Vitaminguide - forstå de nødvendige vitaminene og hva de gjør i menneskekroppen

Skrevet av

VITAMIN GUIDE

Her er en guide til hvilke vitaminer vi trenger for normale stoffskiftefunksjoner. Menneskekroppen kan ikke lage nok av disse nødvendige vitaminene selv, annet enn vitamin D (og ikke så mye her i Nord Europa som lengre syd), og derfor trenger vi tilskudd av vitaminer enten gjennom en sunn og variert kost eller gjennom kosttilskudd.

Hva er vitaminer egentlig?

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte. Vitaminer er nødvendige for kroppens omsetning av fett, protein, karbohydrater og mineralstoffer. Vi kan ikke selv lage vitaminer (unntatt vitamin D), så det er viktig at vi får disse gjennom en sunn og variert kost.

Mangel på vitaminer, eller et spesifikt vitamin, kan føre til funksjonsfortyrrelser, samt mer eller mindre generelle og uspesifikke symptomer som nedsatt vekst (i barn under oppvekst), appetitt og mere.

Hva menes med fettløselige og vannløselige vitaminer?

Fettløslige vitaminer

De fettløslige vitaminene er Vitamin A, D, E-vitamin og Vitamin K. Fettløselige vitaminer binder seg til fett og disse opptas i blodet via tarmen. De blir lagret i lever og fettvev i kroppen slik at det finnes et reservelager hvis det skulle oppstå vitaminmangel.

Vannløslige vitaminer

De vannløslige vitaminene er C og B, og disse skilles ut gjennom urinen. Disse lagres ikke i kroppen, og må derfor tilføyes oftere enn de fettløslige vitaminene. Unntaket for dette er vitamin B12 som kan lagres i kroppen i opp til 4 år.

Vitamin A - betakaroten og retinol

Vitamin A er et viktig fettløselig vitamin som bidrar til å opprettholde et normalt syn samt immunsystemets normale funksjon.

  • Opprettholde normal hud
  • Opprettholde normalt syn
  • Immunsystemets normale funksjon

Hvor får vi Vitamin A fra?
Vi får vitamin A gjennom å spise spesielt torskelever, tran av torskelever, leverpostei, melkeprodukter og eggeplomme, samt fra gulrøtter, gule frukter, søtpotet og rødgule grønnsaker.

Dette er ting vi spiser en god del av i det norske kostholdet, og mangel på vitamin A er derfor ikke veldig vanlig i Norge.

Hvordan vet man at man får for lite vitamin A?
Mangel på vitamin A er relativt vanlig globalt sett, selv om nordmenn ofte får nok, og man kan merke det gjennom nedsatt nattesyn eller andre øyeplager, tørr hud, eller hudplager som akne, psoriasis og rosacea, samt en økende grad av infeksjoner og betennesler og nyrestein.

Kan man ta for mye vitamin A?
Ja. Vitamin A er fettløselig, som betyr at den lagres i kroppen lengre enn vannløselige vitaminer. Vitamin A lagres i leveren og kan over tid gi risiko for økt benskjørhet og beinbrudd. Spesielt gravide skal være forsiktige med å få for mye vitamin A, da det kan gi fosterskader. Det anbefales ikke å ta mer enn ett kosttilskudd som inneholder vitamin A. Hvis du spiser mye lever trenger du mest sannsynlig ikke vitamin A. 

Vitamin B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) og kobalamin (B12)

B-vitaminer er vannløselig, og skilles ut av kroppen relativt raskt, derfor er en jevn tilførsel viktig.

Evnen til å ta opp vitamin B12 minsker med alderen. Eldre mennesker må derfor være ekstra påpasselige med å få i seg nok av dette vitaminet. B12 finnes kun i animalske matvarer og derfor må veganere og vegetarianere være spesielt oppmerksom på å få dekket sitt daglige behov.

  • Kobalamin (B12) og Pyridoksin (B6) bidrar til immunsystemets og nervesystemets normale funksjon
  • Riboflavin (B2), Kobalamin (B12), Tiamin (B1) og Niacin (B6) bidrar til normal energiomsetning
  • Riboflavin (B2), vitamin B12 og B6 bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer
  • Riboflavin (B2) og niacin (B6) bidrar til å redusere tretthet og utmattelse
  • Riboflavin (B2) bidrar til normal omsetning av jern og beskytter cellene mot oksidativt stress

Hvor får vi vitamin B fra?
Animalske matvarer, grovt brød, ost og meieriprodukter, bønner og spirer, mandler, nøtter, frø, lever og natur-ris, samt grønne grønnsaker.

