Grønn te

Den grønne te er populær og rost for sin deilige smak og mange gode egenskaper. Grønn te inneholder nemlig en masse antioksidanter, og det kan fås i smakfulle kombinasjoner med lekre og effektive urter, røtter og frukt.

Hva er grønn te? | Hva er grønn te godt for? | Matcha te | Grønn te & koffein

41 Produkt(er)

Hva er grønn te?

Lækker grøn te passer til en hygge-aften med varme og hygge. Se vores store udvalg af grøn te her

Grønn te adskiller seg fra sort og hvit te ved den annerledes behandling av de høstede teblader. Både tebladene fra grønn te, sort te og hvit te kommer nemlig fra den samme tebusken hvis bladene høstes som helt unge bladknopper, eller så høstes kun de to øverste blader og toppskuddet.
Når de grønne teblader har blitt plukket, dampes de og rulles og tørkes, så man bevarer bladenes høye innhold av antioksidanter best mulig. Dette er i motsetning til sort te hvor bladene gjæres før de puttes i teposer og dermed får en mørkere farge og annerledes smak.

Her på siden finner du grønn te i kombinasjon med blant annet peppermynte, ingefær, gurkemeie, appelsin, sitron, kokos og nordiske bær, som gir en annen smaksopplevelse enn klassisk grønn te. Grønn te har en mer sart smak enn sort te, men den kan både være bitter og søt i smaken alt etter merke, forarbeiding og andre ingredienser.
Når du tilbereder din te, bør det varme vannet ikke være mer enn 80 grader varmt når du heller det over teposen eller tebladene, for på den måten bevarer og utnytter du best mulig teens innhold av antioksidanter og flavonoider. Den optimale trekketid for grønn te er som regel mellom 2 og 4 minutter, men du bør alltid følge anvisningen på pakken for det beste resultat.
Du kan også velge å la teen trekke litt kortere hvis ikke du ønsker at teen blir alt for bitter i smaken.


Hva er grønn te godt for?

Mange nyter å drikke grønn te på grunn av den gode, sarte smaken og som varm og hyggelig drikk - både om morgenen, til lunsj og om kvelden. Grønn te er en kalorilett måte å oppleve litt hygge på, og du kan bruke en kopp grønn te til å stille den umiddelbare sulten, lyst på snacks eller sukkertrang.

Det er gjort flere undersøkelser hvor man ser på grønn te i forhold til kreft og som forebyggende middel. Man har både undersøkt pasienter med prostatakreft og laget dyrestudier med innholdsstoffene i grønn te, hvor noen av resultatene tyder på at grønn te kan ha en forebyggende virkning mot kreft. Det er dog ikke tilstrekkelig dokumentasjon for denne virkning, og derfor foretar man fortsatt mange undersøkelser av grønn te i forbindelse med sykdommer.

Grønn te brukes også av mange i forbindelse med slankekurer og vekttap hvor man ønsker å øke sin forbrenning og tape seg. Såfremt man nyter smaken av grønn te, er det også en god måte å skjemme bort seg selv på - fremfor med en kopp varm kakao eller sjokolade, som har et høyt innhold av sukker og fett. Hvis du skifter noen av dine usunnere vaner ut med grønn te, kan det altså ha en virkning i forhold til å tape seg.

Av de forskjellige te-typer er grnøn te den som inneholder flest antioksidanter, og derfor er det som regel grønn te som blir oppfattet som den sunneste. Grønn te kan også inngå i en sunn og balansert livsstil med sunne og varierte kostvaner og en aktiv livsstil.


Grønn te som kosttilskudd

Grøn te produceres af blade fra tebuske i kina. Nyd en kop grøn te og de mange helbredsmæssige virkninger fra teen

Hvis du gjerne vil nyte godt av de gode egenskaper ved grønn te, kan du bruke teen som et ekstra tilskudd av antioksidanter og vitaminer i en travel hverdag, hvor det kan være vanskelig å sikre seg at man spiser nok grønnsaker. Hvis du ikke er fan av varme drikker som te eller ikke har mulighet for å få kokt vann til å brygge teen, kan du i stedet velge å få grønn te i tablettform.


