Stoffmunnbind eller engangsmunnbind - hva er best?

Skrevet av

Er du tvil om hvorvidt du skal kjøpe et stoffmunnbind eller engangsmunnbind? Det kan være forvirrende å orientere seg i alle de forskjellige anbefalingene om bruk av munnbind. Du kan bli mye klokere på hvilket munnbind som er best her.


Hva er et stoffmunnbind?

Stoffmunnbind er ikke-kirurgiske/medisinske munnbind, som kan gjenbrukes mange ganger. Munnbindet er som navnet antyder, laget av stoff i flere lag. Helsemyndighetene anbefaler at stoffmunnbind er i tre lag og at de er tett vevet. De bør i tillegg være montert med strikker og sitte tett på ansiktet, så det dekker både nese og munn.

Materialet skal både være tettvevd nok til å skape filtrering samtidig med at brukeren kan puste. Det indre laget bør i tillegg være fuktabsorberende, mens det ytterste laget skal være vannavvisende. Det er altså ikke likegyldig hvilken type stoff du binder om ansiktet.

Hvordan håndterer jeg et stoffmunnbind?

I motsetning til engangsmunnbind kan stoff munnbind gjenbrukes. Det er likevel fortsatt avgjørende at du håndterer et stoffmunnbind korrekt, så du ikke sprer bakterier og virus. Med et engangsmunnbind skal man umiddelbart etter bruk, kaste det eller oppbevare det i en lukket pose eller kaste det i en  søppelbøtte. Men et stoffmunnbind skal også oppbevares i en lukket pose til det det kan vaskes slik at bakterier ikke spres. Du skal altså ikke ta ditt stoffmunnbind av og på i løpet av dagen. Hvis du tar det av, skal det pakkes sikkert vekk før du tar ditt neste, rene munnbind i bruk.

Før du begynner å bruke stoffmunnbind er det altså viktig at du har flere par med deg, så du kan skifte munnbind i løpet av dagen. Ha dessuten en plan for hvordan du vil oppbevare brukte munnbind, inntil de skal vaskes på minimum 60 grader.

Stoffmunnbind er altså ikke nødvendigvis mindre styr enn engangsmunnbind. De krever i høyere grad rutine og tid i forhold til oppbevaring og vask, hvor engangsmunnbindene bare skal kastes. Fordelen ved stoffmunnbind er dog også, at de kan gjenbrukes, så du kan rotere mellom 4-5 munnbind, og dermed skape mindre avfall. Du kan lese mye mer om bruk av munnbind i vår store guide her.


Hvilke krav er det til et stoffmunnbind?

Stoffmunnbind er ikke underlagt samme høye standarder fra helsemyndighetene som engangsmunnbind er. Selv om Helsemyndighetene har en rekke anbefalinger til hvordan et stoffmunnbind skal være, er det ingen regler på området. Ved de CE-merkede engangsmunnbind er beskyttelsesgraden dokumentert, og her er du sikret beskyttelsesgraden. Du kan se alle våre CE-merkede og godkjente engangsmunnbind her.


Hvilket munnbind virker best?

Som sagt er det ingen dokumentert filtreringsgrad for stoffmunnbind, og derfor kan Helsemyndighetene ikke anbefale stoffmunnbind fremfor engangsmunnbind. For de CE-merkede og godkjente engangsmunnbind er filtreringsgraden 95-98% alt etter, om det er tale om type I, type II eller type IIR. Det er dog bedre å bære et godt stoffmunnbind enn ikke å bære munnbind overhodet, så lenge du håndterer det korrekt.

Kronisk syke og andre i risikogruppen

Tilhører du en gruppe av kronisk syke eller folk med alvorlig sykdom? Hvis svaret er ja, bør du ikke bruke et stoffmunnbind, men derimot et CE-merket munnbind. Her er du nemlig sikker på at du blir beskyttet best mulig. Du kan lese mange flere gode råd til beskyttelse av deg selv og bruk av vernemidler i denne artikkelen.

Når du er syk

Er du smittet med virus, skal du også benytte et CE-merket engangsmunnbind. Her handler det om å beskytte andre mot deg selv, hvis du eksempelvis skal med offentlig transport til sykehuset. Husk dessuten avstand og en god håndhygiene, så du passer godt på folk omkring deg.


Barn og munnbind

Barn bør i utgangspunktet ikke bruke munnbind før at de er gamle nok til å ta det av og på korrekt. Snakk med ditt barn om munnbind og øv dere sammen i å ta det av og på korrekt og sikkert. Du kan lese hele vår guide til barn og munnbind her.

Nå kan du også få en korona hjemmetest, så du enkelt og raskt kan teste deg selv. 15-20 minutter etter du har tatt testen, kan du allerede se svaret. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.