Probiotika ? Melkesyrebakterier

Kroppen er full av bakterier, som er en naturlig del av det indre systemet. Selv om vi sjelden hører gode ting om bakterier når det gjelder kroppens helse, er flere bakterier faktisk viktige for oss. Lær mer om melkesyrebakterier og probiotika her!

Hva er probiotika? | Probiotika og antibiotika | Probiotika og helse | Velg riktig kosttilskudd

87 Produkt(er)

Hva er probiotika?

En stor del av kroppens naturlige bakterier lever skjult i tarm- og fordøyelsessystemet vårt, hvor de er nødvendige for å opprettholde et sunt miljø – også kalt tarmfloraen. Dette er et uttrykk for mikroorganismer som lever i en sunn mage-tarmkanal, også kalt de gode bakteriene. Tarmfloraen er viktig for at mage-tarmkanalen skal fungere som den skal, og fungerer den ikke optimalt kan man oppleve plager som forstoppelse, treg mage, diaré og oppblåsthet.

Tarmfloraen kan endres slik at sammensetningen av bakterier blir sunnere. Dette kan gjøres ved enten å spise helsefremmende bakterier eller fiber, som de gode bakteriene i tarmen tar opp. Det er her probiotika kommer inn i bildet. Probiotika er et uttrykk for et kosttilskudd med levende mikroorganismer som ligner på de som allerede eksisterer i tarmfloraen og som kan bidra til å opprettholde en normal fordøyelse og en balansert tarmflora.

Det finnes mange forskjellige produkter med probiotika, og det kan føles som en jungel å prøve å orientere seg mellom alle produktene. Som et utgangspunkt må probiotika:


  • Ha en godt dokumentert effekt fra kliniske studier av høy kvalitet
  • Være galle- og syrebestandige, slik at de tåler gallesaft og magesyre i magen – ellers når de ikke tarmen i en levedyktig tilstand
  • Bestå av flere stammer som kan feste seg til tarmslimhinnen
  • Kunne formere seg raskt og effektivt
  • Lage antimikrobielle stoffer for å bekjempe skadelige mikroorganismer

Mange produkter oppfyller disse kravene, men det finnes en rekke produkter som produseres for et bestemt bruksområde. Det kan for eksempel være kosttilskudd utviklet for turistmage, hvor produkter kan bidra til å opprettholde den naturlige og gunstige tarmfloraen til tross for fremmede bakterier fra andre land. Noen merker har et større fokus på tarm- og fordøyelsesproblemer.

Hvordan virker probiotika?

De mest kjente melkesyrebakteriene er stammer innen slekten Bifidobacterium og Lactobacillus. I motsetning til sykdomsfremkallende bakterier, også kalt patogene bakterier, kan disse bakteriene bidra til bedre fordøyelse og tarmflora. Patogene bakterier får immunsystemet til å reagere og produsere stoffer som dreper cellene.

Når de helsefremmende bakteriene har nådd tarmen og satt seg der virker de på ulik måte avhengig av bakteriestamme. En kan produsere vitaminer og styrke immunforsvaret, mens en annen kan produsere fettsyrer og beskytte mot sykdomsfremmende bakterier.


Det er melkesyrenes oppgave å:

  • Beskytte mot patogene bakterier
  • Stimulere immunforsvaret
  • Produsere verdifulle stoffer for kroppen

Det kan være vanskelig å vite forskjell på ulike probiotika og hva de brukes mot. Noen produkter egner seg for mageproblemer hos turister som blir utsatt for nye bakterier i utlandet, mens andre produkter hjelper mot ulike helseplager knyttet til fordøyelse. Her kan du lese mer om produkter for mage og fordøyelse.

Melkesyrebakterier brukes også for å styrke bakteriefloraen andre steder. For eksempel i skjeden (f.eks. Vivag eller Femidur).

Probiotika og antibiotika

Det kan være fornuftig å bruke melkesyrebakterier forebyggende dersom man må behandles med antibiotika. Tarmfloraen blir ofte sterkt påvirket av antibiotika. Antibiotika dreper ikke bare de sykdomsfremkallende bakteriene, men også de gode bakteriene, som normalt opprettholder den gode balansen. Det er derfor viktig at antibiotika og probiotika ikke tas samtidig, men gjerne med noen timers mellomrom. 

Naturlige, helsefremmende bakterier

Det er i dag et økende fokus på bedre helsetilstanden ved hjelp av probiotika - enten gjennom de som finnes naturlig eller tilsettes i mat, eller de man finner i kosttilskudd. Probiotika får man kjøpt som tabletter, kapsler eller pulver.

Dersom du ikke ønsker å ta tilskudd utenom dine daglige måltider finnes det flere matvarer med innhold av helsefremmende bakterier. Kefir er et eksempel på en matvare med høyt innhold av levende mikroorganismer som både kan styrke og gi næring til tarmfloraen. 

Hvilke probiotika skal jeg velge?

Når det gjelder probiotika, må du velge det produktet som kan gi deg og din tarmflora mest verdi. Velg blant kjente merker som Idoform, NDS, Biosym, Duolac, Vita Biosa, LactiPlus, Udo's Choice og mange flere. For oss i Med24 apotek er det viktig at du får en god opplevelse når du handler på denne siden. Derfor er du selvfølgelig velkommen til å kontakte oss dersom du har spørsmål om spesifikke produkter, din bestilling eller annet.


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.