Økologisk grønn te

Her på siden kan du finne et stort utvalg av grønn te som er sertifisert økologisk enten med EU økologimerke, Ø-merket eller med sertifiseringen fra Soil Assosiation – og ofte flere av dem. Disse sertifiseringer sikrer at den grønne te er dyrket, høstet og behandlet i overensstemmelse med de strenge krav for økologisk dyrking, så du får de beste og minst miljøbelastende produkter.

Du kan både finne økologisk grønn te som alminnelige teposer, som løs te med ekstra ingredienser som mynte, ingefær, gurkemeie, appelsin og sitron eller den pulveriserte matcha te fra Japan.


Grønn matcha te

Matcha te er egentlig teblader fra Japan som blir dyrket i skygge og dampet, tørket og pulverisert etter høsten. Resultatet er helt fint lysegrønt pulver som piskes sammen med varmt vann for å tilberede en kopp te. Du kan se hele vårt utvalg av matcha te her, eller du kan lese denne artikkelen om matcha te og det særlige ved det lysegrønne pulver. Matcha te kan nemlig brukes til mer enn bare tebrygging – det er også velegnet som ingrediens og smaksgiver i smoothie, matcha latte, is, kake, hjemmelaget godteri, desserter eller som dryss på frokosten.

Særlige grønne teer

Grønn te gunpowder er en type av grønn te som har et litt spesielt utseende. Tebladene som utgjør teen er etter tørkingsprosessen varmet opp i store metallpanner, hvilket får dem til å krølle seg sammen til små kuler. Disse kulers utseende leder tankene hen på haglkuler, og derfor har teen fått navnet Gunpowder. Utover det morsomme og annerledes utseendet er tebladene en rik kilde til antioksidanter, og den kan derfor brukes som tilskudd til en sunn og variert kost, hvor det alltid er plass til flere næringsstoffer og grønnsaker.


Grønn te inneholder koffein

Grøn te har en mild og lækker smag, og så indeholder det mange gode vitaminer og mineraler.

Både kaffe, te, kakao, energidrikker og noen leskedrikker inneholder koffein som er et stoff med sentralstimulerende og oppkvikkende virkning på de fleste. Det er mest koffein i kaffe, men hvis du brygger en sterk kopp te, vil du også oppleve et forholdsvist høyt koffeininnhold.
I gjennomsnitt inneholder en kopp te på 2 dl 50 mg koffein, og hvis du holder ditt daglige koffeininntak på maksimalt 400 mg, vil du primært oppleve de positive virkninger fra koffeinen.

Koffein har en effektivt oppkvikkende effekt, og så øker det din årvåkenhet og oppmerksomhet. Hvis du er gravid bør du holde ditt daglige inntak av koffein under 300 mg, men det gir fortsatt plass til flere kopper grønn te daglig som gravid. Et alt for høyt inntak av koffein er nemlig mistenkt for å være en faktor i forbindelse med spontan abort og for tidlig fødsel.

Hvis du ikke er gravid, kan et alt for høyt inntak av koffein på flere gram daglig ha en giftig virkning, men så skal du helt opp og drikke nær ved 100 kopper grønn te. Du behøver altså ikke være redd for å få for mye koffein fra din grønne te, såfremt du har et normalt inntak på 1-3 kopper daglig.
For å sikre den beste nattesøvn, kan det dog være en god idé å unnlate å drikke grønn te for sent på dagen, da koffeininnholdet kan gi litt uro i kroppen når man ellers skal til å falle til ro. Det er dog ikke sikkert at du vil oppleve disse plager, og riktig mange nyter å avslutte dagen med en kopp grønn te uten problemer med nattesøvnen.


Er det bivirkninger ved grønn te?

Et overdrevent inntak av grønn te kan som nærmest alle andre matvarer ha en uhensigtsmessig effekt på kroppen. Det er ikke påvist noen skadelige effekter av f.eks. inntaket av koffein, og det eneste som kan være godt å være oppmerksom på, er at kaffe og te - også grønn te i mindre grad – kan gi misfargede tenner.
Grønn te misfarger dog slett ikke tennene i samme grad som sort te, så du kan nyte effekten av alle de gode innholdsstoffer i grønn te, mens du samtidig er langt mer skånsom overfor dine tenner enn hvis du hadde valgt en sort te.

Til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.