Lus og Luseegg - Forebygging og behandling av lus

Skrevet av
Lus

Hvordan fjerner man best lus og luseegg?

De aller fleste foreldre har opplevt at barna har kommet hjem fra skolen eller barnehagen med en lapp om at det er lus i klassen, i barnehagen, SFOen eller tilsvarende. Tidligere så ble det sett som pinlig og en skam å ha lus, men i dag ser man litt lettere på det, fordi nesten alle har prøvd det, og man vet at det ikke henger sammen med renslighet og hygiene. Alle kan få lus, og alle har forsøkt å være i berøring med lus. Og derfor er mange på utikk etter produkter til å behandle og forebygge lus. Bedre føre var!

I denne artikkelen kan du lese om: 

  • Hva er lus?
  • Hvordan ser hodelus og luseegg ut?
  • Hvordan lever hodelus og hvor lenge bruker de på å utvikle seg?
  • Hvilke sjenanser har man med hodelus?
  • Hvordan smitter hodelus?
  • Kan man forebygge hodelus?
  • Hvordan konstaterer man at man har lus?
  • Slik blir du kvitt lusene

Hva er lus?

Det finnes 3 lusearter som lever på mennesker: Hodelus, flatlus og kroppslus. Ekte lus er faktisk blodsugende parasitter, hvor hver enkelt luseart har tilpasset seg et bestemt vertsdyr og kan kun leve på dette. Hodelus er tilpasset menneskene, og kan faktisk ikke overleve uten å være på en menneskevert. Derfor kan man ikke få hodelus fra for eksempel hunder eller katter. De overlever kun på mennesker. 

Hodelus kan finnes overalt på hodet, men de trives best der hvor det er varmt - sånn som bak ørene og i nakken. Lus kan ikke fly, men de har 6 ben med en liten krok på hver ende, og det er slik de hekter seg fast i håret. 

Hvordan ser hodelus og luseegg ut?

Hodelus utvikler seg i 3 stadier; egg, nymfe og lus. Som voksen er en lus cirka 2-3 mm lang. Hunnene er ofte større enn hannene, og lever også lengre. Nyutkledde lus - nymfer - kan være mindre enn 1 mm lange, og kan være veldig vanskelige å se når man leter etter dem i håret. Lus har 6 ben, 3 på hver side av kroppen. De har ikke vinger, og kan hverken fly eller hoppe. Lus kan faktisk ta farge etter håret de lever i, og kan derfor variere veldig i fargen. De kan være veldig mørke, som typisk betyr at de akkurat har sugd i seg blod, eller ganske lyse. 

Luseegg er ca 0,8 mm lange og sitter fast på håret helt nede ved hodebunnen. De nylagte og levende luseeggene sitter ofte helt nede ved hårrøttene, mens de døde og tomme luseeggene ofte sitter litt lengre ut på hårstrået. Tomme luseegg er hvite og flate, mens nylagte egg er lyst gule. Hvis du finner sorte luseegg betyr det at lusen inne i egget er død. 

Hvordan lever hodelus og hvor lenge bruker de på å utvikle seg?

Hodelus befinner seg der de trives best - helt nede ved hårrøttene. Her er det varmt og godt, ca 30 grader, som er den perfekte temperatur for hodelus å leve i. Det er høy luftfuktighet og lett adgang til mat 

Mange forbinder lus med noe skittent og uhygienisk, men hodelus bryr seg faktisk ikke om håret er rent eller ikke. De holder seg fast for harde livet når du vasker håret, men med mindre du vasker håret med luse-sjampo, overlever lus både vask og balsam. 

Fra egget legges helt nede ved hodebunnen og til det klekkes, tar det mellom 6 og 9 dager. Den nyklekkede lusen skifter skinn 3 ganger innen den er fullvoksen, noe den er etter ca 30 dager. Fra det øyeblikket den klekkes ut begynner den med å suge blod. Fra den er voksen, kan den leve i 3 uker. En hunnlus legger ca 5-8 egg hver dag. En lus kan derfor leve i opp til 2 måneder, og en hunnlus kan legge opp til 170 egg i sin levetid. 

Hvilke sjenanser har man med hodelus?

På tross av hva mange tror, er det ingen beviser for at lus overfører sykdommer. Dog kan en stor befestelse føre til mange små sår i hodebunnen, som igjen kan føre til infeksjoner. Men selv om man har lus, så er det sjeldent at man har flere enn et par voksne lus i håret, og det eneste problemet man merker umiddelbart er litt kløe.

