Gode råd til bruk av munnbind - lær å bruke munnbind

Skrevet av
blå mundbind i en bunke med24.dk

Det kan være forvirrende å bruke et munnbind for første gang. Derfor får du her gode råd til hvordan du velger munnbind og til hvordan du bruker det. Hvis ditt munnbind skal virke, er det viktig at du bruker det riktig.


Hvilket munnbind skal jeg velge?

Kjøper du et CE-merket engangsmunnbind er både at det er pustende og filtreringsgraden dokumentert. Du er altså sikker på at få et munnbind som virker. Der finnes 3 typer av CE-merkede munnbind: Type I, Type II og Type IIR. Filteringsgraden er 95% for type I og 98% for type II. Du kan lese mye mer om de forskjellige typene av munnbind her. Nedenfor ses våre mest populære munnbind der alle er CE-merkede.


Hvordan tar jeg på munnbind?

Du får her en utførlig guide i 7 trinn til hvordan du sikkert og korrekt tar på deg munnbind. Oppbevar ditt munnbind i en lukket pose eller lignende før bruk, så det er helt rent før du tar det på.

Trinn 1: Rene hender

Når du skal ha et munnbind på, er det avgjørende at du har rene hender. Det er nemlig viktig at du holder ditt munnbind helt rent før bruk. Start derfor med enten å vaske eller sprite hendene. Du kan lese vår guide til korrekt håndvask her eller se vårt utvalg av håndsprit her. Hvis du spriter hender, skal du gni dem i minst 30 sekunder så håndspriten kan virke.

Trinn 2: Forside eller bakside

Når du skal ta munnbindet på, er det viktig at du vet hvilken side som skal vende utover. Forsiden er farget, mens baksiden er hvit. Vend derfor den fargede siden utover.

Trinn 3: Hvor er neseklemmen?

Mange vender deres munnbind på hodet fordi det umiddelbart kan være vanskelig å se hvilken vei det skal vende. På toppen av munnbindet sitter en liten metallbøyle som skal sitte over nesen.

Trinn 4: Bruk stroppene

Du må ikke ta på selve munnbindet, men kun sette det fast via strikkene i sidene. Tar du på munnbindets inner- eller ytterside, kan du avsette bakterier. Dette gjelder både når du tar munnbind av og på.

Trinn 5: Sett munnbindet på

Ta en strikkstropp i hver hånd og før munnbindet opp mot ditt ansikt. Elastisiteten i stroppene sikrer at munnbindet kan justeres til den enkelte. Sett strikkene bak øret så du igjen har begge hender fri.

Trinn 6: Klem på nesen

Munnbindet sitter nå over ansiktet med en stropp bakom hvert øre. Gi et lite klem på metallbøylen ved nesen, så munnbindet sitter tettere på ansiktet.

Trinn 7: Rett munnbindet til

Fordi munnbindet passer til mange forskjellige ansikter, skal du sannsynligvis rette det litt til. Unngå stadig å røre selve munnbindet, men ta forsiktig fast i den nederste kanten og dra munnbindet ned over haken. Nå skulle munnbindet gjerne sitte tett over ansiktet.


Kan jeg ta munnbindet av og på?

Bruker du et engangsmunnbind eller gjenbrukbart munnbind, som ikke har blitt vasket, må du kun bruke det en gang. Du må allikevel gjerne løfte munnbindet av det ene øret og holde det i strikken mens du tar en tår vann eller lignende. La ikke munnbindet sitte under haken, henge på øret eller skubbet opp i pannen. Husk at du heller ikke under bruk bør røre på munnbindet, men kun bruke strikkene.


Hva skal jeg gjøre med et brukt munnbind?

Du kan bruke et munnbind i opp til 4 timer. Det skal dog skiftes hvis det blir skittent eller fuktig. Når du skal kaste munnbindet etter bruk, tar du det av med strikkene uten å ta på hverken for- eller baksiden. Kast munnbindet i en søppelbøtte eller en pose som kan lukkes med det samme. Avslutt med å vaske dine hender eller sprite dem.


Kan barn bruke munnbind?

Barn kan også bruke munnbind. Dog anbefaler Helsemyngighetene at barn under 12 år ikke bruker munnbind, da de selv skal være i stand til å ta det av og på. Hvis ditt barn skal bruke munnbind, er det viktig at de bruker en passende størrelse. Derfor kan du kjøpe munnbind i en mindre størrelse som passer til barn. Kan barnet ikke bruke munnbindet korrekt, er det bedre ikke å bruke munnbind. Du kan dessuten finne et utvalg av håndsprit, som barna kan ha med i vesken til skole og fritidsaktiviteter.

Les mer om bruk av munnbind til barn her.

Visste du at du kan få en corona hjemmetest, så du selv kan gjøre en test? På den måten kan du enkelt teste deg hjemme, og få et raskt svar.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.