Blodtypetest

Blodtypetest

Med et Eldonkort kan du enkelt teste din blodtype hjemme. Blodtypetesten tester for antigener, så du kan lære om din blodtype innenfor AB0- og Rhesus D-systemet.

Hva er min blodtype? | Slik finner du din blodtype med et Eldonkort | Hvilken betydning har blodtype?

1 Produkt(er)

Blodtyper – Kjenn forskjellen på de forskjellige

Hvis du noensinne har tenkt for deg selv “Skal tro hvilken blodtype jeg har” eller “Hva er min blodtype” så bare rolig. Med en blodtypetest i form av et eldonkart kan du lett finne din blodtype med kun kort ventetid og få dråper blod.

Ved første øyekast kan du ikke se forskjell på blodet fra forskjellige personer, men faktisk finnes det flere forskjellige blodtyper som kan inndeles i systemene AB0-systemet og Rhesus-D-systemet. Du har kanskje hørt folk fortelle om deres blodtype og nevne A, B, positiv og negativ. Her får du en forklaring på hva forskjellen på blodtypene egentlig er. Det finnes hele 8 forskjellige blodtyper i AB0 Rhesus-systemet, og disse 8 er:

  • A Rhesus positiv
  • A Rhesus negativ
  • B Rhesus positiv
  • B Rhesus negativ
  • AB Rhesus positiv
  • AB Rhesus negativ
  • 0 Rhesus positiv
  • 0 Rhesis negativ

Forskjellen på blodtypene bunner i at det på våre røde blodlegemer finnes forskjellige antigener, som motsvarer antistoffer i vårt immunforsvar. Disse antigener er enten antigen A eller antigen B, og alt etter hvilket antigen du har på dine blodlegemer, avgjør det din blodtype. Du kan både ha antigen A, antigen B, begge antigener eller ingen antigener. Hvis du har begge antigener har du blodtypen AB, og hvis du ikke har noen antigener, gir det deg blodtypen 0.

Rhesus-systemet fungerer stort sett på samme måte, men her er det bare to muligheter: Rhesus positiv eller rhesus negativ. Hvis du har rhesus antigener på dine blodlegemer, gir det deg blodtypen Rhesus postiv kombinert med din AB0-blodtype.


Slik bruker du et Eldonkort

Hvis du er nysgjerrig på å kjenne din blodtype, kan du lett teste den ved hjelp av et Eldonkort. Du skal kun bruke en meget liten mengde blod fra fingeren, og så kan du etter kun 10-15 minutter vite om du har blodtypen A, B, AB eller 0 samt om du er rhesus positiv eller negativ.

Et eldonkort fungerer ved at det på kartet er 4 forskjellige felter som hver især inneholder antistoff A, antistoff B, antistoff D (som er antistoffet som reagerer med rhesus D antigener) og et tomt kontrollfelt. Når antigener kommer i kontakt med deres tilsvarende antistoffer, vil blodet bli klumpet, og du kan på den måten finne ut av hvilke antigener du har i ditt blod.

Med ditt Eldonkort følger det en meget utførlig veiledning, men her får du en kort beskrivelse av prosessen, så du er litt forberedt på hvordan testen fungerer. Prosessen kan nemlig deles opp i et par forskjellige trinn:

1. Gjør kartet og redskapene klar

Før du er helt klar til å utføre testen, skal du fylle ut de personlige opplysninger på Eldonkortet samt dryppe en litt vann ut på hver av feltene på kartet.

2. Stikk et lite hull og fordel blodet

Som en del av din blodtypetest finner du desinfiserende servietter som brukes til å gjøre fingeren klar til det lille prikket fra lansetten. Når du har fått hull på fingeren, lar du en dråpe blod samle seg på en eldonstick som du heretter plasserer i ét av de 4 felter på Eldonkortet. Det samme gjør du med de 3 andre eldonsticks, og her er det virkelig viktig at blodet og sticksene ikke blir blandet, da det kan forstyrre resultatet.

3. Avvent og avles resultatet

Med eldonsticken fordeler du nå blodet og vannet, så det går helt ut til kanten av hvert eneste felt. Vipp nå kortet 10 sekunder i alle 4 retninger, så blodlegemene blir fordelt ut over hele feltet fylt med antistoffer. Hvis du har antigener mot antistoffene på feltet vil blodet størkne og bli klumpet. La derfor Eldonkortet tørke i 10 minutter, og så kan du avlese resultatet ved å se på om blodet er jevnt og glatt eller har blitt klumpet.


Hvilken betydning har blodtype?

Din blodtype er ikke noe som har avgjørende betydning for deg i hverdagen, men derfor kan det fortsatt være både morsomt og nyttig å vite hvilken blodtype du har. Et sted hvor blodtypen har stor betydning er i forbindelse med bloddonasjon og blodoverføring. Alt etter AB0- og rhesus-type kan forskjellige personer nemlig dele blod, så du kan hjelpe folk med samme blodtype som deg selv hvis de av den ene eller annen grunn har bruk for en blodoverføring.

Mange personer tror at hvis de har en alminnelig blodtype, er det ikke viktig å være bloddonor, men saken er den at det nærmest alltid er bruk for alle typer blod.

I Norge er fordelingen omtrent 49 prosent A, 8 prosent B, 4 prosent AB og 39 prosent O. Blodtype RhD+ finnes hos 85 prosent av den norske befolkningen og blodtype RhD- finnes hos 15 prosent i følge Røde Kors.


Blodtypekost

Noen mener at det kan være viktig å tilpasse kosten etter din blodtype, så du ikke belaster eller påvirker immunsystemet mer enn nødvendig. Idéen om blodtypekost bygger på at blodtypene A, B, AB og 0 hver især har forskjellige matvarer som passer bedre til deres blod, immunsystem, fordøyelse og vev, hvorimot andre matvarer bør unngås. Blodtypekost har enda intet vitenskapelig belegg for at særlige matvarer er bedre og verre for de forskjellige blodtyper, men uansett hva, er blodtypekost typisk en sunn kost med mange grønnsaker.


Test din blodtype med en blodtypetest fra Med24.no

Eldonkortet er en enkel og sikker måte å teste din blodtype på, og hos Med24.no får du alltid bærekraftig levering.

Gå til top

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.