Nikotinplaster

Som en hjelp til å slutte å røyke kan du bruke depotplaster, som også er kjent som nikotinplaster.

Hvordan virker nikotinplaster? | Hvor skal nikotinplasteret sitte?

7 Produkt(er)

Hvordan virker nikotinplaster?

Når du slutter å røyke kan det være vanskelig både stå i mot røykevanene og samtidig din nikotinavhengighet. Derfor kan du bruke et nikotinplaster som et hjelpemiddel, som sakte frigjør nikotin i kroppen. På denne måten føler du ikke den samme abstinensen fra nikotinavhengigheten, noe som gjør at du kan bruke all energi og fokus på å slutte å røyke.

Som første steg i prosessen, dropper du sigarettene. Deretter kan du sakte trappe ned nikotinforbruket ditt, slik at du til slutt er helt fri fra avhengigheten.

Mange har svært gode erfaringer med å bruke nikotinplaster i forbindelse med røykeslutt, fordi det gir en mildere overgang med færre abstinenser, noe som øker sjansen for å lykkes. De færreste lykkes med å slutte å røyke over natten, og du kan lettere unngå ubehagelige tilbakefall ved å bruke et nikotinplaster som hjelpemiddel.

Hvor skal nikotinplasteret sitte?

Nikotinplaster er enkle å bruke, og når du først har plassert dem, vil du ikke legge merke til dem i løpet av dagen. Du må plassere plasteret på et hårløst, tørt område som på magen, overarmen, hoften eller låret, og det fjernes igjen etter et visst antall timer, avhengig av merke og mengde nikotin. Dette kan du lese om under det enkelte produkt.

Som hovedregel påfører du plasteret om morgenen og fjerner det igjen før du legger deg, men plaster som skal sitte i 24 timer, skal selvfølgelig bare skiftes en gang daglig.

Plastrene kan sitte på gjennom en dusj, men hvis du oppdager at plasteret faller av, eller er løst i kanten, bør du ta det av og legge et nytt plaster et annet sted på kroppen.

Som med alle andre legemidler kan du risikere å oppleve bivirkninger ved bruk av nikotinplaster. Dette kan for eksempel være hvis du ikke legger plasteret på tørr og hårløs hud, hvoretter du kan oppleve rødhet og utslett. Det er også viktig å endre plassering av plasteret hver dag, slik at huden under og rundt plasteret kan hvile i noen dager før du legger et plaster på stedet igjen. I sjeldne tilfeller kan du oppleve kløe, blemmer eller sår på huden, og her bør du slutte å bruke nikotinplaster og kontakte legen din, da dette kan være tegn på en allergisk reaksjon.

Nikotinplaster - Hvilken styrke skal jeg velge?

Nikotinplaster kommer i flere forskjellige styrker fordi det er forskjell på hvor mange sigaretter folk røyker daglig når de bestemmer seg for å starte et røykesluttprogram. Derfor kan du trenge mer eller mindre hjelp, avhengig av hvor mye nikotin kroppen er vant til å få daglig.

Plastrene fra Nicorette skal sitte i 16 timer, og plastrene fra Nicotinell skal sitte i 24 timer av gangen.

Nicorette

Nicorette tilbyr plaster i styrkene 10 mg, 15 mg og 25 mg, hvor plastrene hhv. 15,75 mg nikotin, 23,62 mg nikotin og 39,37 mg nikotin.

Nicorette har utviklet et skjema for veiledning om bruk av nikotinplastrene, og det skilles mellom høy og lav nikotinavhengighet ved 20 sigaretter daglig. Hvis du røyker mer enn 20 sigaretter per dag, må du bruke doseringen for høy nikotinavhengighet, mens hvis du røyker mindre enn 20 sigaretter per dag dag, kan du med fordel ta utgangspunkt i doseringen for lav nikotinavhengighet.

Nicotinell

Nicotinells depotplaster har noe annet nikotininnhold og doseringer enn Nicorette, og du kan få nikotinplaster som inneholder 17,5 mg, 35 mg og 52,5 mg, og som frigjør hhv. 7 mg, 14 mg og 21 mg over 24 timer.

Her skilles det også mellom et stort sigarettforbruk på mer enn 20 sigaretter per dag, og et mindre sigarettforbruk på under 20 sigaretter per dag.

Forbruk på over 20 sigaretter daglig                         Forbruk på under 20 sigaretter daglig
Trinn 1    1 plaster a 21 mg/24 timer i 3–4 uker             Trinn 1   1 plaster a 14 mg/24 timer i 3–4 uker
Trinn 2    1 plaster a 14 mg/24 timer i 3–4 uker             Trinn 2   1 plaster a 7 mg/24 timer i 3–4 uker
Trinn 3    1 plaster a 7 mg/24 timer i 3–4 uker 

Nikotinplaster bivirkninger

Som med alle andre legemidler kan du risikere å oppleve bivirkninger ved bruk av nikotinplaster. Hvis du ikke legger plasteret på tørr og hårløs hud, kan du oppleve hudirritasjon i form av rødhet og utslett. Det er også viktig å endre plassering av plasteret hver dag, slik at huden under og rundt plasteret kan hvile i noen dager før du legger et plaster på stedet igjen. I sjeldne tilfeller kan du oppleve bivirkninger som kløe, blemmer eller sår på huden. Hvis dette skjer bør du slutte å bruke nikotinplaster og kontakte legen din, da dette kan være tegn på en allergisk reaksjon.

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan du kan slutte å røyke, les her: Røykeslutt - 10 gode råd

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.