Kløen kommer fra et stoff som lusene utskiller med spyttet sitt, slik at blodet ikke størkner og de kan forsette med å suge blod.

Mange mennesker er flaue over å få lus, eller at det er lus i familien, noe det ikke er noen grunn til. Det er derimot viktig å være åpne om lus, slik at dem man har vært i kontakt med også kan få sjekket seg og dermed stoppe utbredelsen. 

Hvordan smitter hodelus?

Hodelus smitter gjennom tett kontakt menneske til menneske. Lus kan hverken fly eller hoppe, så man trenger fysisk kontakt mellom mennesker for at de skal smitte. Det er ofte barn som blir smittet, fordi barn ofte leker tett sammen og dermed er i større fare for å smitte hverandre. 

En del undersøkelser indikerer at det er flere jenter som får lus enn gutter. Dette er både fordi de har lengre hår, og fordi de ofte leker tett sammen. Barn med kortere hår får også lus, med mindre håret er under 0,5mm langt, så blir man ikke smittet. 

Hodelus kan leve i opp til 48 timer utenfor sin vert. Dette avhenger av temperatur, fuktighet, og når de sist spiste. Lus som faller av håret, sitter fast i en lue, madrass eller tepper, blir fort svekket på grunn av uttørking eller mangel på føde.

Hvis man deler hårbørster, kammer og lignende, kan lus også smitte denne veien. 

Hodelus lever ikke på katter, hunder eller andre kjæledyr, så disse utgjør ingen smittefar. 

Hvis man finner lus i familien, er det viktig at man vasker dyner, sengetøy, bamser, luer, kammer og lignende. Dette fjerner smitterisikoen. Det anbefales også at man fryser det som ikke kan vaskes, for å drepe lusene den veien. 

Kan man forebygge hodelus?

Man kan gjøre en del for å forebygge lus og smitte av lus. Først og fremst kan man gre håret igjennom for tegn på luseegg eng gang om uken. Og hvis man finner tegn på lus, skal man umiddelbart starte en behandling, samt gi beskjed til sin omgangskrets - skole, barnehage, SFO og tilsvarende. På den måten finner man lus fort, og man kan begrense smitten, og dermed også sannsynligheten for at man blir smittet igjen. 

Samtidig med at man bruker en lusekam regelmessig, så kan man også bruke Linicin Prevent Spray, hvis det er lus i omgangskretsen. Linicin Prevent er enkel å bruke og forebygger lus. Du kan lese mere om den her

Våre mest populære produkter for å bekjempe lus

Hvordan vet man at man har lus?

Det kan gå flere uker fra en person er smittet med lus til de begynner å klø og vise symptomer. I denne perioden kan derfor personen nå å smitte riktig mange andre, og kløe er en dårlig målestokk for om man faktisk har lus eller ikke. Barn i alderen 3 til 10 år bør derfor regelmessig - en gang om uken er anbefalt - sjekkes for lus. Hvis man får beskjed fra skole, barnehage, lekekamerater eller andre om at det går lus i området, skal man straks undersøke barnet, også selv om familien aldri har hatt lus før. Gå heller igjennom håret en gang for mye, enn en gang for lite. 

Man konstaterer lus ved å gre igjennom håret med et tettekam fra hodebunnen til hårspissene. Tettekammen skal gjerne tørkes av på et stykke hvit tørkerull, slik at du kan se om den har fanget noe. 

Finder du luseegg i håret, skal man undersøke resten av håret for levende lus. Finner man noe, skal man begynne behandling med en gang, sjekke resten av familien, vaske sengetøy etc, og gi skole og lekekamerater beskjed. 

Luseegg fjernes med en tettekam, mens levende lus trenger en behandling. Hvis du er i tvil om et barn har lus, skal du skjekke fortløpende flere dager i strekk, inntil smitterisikoen er borte. 

Slik blir du kvitt lusene

Hvis du finner lus, skal dette behandles med et bekjempelsesmiddel mot lus. De fleste midler faller innenfor en av disse kategoriene:

Tettekam til behandling mot hodelus:
Kjemming er en effektig, billig og miljøvennlig metode å fjerne lus på. For at metoden skal fungere, skal man være veldig omhyggelig og gjenta behandlingen annehver dag i en periode over 2 uker. 

Oljekur:
Med denne kuren "drukner" du lusene i olje, og så kjemmer igjennom håret. 

Lusemidler - naturlige: 
Man kan kjøpe mange naturlige lusemidler, basert på planteoljer. Disse skal alltid brukes i kombinasjon med kjemming og kam. 


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.