Eteriske oljer

Eteriske oljer er rene, velduftende oljer som har en lang rekke bruksområder.

Hva er eteriske oljer? | Hva kan jeg bruke eteriske oljer til? | Forstå faresymbolet og advarselen

4 Produkt(er)

Hva er eteriske oljer?

Eterisk olje er olje som ekstraheres skånsomt fra medisinplanter, bær, blader, kongler, fruktskinn, blomster eller barken på forskjellige trær, enten ved dampdestillasjon eller direkte pressing av skallet. Det er stor forskjell på hvor mye eterisk olje planter inneholder, og det brukes derfor ulike metoder for utvinningen avhengig av innholdet i planten.

De eteriske oljene er 100 % naturlige og inneholder ikke alkohol eller er fortynnet. Eterisk olje må derfor aldri brukes ren direkte på huden, fordi den er så konsentrert, men den er ideell å blande med for eksempel andre oljer som kroppsolje og massasjeolje. De fleste eteriske oljer kan også blandes med vann, men du bør være klar over at ikke alle oljer kan eller må inntas. Les alltid på oljens etikett om den skal blandes med vann eller olje og om den egner seg som matvare.

Eteriske oljer kjennetegnes ved at de fordamper veldig lett ved kontakt med luft, fordi de har en svært kompleks sammensetning. Du har kanskje også hørt ordene essensielle oljer nevnt i forbindelse med eteriske oljer, og dette er bare to navn for samme produkt og oljetype. I Norge omtaler vi for det meste oljene som eteriske oljer, men mange steder i utlandet er de kjent som essensielle oljer.


Urtegaarden

Urtegaarden har et stort utvalg eteriske oljer og mange av dem finnes også i økologiske utgaver. Urtegaardens eteriske oljer kan brukes til mange forskjellige ting, og de har de mest fantastiske luktene og smakene hvis du bruker dem til matlaging. Husk å sjekke om oljen er trygg å innta før du ev. legger den til spisevarer/drikke.Hva kan jeg bruke eteriske oljer til?

Eteriske oljer er fantastiske på grunn av deres mange forskjellige bruksområder. De essensielle oljene på denne siden har ulike etiketter og godkjenninger, og før du bruker oljen bør du sjekke om oljen egner seg til for eksempel konsum eller påføring på huden. Få 4 ideer her for hvordan du kan bruke de eteriske oljene i hjemmet for å spre en herlig duft og velvære!


Klesvask og hjemmeduft

Mange eteriske oljer er perfekte for å gi tøyet eller strykingen en fantastisk duft. Ved å tilsette noen dråper eterisk olje i skyllevannet vil tøyet lukte fantastisk – og du kan velge den eteriske oljen du liker best. Til sengetøy er beroligende dufter som lavendel og sedertreolje bra, og sedertreolje virker avskrekkende på mygg, som ellers kan være en plagsom gjest på soverommet.

Å tilføre duft til tøyet med eteriske oljer er en naturlig og skånsom metode fremfor å bruke kjemikaliefylt og miljøskadelig tøymykner. Bytter du ut tøymykner med eteriske oljer kan du spare miljøet for mange dårlige stoffer, og samtidig unngår du å bringe kjemikaliene tett på huden og inn i hjemmet. De eteriske oljene er imidlertid fortsatt dufter, og selv om de er 100 % naturlige, kan det fortsatt være problemer med parfymeallergi.

Det er også et alternativ å bruke en duftspreder i hjemmet med litt vegetabilsk olje og noen dråper eterisk olje, som kan spre fantastisk duft. Her kan du også velge akkurat din favorittduft, eller du kan blande noen dråper forskjellige eteriske oljer slik at du får en unik sammensetning av duftnoter. 


Eteriske oljer i godteri

Du kan prøve deg på hjemmelaget godteri, som er en nytelse for både barn og voksne. Eteriske oljer som er matgodkjent kan være gode smaksstoffer her. Du kan lage de klassiske "Kongen av Danmark"-godteriene eller dameskrå med anisolje. Andre søtsaker som hjemmelagde vingummier eller godteri kan smaksettes med peppermynte, appelsin, eukalyptus, ingefær eller bergamot.

Er du mer for sjokolade, finnes det også et mangfold av deilige kombinasjoner mellom sjokolade og fyll med smaker fra ulike eteriske oljer. Dette kan være både klassisk flytende myntefyll men også fondant med appelsin. I konfekt kan eterisk olje også gi variasjon, for eksempel i kombinasjon med kokos eller saltet karamell.


Kosmetikk

Eteriske oljer kan også brukes for å gi ulike kosmetiske produkter en deilig duft og ekstra gode egenskaper. De ulike oljene kan ha mange effekter, og under hvert produkt kan du se hvordan oljen kan bidra med noe ekstra til akkurat din hudpleierutine. De gunstige egenskapene kan for eksempel være en oppstrammende, avslappende, celleregenererende, rensende, lindrende eller antiseptisk effekt. Det er imidlertid viktig å holde øye med hvor mye oljen må fortynnes før bruk, for eteriske oljer må aldri brukes direkte på huden. Oljen kan for eksempel blandes med vann eller i en lotion, som deretter kan fordeles på kroppen.


