Hva er blodtrykk? Velg den blodtrykksmåleren som passer til akkurat dine behov

Skrevet av
Beurer, velg den riktige blodtrykksmåler

Hva er blodtrykk

Blodtrykket måles som det trykk som ytes mot arterieveggene når venstre hjertekammer trekker seg sammen og pumper blod ut i arteriene, samt trykket i arteriene mellom hjerteslagene. Blodtrykket består dermed av to verdier: det systoliske trykk og det diastoliske trykk. Blodtrykket angis som det systoliske trykk over det diastoliske trykk. Eks.: 120/80 mmHg.

Det systoliske trykk er det høyeste trykk som ytes mot arterieveggene og måles når hjertet trekker seg sammen. Det diastoliske trykket er det laveste trykket som ytes mot arterieveggene og måles når hjertet slapper av mellom to slag.

Blodtrykket måles oftest i millimeter kvikksølv – mmHg, fordi man i gamle dager målte blodtrykket med et kvikksølvapparat. I dag bruker man i de langt fleste tilfeller, fullautomatiske blodtrykksmålere – både hjemme og hos legen.


Hvorfor er det nødvendig å måle blodtrykket?

En måling av blodtrykket og hvilepulsen sier mye om din helse. Hverken for høyt eller for lavt blodtrykk et godt for kroppen. Man kan gå rundt med for høyt blodtrykk (hypertensjon) uten å vite det, og det kan ha helseskadelige konsekvenser som:

 • Apopleksi (blodpropp i hjernen eller hjerneblødning)
 • Åreforkalkning
 • Hjertesvikt
 • Blodpropp i hjertet
 • Slagtilfelle
 • Nyreskade

Langt de fleste som har for høyt blodtrykk opplever ikke symptomer på det, da symptomer først kommer ved meget høye trykk. Symptomene på for høyt blodtrykk kan bl.a. være: 

 • Hodepine
 • Svimmelhet
 • Pustebesvær ved fysisk anstrengelse
 • Hjertebank

For høyt blodtrykk kan lett behandles, men før det kan behandles, er det nødvendig å vite om man har det. Hos legen kan du alltid få målt blodtrykket. Men det er ikke alltid at det er tid til å dra til legen ”bare” for å få målt blodtrykket. Dessuten skal det måles i flere omganger over flere dager for å konstatere hypertensjon.

Noen mennesker får konstatert for høyt blodtrykk hos legen selv om deres blodtrykk hjemme i vante omgivelser er helt normalt. Denne form for blodtrykksforhøyelse kalles ”White coat hypertension”, som er et uttrykk for den nervøsitet man kan oppleve hos legen, når man sitter og skal ha målt blodtrykket. De ”legelige omgivelser” kan for noen av oss bety at vårt blodtrykk stiger. Er man veldig nervøs kan det systoliske blodtrykket faktisk stige med helt opp til 30 mmHg. Pasienter med white coat hypertension kan risikere å bli overbehandlet med blodtrykksmedisin. Dermed enda en god grunn til og regelmessig holde øye med blodtrykket hjemme i vante og rolige omgivelser.

En blodtrykksmåler til selvmåling brukes til og regelmessig holde øye med blodtrykket hjemme. Ved regelmessig måling vil du være i stand til å kunne oppdage og reagere hvis blodtrykket ikke er som det skal være.
Du skal kontakte legen hvis blodtrykket gjennom flere målinger ligger over 140/90 mmHg.

Husk! Selvkontroll er ikke lik med selvbehandling. Du skal aldri selv endre på den medisindose som er foreskrevet av din lege på bakgrunn av dine målinger.

Beurer, valg av blodtrykksmåler


Slik måler du ditt blodtrykk riktig

Gjør følgende før du begynner på en måling:

 • Forsikre deg at mansjettstørrelsen passer til din overarm
 • Du må ikke ha spist, drukket, røyket eller vært fysisk aktiv 30 minutter før målingen
 • Du skal hvile ca. 5 minutter før målingen
 • Ha en kortermet t-shirt på så armen er bar, alternativt en genser som du kan rulle ermet opp uten at det strammer rundt armen. Mansjetten skal sitte på en bar arm
 • For rettvisende resultater skal du alltid måle på den samme arm hver gang
 • Blodtrykket skal måles to ganger daglig: like før frokost og like før kveldsmaten

