Druesukker

Druesukker er også kjent som glukose og dekstrose, og det er et karbohydrat med en helt spesiell og enkel struktur som alle kroppens celler bruker til å generere energi. Dekstrose er et veldig enkelt sukkermolekyl, og det tas derfor raskt opp i blodet etter inntak.

Hva er glukose? | Få rask energi | Hvordan kan jeg bruke glukose? | Glukose og blodsukker

9 Produkt(er)

Hva er glukose?

Det finnes mange forskjellige typer sukker, og forskjellen på sukkeret kan finnes i sukkermolekylenes oppbygging. Det vi kjenner som hvitt sukker kalles også sukrose, og det er et litt større sukkermolekyl enn glukose. Faktisk er glukose et av de minste sukkermolekylene som finnes, og det er nettopp glukose som alle våre celler i kroppen får sin energi fra. Vi har derfor behov for å ha en viss mengde glukose tilgjengelig i kroppen, og når man snakker om blodsukker, er det nettopp konsentrasjonen av glukose i blodet man måler.

Druesukker går under mange forskjellige navn, men uansett om du hører eller leser ord som glukose, dekstrose, dextrose eller druesukker, er det et ord for det enkle sukkermolekylet som raskt absorberes i blodet, og som søter litt mindre enn vanlig sukker (sakkarose/sukrose). Glukose har molekylformelen C6H12O6, og du kjenner kanskje det fra biologiundervisningen på skolen, hvor det er viktig både for planter og fotosyntese, men også spiller en stor og viktig rolle i menneskers energiopptak.


Få rask energi med glukose

Fordi glukose er et karbohydrat med samme oppbygging som blodsukkeret i blodet vårt, vil kroppen lynraskt etter inntak ha tatt opp druesukker, og du trenger ikke å vente på at karbohydratet brytes ned til mindre bestanddeler. På grunn av det raske opptaket kan du allerede minutter etter inntak få utbytte av sukkeret i blodet, og cellene dine blir forsynt med en ny kilde til energi.

Derfor er druesukker også kjent som en rask kilde til energi hvis blodsukkeret ditt er lavt, eller hvis du under sport har behov for et akutt løft av energi.


Glukose til baking og søtsaker

Du kan bruke ren glukose til mange spennende oppskrifter på hjemmelaget godteri eller barer, og det fine pulveret løser seg raskt opp i vann slik at du lett kan bruke det i matlagingen.

For eksempel kan glukose brukes til å lage hjemmelagde skumfisker, vingummier, bolscher, fløtekarameller, fondant, fløteboller, is, konfekt og mange andre godsaker som helt sikkert vil spre glede – spesielt hos barn eller personer med et særlig søtsug. Det er supergøy å eksperimentere med å lage sine egne søtsaker, og med både naturlige smaksaromaer og søtsaksfarger fra f.eks. Urtegaarden, kan du sammensette nøyaktig de smakene og det utseendet du ønsker.

Druesukker har en litt svakere søthet sammenlignet med vanlig sukker, og hvis du har en spesiell god oppskrift på søtsaker eller godter som du er glad i, kan det være nødvendig å justere litt i mengden av glukose hvis du erstatter det vanlige sukkeret med glukose.


Hvordan blir glukose tatt opp i blodet?

Når du spiser en matvare, må den gjennom en lengre fordøyelsesprosess, der både munn, spiserør, magesekk og tarm er med på å bryte ned maten til mindre bestanddeler. I tynntarmen kan de små næringsstoffene bli tatt opp i blodbanen gjennom tarmveggen, og de blir transportert ut til cellene som trenger dem – for eksempel til leveren eller musklene. Denne prosessen tar lang tid, fordi stivelsen i maten må brytes ned til helt enkle karbohydrater som glukose, galaktose og fruktose, før det kan skje et opptak i blodet. Ved å innta karbohydrater som druesukker, som jo er det enkle karbohydratet glukose, kan kroppen raskt ta opp glukose i blodet uten å bruke tid og energi på å først spalte og bryte ned karbohydratene.


Hvordan påvirker glukose blodsukkeret?

Vårt blodsukker, eller blodsukkernivå som det også kalles, avhenger både av vårt karbohydratinntak og forskjellige hormoner – spesielt hormonet insulin. Insulin sørger for at glukose kan bli transportert fra blodbanen inn i cellene der det skal brukes til å danne energi. Etter et måltid vil blodsukkeret sakte øke, etter hvert som matens bestanddeler brytes ned til glukose, galaktose og fruktose. I motsetning til vanlig mat med mer komplekse karbohydrater blir glukose absorbert nesten øyeblikkelig etter inntak, og du vil derfor oppleve en mye raskere økning i blodsukkeret når du inntar glukose.

Glukose i sin rene form er altså en av de raskeste måtene å gi kroppen energi på, hvis du akutt trenger å heve blodsukkeret ditt eller ønsker å unngå et fall i blodsukkeret under f.eks. utholdenhetstrening.

Du kan lese mye mer om blodsukker her, og lære hvordan du enkelt kan måle ditt blodsukker selv. I artiklene finner du også råd og veiledning om høyt eller lavt blodsukker, og du kan lese våre tips for å holde et stabilt blodsukker.


Energi under lange treninger eller konkurranser

Som målrettet idrettsutøver kan det være nødvendig å innta ekstra karbohydrater under treningen din, for eksempel hvis du har lange treningsøkter på over 1 time, eller hvis du skal gjennomføre konkurranser eller treninger der utholdenhet og kondisjonstrening er i fokus. Her har karbohydrater i en enkel form som glukose et enkelt og raskt opptak, slik at du kan få maksimalt ut av treningen din uten å tømme energikilden helt.

For mer informasjon om energiinntak, kan du lese triatlet Kristan Høgenhaugs erfaringer og rådgivning til energiinntak i konkurranse her, hvor du kan finne hjelp og inspirasjon til å sammensette den optimale planen for ditt energiforbruk og -behov.


Kjøp druesukker hos oss og få god nytte av det til alle mulige formål – enten du bare vil ha litt godis eller det vil støtte opp under treningen din! Husk at du alltid kan spørre våre eksperter om råd.


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.