Munntørrhet

Hvis du har problemer med lav spyttproduksjon, kan det være til stor ulempe i hverdagen når det gjelder aktiviteter som å snakke og spise. Munntørrhet kan også føre til ubehag som en brennende eller tørr følelse i munnen eller sprukne lepper, og derfor finner du her produkter som fukter munnen og stimulerer spyttproduksjonen.

Pastiller for munntørrhet | Gel for munntørrhet | Hvorfor er spytt viktig? 

19 Produkt(er)

Få spyttkjertlene i gang

Det kan være mange ulike grunner til at du opplever munntørrhet eller tørr hals, men heldigvis finnes det også ulike måter å avhjelpe problemet på. Det kan være lurt å se om du kan stimulere spyttkjertlene til å produsere mer spytt, ettersom spyttet spiller en viktig rolle for å holde munnen fuktig.

Spyttkjertlene er fordelt over hele munnen, men vi har alle tre sett med større spyttkjertler i kjeven, under tungen og foran ørene. Spyttkjertlene produserer normalt små mengder spytt hele tiden, men i perioder skilles det ut ekstra store mengder spytt, for eksempel når det er behov for å tilføre fuktighet i munnen eller for å bryte ned mat.

Dette er grunnen til at mange får vann i munnen når de lukter eller tenker på god mat, men med redusert spyttproduksjon kan det hende at du ikke får tilstrekkelig fuktighet i munnen. Redusert spyttproduksjon kan være forårsaket av medisiner, stress, cellegiftbehandling eller sykdommer som diabetes og Sjögrens syndrom, og det kan føre til plager som tørre lepper, dårlig ånde eller proteser som ikke sitter fast.


Sugetabletter mot munntørrhet

En populær og god løsning for å stimulere spyttkjertlene er å bruke sugetabletter. Det er viktig at du velger sugetabletter som ikke inneholder sukker eller for mye syre, da dette kan skade tennene. Alle sugetablettene i vårt sortiment er naturlig fri for tilsatt sukker, så du kan trygt bruke dem til å fukte munnen. Når du suger på en sugetablett, stimulerer den spyttkjertlene til å skille ut mer spytt, akkurat som når du bryter ned vanlig mat.

Både Fribol og Flux har sugetabletter mot munntørrhet, og hos Ekulf finner du 6 ulike smaker. Liker du den klassiske myntesmaken, er peppermyntesmaken et godt valg, men du kan også velge å utfordre smaksløkene med sugetabletter med sitron-, lakris-, eple-, solbær- eller jordbærsmak.


Fuktighetsgivende gel

En fuktighetsgivende gel som Proxident Mouth Moisturising Gel with Peppermint eller GUM Hydral Moisturising Gel er en annen måte å fukte munnen på hvis du ikke klarer å øke spyttproduksjonen. Påfør en fuktighetsgivende gel på tannkjøttet, tungen og munnslimhinnen etter behov, og du vil oppleve umiddelbar lindring av munntørrhet. Med en fuktighetsgel er du beskyttet mot irritasjon av munnslimhinnen over lengre tid, ettersom gelen danner en beskyttende og lindrende film.

Det er spesielt godt å bruke en fuktighetsgel før leggetid, da munnen kan bli ekstra tørr om natten. Med en fuktighetsgel slipper du å stå opp og ta et glass vann flere ganger om natten for å fukte og lindre munntørrheten.


Hvorfor er spytt viktig?

Spyttet har mange viktige funksjoner i munnen, og under normale forhold skiller spyttkjertlene ut mellom 0,5 og 1 liter spytt i løpet av et døgn. Først og fremst fukter og smører spyttet både tennene og munnslimhinnen, noe som gjør det lettere å snakke, tygge og svelge. I tillegg er spyttet en del av fordøyelsen og nedbrytningen av maten, ettersom spyttet inneholder spesielle fordøyelsesenzymer som begynner å bryte ned maten i munnen.

Hvis du er tørr i munnen, kan det gjøre det vanskelig å spise, og det vil også påvirke evnen til å smake ordentlig på maten. Uten nok spytt kan det være vanskelig for de mange smakene i maten å nå frem til smaksløkene.

Spyttet er også viktig for å beskytte tennene og munnslimhinnen. Spytt beskytter mot tannråte ved å fjerne matrester fra tennene som bakterier kan bruke til å danne syre. I tillegg nøytraliserer spyttet syren fra bakteriene slik at den ikke er så hard mot tennene.


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.