Overgangsalderen? Det er helt normalt!

Skrevet av
Overgangsalderen

Vi kan dessverre ikke snike oss utenom overgangsalderen, også selv om vi helst vil unngå dens plager og uholdbare symptomer - men det finnes ingen grunn til panikk, for perioden er noe helt naturlig, og noe vi alle gjennomgår. Det finnes dog visse tips og triks vi kan gjøre for å minske plagene som ofte følger med overgangsalderen.

Nedenfor kan du lese alt du bør vite om din kropp i overgangsalderen, og hvordan du kan være med til å påvirke den hormonelle forandringen.


Hva er overgangsalder?

Meget ambivalent finnes det ikke noe mer forferdelig enn når den første menstruasjonen kommer, og samtidig finnes det intet mer forferdelig enn når den igjen skal på retur. Det skyldes selvfølgelig ikke at vi ikke kan leve uten vår blødning, men derimot ønsket om å unngå symptomer og plager, som kan være med til å forstyrre vår fysiske og psykiske velvære, vektes høyere.

Men hva er det egentlig så mange helst kunne se seg foruten? Det er intet mindre enn overgangsalderen - en helt naturlig periode i våre liv, som leder opp mot den siste menstruasjonsblødning. Overgangsalderen er også kjent som menopausen som bare er et synonym for dette.

Den siste menstruasjonen eller blødning en kvinne har, kalles menopausen. Man har vedtatt at det skal gå ca. et år etter menstruasjonen er sluttet, før man kan fastslå menopausen. 


Når kommer man i overgangsalderen?

Det er helt forskjellig fra person til person. Man sier at det som regel strekker seg mellom 45-55 års alderen. Noen vil i forbindelse med sykdommer eller andre kroppslige forskjeller, som å være født med færre egg enn det som er “normalt forventet”, oppleve å komme i overgangsalderen noe tidligere enn størstedelen.

Felles for alle er at overgangsalderen så smått begynner noen år før den aller siste menstruasjonen. Men hvordan vet man så at man er kommet i overgangsalderen? De fleste kan finne frem til dette ut fra de symptomer som oftest kommer i forbindelse med perioden, som forstyrrelser i blødningsmønstret eller heteturer. Graden av plager og symptomer varierer imidlertid alt fra person til person, og noen vil slett ikke oppleve disse.

Man kan uansett vite sikkert i forhold til et bestemt hormon, hvilket vi vil komme inn på senere.


Symptomer og plager

Som nevnt er graden av symptomer forskjellig for den enkelte. Noen er så plagede, at det krever behandling, andre kravler med nød og neppe helskinnet over målstreken uten hjelp, mens en helt tredje gruppe slett ikke lar seg bemerke av overgangsalderen, men plutselig opplever at menstruasjonen har opphørt helt uten videre.

Selv kvinner som har fått livmoren fjernet før overgangsalderen, kan oppleve symptomer såvel som andre kvinner. Hvorfor? Det kan du bli klokere på nedenfor.

Det mest allminnelige symptom som forekommer når overgangsalderen er over deg, er når ditt menstruasjonsmønster plutselig blir uregelmessig, men det finnes i tillegg et hav av forskjellige symptomer og plager du kan oppleve i forbindelse med perioden – Hvor heldig har man lov til å være...

De forskjellige symptomer og plager

Hyppige

  • Hetetokter, svetteturer eller nattesvette
  • Søvnløshet
  • Hjertebank
  • Blødningsforstyrrelser

Mindre hyppige

  • Tørre slimhinner i skjeden
  • Smerter ved samleie og minsket sexlyst
  • Kløe og utflod
  • Naturlig vannladningstrang
  • Urininkontinens
  • Hyppigere blærebetennelse
  • Hjertekarsykdommer

Øvrige

  • Benskjørhet
  • Hyppigere benbrudd
  • Rygg- og leddsmerter
  • Hodepine, kvalme samt magesmerter
  • Psykisk påvirkning (Overgangsalder og depresjon)
  • Tretthet og svimmelhet
  • Humørsvingninger


Hvorfor kommer man i overgangsalder?

