Alt du bør vite om fotsopp

Skrevet av

Fotsopp kan være både plagsomt og skjemmende, men er også svært smittsomt. Trener du mye med tette og klamme treningssko kan du være ekstra utsatt, da fotsoppen trives best i varme og fuktige omgivelser. Fotsopp bør behandles så raskt som mulig for å hindre spredning samt unngå at tilstanden blir vanskeligere å behandle. Her gir vi deg alt du bør vite fotsopp og gode råd til hvordan du kan forebygge smitte og behandling.

Hva er fotsopp?

Fotsopp er forårsaket av soppart kalt dermatofytter, som ved smitte trenger inn i det ytterste laget av huden på føttene. Soppsporer er også en del av normalfloraen i huden vår, men sporene formerer seg først når forholdene er lagt til rette for det. Føttene, spesielt mellom tærne, har gode leve- og vekstvilkår for soppen. Føttene er varme og ofte litt klamme og fuktige, og soppen lever av proteinet keratin, som finnes i rikelige mengder i huden på føttene. Huden reagerer ofte på soppveksten ved å bli tykk og skjellete grunnet overproduksjon av celler.

Soppinfeksjonen rammer ca 10 % av befolkningen og ses ofte blant ungdommer og voksne, og sjeldnere hos barn. Forekomsten er spesielt høy blant idrettsutøvere. 

Fotsopp er svært smittsom og kan overføres enten ved direkte hudkontakt eller via infiserte overflater som sko, klær, gulv og matter. Går du mye barbeint i offentlige bad og dusjanlegg kan du være spesielt utsatt for smitte. Fuktige og varme omgivelser kan bidra til fotsvette og på denne måten stimuleres spredningen av sopp. Berører du infiserte områder på føttene uten å vaske hender kan soppen spre seg og gi lignende symptomer på hendene. 

Symptomer på fotsopp

Fotsopp oppstår som regel mellom tærne og kan gi symptomer som kløe, sprukken og fuktig hud, og tørr og flassete hud. Andre symptomer er blemmer, røde områder med hvite og fuktige overflater, og ubehagelig lukt. Fotsopp oppstår gjerne også på fotsålene og rundt, og kan spre seg til resten av foten.  

Misfargede negler kan også være et symptom på fotsopp, men i de aller fleste tilfeller er dette neglesopp som krever en annen behandling enn fotsopp. 

De fleste opplever bare noen av symptomene, og noen kan til og med ha fotsopp uten å vite om det. Fotsopp kan lett forveksles med hudsykdommene psoriasis og eksem grunnet lignende symptomer. 

Behandling mot fotsopp

Fotsopp bør behandles så raskt som mulig med reseptfrie soppmidler for å unngå ytterligere spredning. Soppmidlene virker enten veksthemmende på sopp eller har soppdrepende effekt. Soppinfeksjonen er lettere å bekjempe jo tidligere i sykdomsforløpet behandlingen starter. Det er viktig å følge anbefalt dosering og behandlingslengde for best mulig effekt og for å unngå at soppen blusser opp igjen. Reseptfrie soppmidler finnes i form av krem, gel, liniment, spray og pudder.  

Lamsil er et reseptfritt soppmiddel som inneholder virkestoffet terbinafin, og har soppdrepende effekt. Midlene finnes som krem, liniment, gel og spray. Les pakningsvedlegget nøye før bruk av de enkelte preparatene. Vær obs på at det er forskjellig aldersgrense, bruksmåte og behandlingslengde for de ulike Lamisil-preparatene.  


Blant reseptfrie midler med sopphemmende effekt finner vi Canesten og Klotrimazol (klotrimazol), Daktar (mikonazol) og Pevaryl (ekonazol). Behandlingslengden er 2-4 uker og lenger enn for soppdrepende midler. Les pakningsvedlegget nøye før bruk av de enkelte preparatene. 


Det er viktig at føttene vaskes og tørkes grundig før påføring av soppmiddel.

Det er ofte sopp rundt hudområdene med synlige symptomer og det er derfor også viktig å påføre soppmiddel i områdene rundt.  

Spør gjerne våre farmasøyter om råd til hvilket soppmiddel som passer best til deg og ditt behov. 

Forebyggende råd mot fotsopp

Her gir vi deg gode råd til hvordan du kan forebygge fotsopp og smitte, og hvordan lindre symptomene dersom du har fotsoppinfeksjon.

  • Vær nøye med hygiene. Vask og tørk føttene grundig, spesielt mellom tærne, etter dusj/bad.
  • Luft føttene så mye som mulig. Gå gjerne barbeint eller bruk luftige og åpne sko slik at føttene får luftet seg så mye som mulig.
  • Bruk sokker av bomull/ull og skift sokker daglig for å holde føttene tørre. Svetter du mye kan det være nødvendig med sokkeskift 2 ganger daglig.
  • Ta av deg svette sokker og sko etter bruk.
  • Vask sokker på 60 °C eller høyere.
  • Unngå tette sko og skift mellom flere par slik at de rekker å tørke mellom hver bruk.
  • Bruk badesko eller sandaler i offentlige bad og dusjanlegg.
  • Unngå å bruke andres sko, sokker og håndklær.
  • Bruk en soppdrepenende spray på innsiden av skoene for å unngå oppblussing av soppinfeksjonen under eller etter endt behandling mot fotsopp.

Når bør du oppsøke lege?

  • Dersom tilstanden vedvarer eller forverrer seg etter endt anbefalt behandlingstid med reseptfrie soppmidler.
  • Dersom huden blir varm, rød og hoven. Dette kan være symptomer på bakteriell infeksjon, som krever annen behandling.
  • Ved kløende sprekkdannelser mellom tær og på fotsålen.
  • Ved symptomer på fotsopp hos barn under 12 år.
  • Ved diabetes og mistanke om fotsopp.
  • Dersom du er usikker på om at du har fotsopp.

Har du spørsmål eller trenger veiledning? Snakk med våre farmasøyter - vi hjelper deg!


Kilde: NHI, Helse Norge, Norske legemiddelhåndbok

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.