Hvordan vet man at man får for lite vitamin B?
Hver B vitamin har ulike symptomer. Får man for lite B1, tiamin, kan man få beriber, depresjon og hjerteproblemer. Får man for lite B2, riboflavin, går det ut over huden som blir tørr og flakete. Får man for lite B6 (noe som er veldig sjelden), kan man få munnsår, nervøsitet og anemia. Ved for lite B12 kan man få nerve- og muskellammelser.

Kan man ta for mye vitamin B?
Det er ikke vanlig med overdose av B vitamin, siden det er et vannløslig vitamin. Men tar man for store doser av spesielt vitamin B6, pyridoksin, over tid, kan det medføre midlertidig eller permanent nerveskader.

Vitamin C - askorbinsyre

Vitamin C er et vannløslig vitamin, og en antioksidant som hjelper til å beskytte cellene mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenforbindelser. De reaktive oksygenforbindelsene (som for eksempel frie radikaler) dannes når kroppen forbrenner oksygen og de kan angripe kroppens celler, proteiner og arvestoff. Vitamin C beskytter kroppen ved å nøytralisere de reaktive oksygenforbindelsene.

  • redusere tretthet og utmattelse
  • støtte den normale energiomsetningen
  • hjelpe nervesystemets normale funksjon
  • en normal kollagendannelse som har betydning for knoklenes, tennenes og hudens funksjon
Hvor får vi vitamin C fra?
Sitrusfrukter som appelsiner, sitroner og grapefrukt. Bær, friske grønnsaker og potet er også viktige kilder til vitamin C.

Hvordan vet man at man får for lite vitamin C?
Det viktigste symptomet på at man får for lite vitamin C er skjørbuk, som jo heldigvis ikke er veldig vanlig lengre. Skjørbuk medfører blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet og utvikler seg etter 4-7 måneder med ensidig kost.

Kan man ta for mye vitamin C?

Vitamin C er vannløslig og overskuddsvitaminer blir skylt ut gjennom urinen. Hvis man tar en veldig stor dose og ikke er vant til det, kan man få løs mage og diare.

Vitamin D - Kalsiferol

Hvordan vet man at man får for lite vitamin D?

Kan man ta for mye vitamin D?

Det er ikke vanlig at man får for mye vitamin D, men inntak av mer enn 1,000 til 1,500 μg daglig for en måned eller lengre har blitt funnet til å gi svimmelhet, følelse av svakhet og irritasjon.

Vitamin E - tokoferoler og tokotrienoler

Vitamin E er et fellesnavn for stoffene tokoferol og tokotrienol, og fungerer som en antioksidant. Antioksidanter er kjemiske stoffer som beskytter mot eller senker hastigheten på oksidasjonen av andre kjemiske stoffer.
  • Vitamin E støtter immunforsvaret.
  • Undersøkelser viser at vitamin E kanskje kan hjelpe mot hjerte/kar sykdommer, da vitamin E beskytter cellene mot stress.
Hvor får vi vitamin E fra?
Frukt og grønnsaker som rød paprika, grønne grønnsaker og tørkede aprikoser, samt vegetabilske oljer, helkorn, hvetekim, kli, pantemargarin, nøtter og frø.

Hvordan vet man at man får for lite vitamin E?
Mangel på vitamin E er veldig sjelden og skjer mest hos spedbarn, alkoholikere, mennesker som spiser veldig lite og personer med feil i opptaket av fett. Disse kan oppleve tretthet, balanse- og synsforstyrrelser. Spedbarn kan få mangelsymptomer i form av hudskader.

Kan man ta for mye vitamin E?
Det er lite sannsynlig at man får for mye E vitamin. Men hvis man får for høye doser over lengre tid, er det sannsynlig at det vil forhindre opptaket av andre vitaminer - spesielt vitamin K.

Hva med resten av vitaminene? Hva har skjedd med vitamin F og så videre?

Da forskere begynte å forstå vitaminer på begynnelsen av 1900-tallet, var det et kappløp for å finne og navngi flest mulig.

Etterhvert forstod man at ikke alle var nødvendige for menneskekroppen. Det eneste vitaminet som ble igjen som relevant for mennesket av vitaminene F til Z, er vitamin K.

Vitaminene H og I også relevante for mennesket, men ettersom man har forstått mere om disse har de havnet som undertyper av vitamin B.

Man fant for eksempel ut at vitamin J kun er relevant for marsvin, vitamin L hjelper rotter med amming og vitamin P er med på å gi blomster sine fine farger. Men altså ikke til mye nytte for oss mennesker.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.