Gjør følgende under målingen:

 • Forsikre deg at du sitter komfortabelt og ikke spenner i kroppen
 • Len dig tilbake i en stol med ryggstøtte og ha føttene i gulvet - dine ben skal ikke være i kors
 • Mansjetten plasseres ca. 3 cm over albuen og skal være i hjertehøyde under målingen
 • Mansjetten skal strammes så du fortsatt kan få en finger under mansjetten
 • Mansjettslangen skal sidde like ved albuen og vende nedover
 • Sitt med armen lett bøyd, hvilende på et bord med håndflaten oppover
 • Snakk og beveg deg ikke under målingen

Når målingen er slutt bør du notere resultatet i en blodtrykksdagbok. Hvis din Beurer blodtrykksmåler er kompatibel med Beurer HealthManager appen, overføres målingene automatisk til appen og du kan holde øye med blodtrykket ditt der.


Hvilken blodtrykksmåler fra Beurer skal jeg velge?

Med en blodtrykksmåler i hjemmet kan du foreta regelmessige målinger i trygge og rolige omgivelser. Det vil på lengre sikt gi et mer rettvisende bilde av ditt blodtrykk enn å få tatt det halvårlig hos legen i uvante og kanskje stressende omgivelser. Det er ikke unormalt at blodtrykket målt hos legen kan være høyere enn hvis du måler det hjemme. I den forbindelse er det også viktig å nevne at du ikke kan sammenligne målinger fra to forskjellige blodtrykksapparater. Du kan heller ikke sammenligne målinger som ikke er foretatt ut fra samme forutsetninger, f.eks. kan en måling foretatt uten å være i tilstrekkelig hvile ikke sammenlignes med en måling foretatt i tilstrekkelig hvile.

Med mindre du feiler noe som gjør at du er nødt til å bruke en blodtrykksmåler til håndleddet, anbefaler vi alltid å bruke en blodtrykksmåler til overarmen. Å måle blodtrykket på håndleddet krever mer av brukeren og har potensiale til at det lettere blir unøyaktige resultater. Med en blodtrykksmåler til overarmen er du alltid sikker på å måle i hjertehøyde, hvilket er med til å sikre et mer nøyaktig resultat sammenlignet med en håndleddsblodtrykksmåler.

Men hvilken blodtrykksmåler skal du så velge? Det kommer helt an på dine behov. Men la oss kikke på noen av Beurers modeller.

Før du velger blodtrykksmåler kan du passende måle din overarmsomkrets for å se hvilken størrelse mansjett du skal bruke. Beurer har mansjetter i flere størrelser. Er dere flere i husstanden som skal bruke blodtrykksmåleren, kan det være en god idé å kjøpe en blodtrykksmåler med medfølgende universal mansjett som typisk går fra 22-42 cm.
Er du på utkikk etter en god, klassisk blodtrykksmåler, er modellen Beurer BM 27 et opplagt valg. BM 27 kan alt det en blodtrykksmåler til selvmåling skal kunne og så er den et godt kjøp til prisen. Er dere flere i husstanden som vil bruke blodtrykksmåleren, kan BM 27 også brukes her. Den har nemlig plass til hele fire brukere og har hukommelse for 30 målinger på hver bruker. BM 27 er en av de blodtrykksmodeller fra Beurer som leveres med universal mansjett. Mansjetten passer til overarmsomkretser fra 22-42 cm. Med funksjonen ”cuff wrapping guide” vil målingen bli avbrudt hvis mansjetten sitter for stramt eller for løst. Hvis mansjetten sitter korrekt, vil målingen fortsette og på displayet vises et lite symbol med teksten ”OK” inni.

Går vi et skritt opp i modellene, kommer vi til Beurers modeller fra deres Premium Connect Line. Blodtrykksmålerne i denne kategorien er alle med Bluetooth og kan forbindes til Beurer HealthManager, bortsett fra toppmodellen BM 95, som har sin egen app: Beurer CardioExpert – men det kommer vi til.