Aromaterapi

Eteriske oljer kan brukes til aromaterapi, som er en spesiell type behandling rettet mot å lindre fysiske så vel som psykiske symptomer og fremme velvære. Aromaterapi kan gjøres ved å inhalere små doser – for eksempel med duftpinner som sakte sprer duften i rommet, hvor duften i kroppen omdannes til kjemiske signaler. Luktesansen vår kan låse opp et mangfold av følelser og minner, og derfor tror aromaterapeuter og holistiske utøvere at duften av de essensielle oljene kan skape en fysisk og følelsesmessig reaksjon i kroppen.

Aromaterapi kan også foregå ved å spre de eteriske oljene på huden blandet i for eksempel en deilig krem ​​eller god baseolje. Ved påføring trenger ingrediensene i den eteriske oljen gjennom huden, hvoretter de transporteres rundt med blodet.

Noen av tilstandene og symptomene der aromaterapi typisk brukes som et forsøk på behandling er stress, søvnvansker, dårlig immunforsvar, høyt blodtrykk, muskelsmerter, leddsmerter, menstruasjonssmerter og hudproblemer.De mest populære duftene

På denne siden kan du finne et mangfold av ulike oljer, og nedenfor kan du kort lese om våre kunders absolutte favoritter.

Lavendel

En av de mest populære og kjente duftene av eterisk olje er lavendel. Den beroligende og deilige duften kan gi tøyet eller hjemmet et friskt pust, og den er perfekt til massasjeolje eller i badekaret. Hos Med24.no finner du den populære lavendelolje i mengder på 5 ml, 10 ml, 30 ml eller 100 ml, og i både økologiske og ikke-økologiske versjoner.

Sitrus

Både økologisk sitronolje og appelsinolje er forfriskende dufter og utmerkede smaksstoffer for for eksempel godterier og vingummier. Sitrusoljene kan også brukes i kosmetikk, hvor de virker rensende, forfriskende og hvor de stimulerer blodsirkulasjonen. Sitronoljen har en syrlig duft av sitron, og den kan også brukes i aromaterapi. Appelsinoljen kan minne om julen med sine søtere og varmere sitrusdufter, og både appelsinoljen og sitronoljen er av matkvalitet, men det er også konsentrerte oljer som må fortynnes før inntak.

Peppermynte

Sist, men ikke minst, har vi peppermynteolje, som har en sterk og gjennomtrengende duft av mynte. Peppermynteolje har både varmende og kjølende egenskaper, avhengig av hvordan den brukes, og matvareoljene er fantastiske smaksstoffer i godteri eller effektive som munnvann.

Peppermynteolje kan brukes i kosmetikk, hvor den har en kjølende og rensende effekt, og den kan også virke avskrekkende på insekter. Har du ømme muskler kan oljen virke avkjølende og løsnende i en krem, eller du kan rense og løsne tette luftveier med et dampbad med noen dråper peppermynteolje. Peppermynteolje har mange bruksområder, og på grunn av sine mange gode egenskaper er den spesielt populær blant kundene. Finn den i både 10 ml, 20 ml og 50 ml.Faremerking og advarsel på eterisk olje

På den eteriske oljen din vil du kunne se et farepiktogram og signalord, faresetninger og sikkerhetssetninger. Dette kan virke skummelt og voldsomt, men så lenge du følger bruksanvisningen til oljen og derfor ikke bruker oljen ufortynnet, trenger du ikke være redd. Hvis du har spørsmålet «Er eteriske oljer farlige?», kan du her lese en forklaring på merkingen og advarselssymbolene til de eteriske oljene.

Faremerkingen er nødvendig fordi de eteriske oljene i ren form er klassifisert som kjemikalier i forhold til lovverket, og at merket derfor følger reglene som gjelder i Norge og resten av Europa. Faresymbolene i forhold til inntak, miljøforurensning og irritasjonsreaksjoner er derfor rettet mot den ufortynnede eteriske oljen, men de mister sin betydning når oljen blandes og fortynnes.

Noen av farene som kan være forbundet med de eteriske oljene er risikoen for irritasjon av hud og øyne ved direkte kontakt eller toksiske effekter dersom oljene konsumeres ufortynnet. På de eteriske oljene som kan brukes i kosmetikk kan du også se en oversikt over parfymestoffene som oljen inneholder. Dette kan se ut som det er tilsatt kjemikalier i oljen, men de eteriske oljene er 100 % naturlige, og stoffene finnes naturlig i oljen – de må bare fremheves på etiketten, slik at du har mulighet til å unngå allergisk reaksjoner.

Så du trenger ikke la deg skremme helt av merkingen av de essensielle oljene på etiketten. De essensielle oljene er sterke, kraftige og konsentrerte, men ved å blande noen få dråper til en baseolje kan deres fantastiske egenskaper utnyttes og nytes uten noen fare.


Kjøp eteriske oljer hos Med24.no

I det store utvalget av eteriske oljer kan du finne den duften du liker best, eller som passer best til formålet du har i tankene. På denne siden kan du finne et mangfold av billige eteriske oljer av beste kvalitet, som har en stor mengde bruksområder.

Eterisk olje finnes i flasker med maks 100 ml, men siden de eteriske oljene er så konsentrerte bruker du dem bare sakte opp, fordi du bruker dem noen dråper om gangen. Selv de små størrelsene varer lenge, men er du uforberedt en dag uten mer olje igjen, har vi heldigvis hos Med24.no lynrask levering slik at du snart har helt naturlig eterisk olje for hånden igjen.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.