Såpebær

Vaskenøtter eller såpebær, som de også kalles, er skaller fra tørkede bær uten skrappe kjemikalier, som kan brukes til allminnelig maskinvask av tøy. 

Hva er vaskenøtter? | Slik virker vaskenøtter | Guide til bruk 

3 Produkt(er)

Hva er vaskenøtter?

Kanskje har du hørt ordet vaskenøtter, men er i tvil om hva vaskenøtter egentlig er, eller hvor de kommer fra, og i det tilfelle har vi samlet en hel masse informasjon her.

Vaskenøtter kalles også for såpebær, og de kommer fra treet Sapindus mukorossi, som vokser i subtropiske og tropiske egne som Nepal og India. Såpebærene har spesielle egenskaper, når det kommer til vask av tøy, fordi de inneholder stoffet saponin.

Såpebærene fra Cocoon Eco Living er dyrket i samarbeid med organisasjonen Grow Nepal, hvor det samarbeides med lokale økologiske bønder i Nepal. På den måten sikrer de at deres såpebær er økologiske og av høyeste kvalitet, mens det samtidig foregår en fair behandling av arbeidere og bønder.

Trærne med såpebær behandles ikke med pesticider, da såpebærenes innhold av saponin er med til å holde insekter vekk. Når bærene er modne, høstes de, hvoretter de legges til tørk under solen. Etter tørking fjernes frøene fra bærene, og skallene er etter rensing klar til å pakkes og brukes til vask. Den helt naturlige prosess med å dyrke og klargjøre såpebærene til bruk, sikrer at det ikke skjer unødig last av miljøet og naturen. 

Slik virker vaskenøtter

Det er vaskenøttenes høye innhold av saponin som gir dem deres spesielle evner som vaskemiddel. Ved kontakt med vann kan saponin fungere som surfaktant, hvilket betyr at det kan minske overflatespenningen mellom smuss i tøyet og vannet, så tøyet lettere vaskes rent.

Ved å bruke vaskenøtter til vask av tøy, unngår du derfor de vanskelig nedbrytelige stoffer som finnes i de fleste allminnelige vaskemidler, og som er særlig harde mot miljøet.

Dessuten skummer saponin ved kontakt med vann, og vaskenøttene etterlater vasketøyet mykt og rent uten duft eller farge. Derfor egner vaskenøttene seg godt til personer som gjerne vil unngå, eller er særlig følsomme overfor fargestoffer og parfyme. 

Hvordan bruker man vaskenøtter?

Når du kjøper vaskenøtter hos Med24.no, kommer de med en tilhørende liten bomullspose, og til en allminnelig maskinvask brukes ca. 5 skaller. Posen med skaller has bare i vaskemaskinen sammen med vasketøyet, og etter en vask ved 30-60oC er tøyet igjen rent og mykt. 
Hvis det vaskes ved 30-60oC har skallene en forventet holdbarhet på 5 vask. Tips! Hvis du gjerne vil at ditt nyvaskede tøy skal dufte deilig, kan det tilføyes et par dråper eterisk olje til bomullsposen. 

Ved vask over 60oC har vaskenøttene samme gode virkning, men holder kun til 1-2 gangers bruk.

Hvis det kun er en hurtig vask, eller en vask ved under 30oC, kan du med fordel legge vaskenøttene i bløt et par minutter før, for å oppnå den beste effekten.

Tøy og stoff som skal håndvaskes eller ibløtlegges, kan vaskes med vaskenøtter også bare ved å legge tøy og vaskenøtter i bløt sammen i vann. 

La ditt eget multirengjøringsmiddel

Vaskenøtter kan brukes til mye mer enn bare maskinvask, og på ca. 25 minutter kan du lage en grunnsåpe som kan spare deg for mange kjemikalier i hverdagen.

Grunnsåpen fremstilles ved å koke ca. 10 skaller med 1 liter vann i 20 minutter, og etter avkjøling drenes såpen gjennom et klede. Her kan du evt. tilsette sitronsyre eller annet naturlig konserveringsmiddel for å forlenge holdbarheten drastisk.

Denne grunnsåpen kan nå brukes til en rekke forskjellige produkter ved å tilsette stivelse, eterisk olje eller eddik, f.eks.:

  • Håndsåpe
  • Shampoo
  • Glassrens
  • Såpe til babyer
  • Flekkfjerner
  • Barberskum

Kjøp vaskenøtter billig hos Med24.no

Hos Med24.no er vi forhandlere av vaskenøtter, så du billig kan vaske tøy med tanke på miljøet. Vaskenøttene har en lang rekke fordeler, da de både er skånsomme overfor huden og naturen, og samtidig har mange bruksmuligheter. Du kan finne vaskenøttene i forskjellige mengder, hvor de store 1kg poser rekker til over 365+ vasker, og med våre hurtige og miljøvennlige forsendelser, kan du snart være i gang med en naturlig og miljøvennlig vask.  

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.