Beurer BM 54 blodtrykksmåler er en ny modell fra Beurer som ble lansert i november 2018. BM 54 er en del av Premium Connect linjen, hvilket vil si at den har Bluetooth og kan forbindes med appen Beurer HealthManager. Dermed kan du ved endt måling automatisk få overført resultatet til appen, så du inne i appen raskt kan få overblikk over ditt blodtrykk, sammenlignet med at skulle sitte og notere dine resultater ned i en blodtrykksdagbok. Det er supersmart og superenkelt. BM 54 er kompakt i sin størrelse, men tross det er det gjort plass til et flott, stort display med store sifre som er lette å lese. Denne modellen har plass til to brukere og kan lagre opp til 60 målinger for hver bruker. BM 54 leveres med en universal mansjett som passer til overarmsomkretser fra 22-44 cm. BM 54 er ESH godkjent (European Society of Hypertension), hvilket betyr at blodtrykksmåleren har gjennomgått en rekke tester ved det Europeiske Hypertensjonselskap, som sikrer at den viser presise resultater.
Toppmodellen fra Beurer heter Beurer BM 95 og kan utover å måle blodtrykk og puls også måle hjertets elektriske aktivitet med den medfølgende EKG måler. Elektrokardiogram brukes til å undersøke hjertets funksjon og gir deg innsikt i om hjertet slår regelmessig og om det er ekstra slag som ikke bør være der. BM 95 har avanseret arytmi deteksjon som inkluderer deteksjon av atrieflimmeren (forkammerflimmeren) samt ekstrasystoler (ekstra hjerteslag). Beuer BM 95 har Bluetooth og kan brukes sammen med appen Beurer CardioExpert. I appen kan du se alle dine lagrede målinger for blodtrykk og EKG. Overførsel av data skjer automatisk når BM 95 er forbundet med appen. BM 95 leveres med en universal mansjett som passer til overarmsomkretser fra 22-42 cm. BM 95 er ESH godkjent, hvilket betyr at blodtrykksmåleren har gjennomgått en rekke tester ved det Europeiske Hypertensjonselskap, som sikrer at den viser presise resultater.

Oppsummering: Hvilken blodtrykksmåler skal du velge fra Beurer

Velg den blodtrykksmåler som best matcher dine behov. Vil du helst ha en blodtrykksmåler som kan forbindes med en app, så du kan se dine målinger og raskt danne deg et overblikk over dem, og så slipper du å skrive resultatene ned i hånden? Så skal du gå etter Beurers blodtrykksmålere med Bluetooth – f.eks. den nye Beurer BM 54.

Skal du bare bruke en god blodtrykksmåler til en god pris, eller skal blodtrykksmåleren kunne brukes av flere personer i husstanden? Så kunne Beurer BM 27 være modellen som passer dine behov.

Er det viktig at du har adgang til enda bedre overvåkning av din hjerterytme og ditt blodtrykk, og ønsker du samtidig å ha målinger tilgjengelige på din smartphone, så du kan vise målingene til din lege? Så er Beurer BM95 modellen du skal velge.


Hva får jeg ved kjøp av en Beurer blodtrykksmåler?

Alle Beurers blodtrykksmålere er enkle å bruke. Ta mansjetten på og start målingen ved bare et trykk på start-knappen.

Disse funksjonene gjelder for alle Beurers blodtrykksmålere til overarmen:

 • De er fullautomatiske, hvilket betyr at du bare skal trykke på start-knappen og så foretas målingen helt automatisk
 • Måler blodtrykk samt puls
 • Arytmi detektor – Registreres det unormal hjerterytme blir brukeren underrettet
 • Risiko indikator – Den trefargede bjelke indikerer om ditt blodtrykk ligger i risikosonen for hypertensjon. Med denne funksjonen kan enhver raskt få innsikt i sin måling uten å kjenne til grenseverdiene.
 • Dato og tid for alle målinger
 • Autoslukk
 • Indikering ved lavt batterinivå

Størstedelen av blodtrykksmålerne fra Beurer viser gjennomsnittet av alle lagrede målinger samt gjennomsnittet for de seneste syv kvelds- og morgenmålinger. Denne feature finner du bl.a. hos BM 54.

Alle blodtrykksmålere fra Beurer leveres inklusive mansjett, oppbevaringsveske og batterier.

Det er 5 års garanti på alle blodtrykksmålere fra Beurer.

Ved kjøp av blodtrykksmåler hos Med24, medfølger alltid dansk bruksanvisning.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.