjølt. Sørg derfor for at du er godt kledt, spesielt i hals og nakke området. Hvis du er spesielt sensitiv, kan det være godt å også ha en langhalset pyjamas.

Vi har mange deilige varmetepper og puter, les mer om dem her.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.