Forandringene og årsaken til hele oppstyret finnes i eggestokkene, hvor det skjer et opphør med dannelsen av de kvinnelige kjønnshormoner østrogen og progesteron. Har du derfor fått fjernet livmoren, men ikke eggestokken, vil du fortsatt oppleve denne hormonelle forandringen og dermed også de symptomer som forekommer i forbindelse med overgangsalderen.

Når blødningene blir uregelmessige, skyldes det at eggeløsningen ikke lengre fungerer som den skal. Det kommer av at progesteron som frigis etter eggeløsning og demper/styrer østrogen under eggets modning samt eggeløsning, ikke lengre dannes. Etterhvert vil det også bety at det blir produsert mindre østrogen, og hvor det til sist vil skje et opphør av eggeløsning og dermed etterfølgende menstruasjonssyklusen. Derfor er uregelmessig blødning også en av de mest hyppige symptomene. 


Mål om du er i overgangsalderen ved hjelp av FSH

Man kan ved hjelp av en blodprøve teste hormoninnholdet i blodet. Her måles bl.a. mengden av FSH (det follikelstimulerende hormon), som er det overordnede kjønnshormon som stimulerer eggestokkene. FSH er forhøyet i forbindelse med overgangsalderen, og kan være det i mange år før menopausen. Tallet svinger dog betydelig i perioden, og man kan derfor ikke si noe om menstruasjonens endelige opphør.

Når man er fertil eller i den fødedyktige alder, ligger FSH under menstruasjonen oftest under 10, når eggene begynner å bli få, stiger tallet langsomt. Hos damer i 70-års alderen er FSH typisk over 100.


Hvordan kan du hjelpe deg selv igjennom overgangsalderen?

Mange av symptomene og de plager kvinner opplever i forbindelse med overgangsalderen kan egentlig forebygges eller helt unngås ved hjelp av enkelte tips og triks. Bl.a. hodepine, hetetokter, vektøkning i forbindelse med overgangsalderen og mye annet kan forebygges ved regelmessig mosjon og fokus på sunn kost. Fysisk aktivitet er i tillegg en av de mest effektive behandlinger av nedtrykthet.

Det er veldig forskjellig hva som hjelper eller fungerer best for den enkelte. Noen blir dessverre nødt til å medisineres for å unngå kraftige plager, men en mulig “behandling” eller hjelpende hånd ved overgangsalderen kan også skje i form av naturmedisin, kosttilskudd eller hormonbehandling med en overgangsalder hormonspiral.

Bl.a. kan man benytte seg av produkter med planteøstrogener eller rødkløver som virker regulerende på hormonsystemet. Dette kan for eksempel ha en god effekt på knokler, som er ekstra utsatte i overgangsalderen!

Du kan lese mer om Rødkløver og Planteøstrogen her.

Eksperter og leger

Er du plaget av overgangsalderen og ønsker å hjelpe deg selv best mulig i gjennom perioden, anbefaler vi at du snakker med din lege eller lignende eksperter om den best mulige løsning for deg! 


Overgangsalder menn

Mange ler og rister på hodet når man omtaler menn og overgangsalder i samme setning, men det er ingen grunn til å feie det blankt av bordet, for menn går nemlig også i overgangsalderen!

Overgangsalderen er liksom hos kvinner en periode hvor kroppen gjennomgår hormonelle forandringer. For menn skjer det også et fall i hormonnivået – her er det bare snakk om det mannlige kjønnshormon testosteron. Motsatt kvinner, hvor det skjer et opphør av blødning og eggeløsning, vil menn bare oppleve at det blir “skrudd ned for blusset” i testiklene. Plager og symptomer forekommer heller ikke i like stor grad hos menn.

Menn kan imidlertid oppleve symptomer som: tretthet eller nedsatt energi, mindre sexlyst og fysisk kapasitet (grunnet nedsatt muskelmasse, tap av muskelstyrke og øking av kroppsfett).

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.