Manuka Honning

Hva er Manuka Honning?

Manuka Honning er en hel særlig type honning. Manukaen stammer fra New Zealand, hvor biene innsamler pollen fra Manukabusken. Manukaen adskiller seg fra andre typer honning på grunn av sine særlige helbredende egenskaper. Manuka honning er kjent for å være særlig god til å bekjempe bakterier og ha en helende effekt på sår og skrammer.

Det er honningens høye innhold av MGO (metheylglyoxal), som adskiller den fra andre lignende produkter og det er også dette stoffet, som gir honningen dens helbredende egenskaper. MGO finnes egentlig i alle typer honning, men dog kun i små konsentrasjoner, som ikke er nok til å gi helbredende virkninger. Jo større konsentrasjon av MGO i honningen, desto flere antibakterielle egenskaper har honningen også. Og her er Manukaen i en klasse for seg. Det gjelder om å ha et MGO nivå på over 100 og helst 400+ for å få en riktig god antibakteriell virkning.

Hos Med24.no finner du blant annet Manuka honning med følgende konsentrasjoner:
•    MGO 600+
•    MGO 550+
•    MGO 400+
•    MGO 300+
•    MGO 100+

I dag brukes Manuka honning også på Bisbebjerg Hospital til behandling av bestemte typer sår. Her er dog snakk om honning med medisinsk godkjennelse og ikke den du kan kjøpe i butikkene. Dog beviser dette at manukaen er et helt særlig produkt med helt særlige helbredende egenskaper.

Manuka honningen er en 100% naturlig matvare og er derfor velegnet til både bruk i kjøkkenet og på huden. Du kan anvende manuka til rifter, forkjølelse, forkjølelsessår og infeksjoner og til å pleie din hud!

Slik anvender du Manuka honning

Manuka kan anvendes både innvortes og utvortes. Innvortes kan du bl.a. spise det direkte fra glasset, bruke det i te, på brød og generelt i matlaging.

Utvortes kan du anvende manuka til sårbehandling direkte på et infisert sår. Smør det her på såret og dekk det til med gassbind i minst 20 minutter eller så lenge kroppen tolererer det. Heretter skyller du såret med varmt vann og gjentar behandlingen hvis nødvendig. Det er nettopp manukaens antibakterielle egenskaper som går inn og bekjemper bakterier og betennelse i såret og gjør det til et fremragende middel å ha stående, hvis du eller dine nærmeste får sår eller skrammer.

VIKTIG! Vi gjør oppmerksom på at du kun må anvende dette ved små sår og rifter. Ved alvorlige sår skal du alltid søke legehjelp.

Manuka honning tåler oppvarmning

Motsatt andre typer honning tåler Manukaen faktisk oppvarmning og er derfor bedre egnet til matlaging og i for eksempel te. Normal honning mister mange av sine antibakterielle egenskaper når den blir utsatt for varme. Det skyldes at ensymene blir drept ved temperaturer over 40 grader. Det er dog ikke gjeldende for Manuka honning, som nettopp tåler oppvarming. Derfor kan du nyte din Manuka i en kopp deilig varm te og stadig få nytte av alle de gode antibakterielle egenskaper fra honningen.

Er honning sunt?

Honning består av ca. 80% sukker og derfor er det egentlig usunt å spise i store mengder – liksom allminnelig hvitt sukker. Dog inneholder honning færre kalorier enn allminneligt sukker - nemlig 334 kcal og sukker inneholder 406 kcal pr. 100 gram. Bruker du honning i stedet for sukker i din matlaging, kan man argumentere for at honning er sunnere enn sukker, da det kan gi en god sødme, men med færre kalorier enn hvis du bruker det i forholdet 1:1.

Utover kalorier og sukkerinnhold inneholder sukker som sagt også noen egenskaper som også kan tas med i regnestykket. Honning inneholder bl.a. en rekke nyttige vitaminer og mineraler, som er gode for oss. Men det er især dets helbredende egenskaper, som taler for honning.

Det anbefales at du kun bruker honning i moderate mengder. Når alt kommer til alt, så er honning nemlig flytende sukker og et stort forbruk vil kunne lede til forskjellige sykdommer.

Holdbarhet – kan honning bli for gammelt?

I teorien kan honning holde seg stort sett evig. Det krever dog at den blir oppbevart i tettlukket emballasje, hvor luft og fukt ikke kan komme inn. Honningens egenskap til å holde lenge skyldes tre ting – dens høye sukkerinnhold (ca. 80%), dens lave vanninnhold og så noen særlige enzymer, som biene tilføyer. Disse enzymer spalter nemlig noe av druesukkeret i honningen og lager det om til druesukkersyre og brintoverilte, som har den egenskapen at det kan drepe bakterier og sopp.

Dog krever det som sagt at honningen oppbevares i en luft- og fukttett beholder. Overholdes dette ikke, gir du honningen mulighet for å suge fukt fra luften og det gir bakterier og sopp bedre vekstforhold.

Vi anbefaler alltid at du følger anvisningene på produktet om holdbarhetsdato og gode råd til oppbevaring.

Bivirkninger og forbehold

Manuka honning er et 100% naturprodukt og det anses derfor som sikkert å spise for stort sett alle.

Må ikke gis til spedbarn under 1 år

Helsedirektoratet fraråder at spedbarn under 1 år spiser honning av noen form. Det gjelder derfor også Manuka honning. Dette er fordi honning kan øke risikoen for botulismeforgiftning (pølseforgiftning) hos de helt unge spedbarn, da deres fordøyelsessystem enda ikke kan bekjempe disse bakterier.

Barn fra 2 år og opp kan gjerne spise honning.

Les om de mange helsefordelene ved bruk av Manuka honning her.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Postnord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mere på alle dine sunne innkjøp!

Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips til en sunnere livsstil.