Omega 3 fettsyrer - derfor er de viktige for hjerne og hjerte

Omega 3 fettsyrer er livsviktige for at vår kropp skal fungere normalt. Omega 3 blir ofte forbundet med fiskeolje, men omega 3 fettsyrene finnes faktisk i andre matvarer enn bare fisk. Vegetabilske oljer og nøtter har mange også høye innhold av omega 3 fettsyrer, men det er viktig å være bevisst hva forskjellen på disse oljene er, og hvilke ulike egenskaper de forskjellige omega 3 fettsyrene har.

Hvis du spiser fisk regelmessig, så inntar du også de langkjedede omega 3 fettsyrene EPA og DHA. Dette er de flerumettede omega 3 fettsyrene som finnes i fiskeolje og som er livsviktige for at våre hjerne- og hjertefunksjoner fungerer som normalt. Nøtter, frø, vegetabilske oljer samt grønne bladgrønnsaker og kjøtt og egg inneholder derimot omega 3 fettsyren ALA. ALA syre er en veldig spennende syre, da den er en essensiell fettsyre vi ikke kan produsere selv, og derfor er nødt til å få igjennom kosten. 


Omega 3, 6 og 9

I tillegg til Omega 3, finnes det også omega 6 og omega 9 fettsyrer. Disse er også viktige for menneskene, mer er ikke like sunne som de viktige omega 3 fettsyrene. Omega 6 og omega 9 fettsyrer kommer i stor grad fra planteoljer, og da mange mennesker i dag, gjennom ferdigmat og halvfabrikata, får i seg for store mengder usunt plantefett, får vi typisk i oss opp til 10 ganger så mye omega 6 og 9 fettsyrer som vi får i oss omega 3. Dette er opp til 4 ganger så mye som det anbefales. 

De ulike omega fettsyrene har mye den samme funksjonen i kroppen, nemlig at de omdannes til signalstoffer som hjelper mot inflammasjoner og smerter, hjelper blodkarene med å fungere som de skal og minske risikoen for blodpropp. Det er dog forskjell på hvor gode de ulike fettsyrene er til å utføre denne oppgaven. Omega 3 fettsyrer er langt bedre til å dempe inflammasjoner og smerter, motvirke blodpropp, senke blodtrykket og beskytte deg mot følgesykdommer, og derfor er det viktig at du har balanse i hvilke omega fettsyrer du får i deg slik at kroppen din kan omdanne nok. 

Heldigvis skal det ikke veldig store endringer til for de aller fleste, før man får i seg nok omega 3 fettsyrer. Sørg for at du spiser en porsjon fet fisk minst to ganger i uken. Dette kan være laks, sild, hellefisk eller ørret. En annen mulighet er å innta et daglig kosttilskudd av fiskeolje med omega 3.


Hva er omega 3 bra for?

Det er ikke uten grunn at mange snakker så positivt om omega 3. Disse flerumettede fettsyrene har nemlig mange gode egenskaper og effekter på kroppen vår. 

Hjerteanfall og slag er to av verdens ledende dødsårsaker. Omega 3 hjelper til med å holde veggene i dine blodkar elastiske, noe som gjør det enklere for hjertet ditt å pumpe blod rundt i kroppen som det skal. Dermed bidrar de til å minske risikoen for hjertekar sykdommer og høyt blodtrykk. 

Omega 3 bidrar også til smidigere cellevegger i hjernen og dette gjør det enklere for cellene å sende og motta signlaer. Dette betyr at du tenker raskere, siden impulsene fra hjernen har lettere for å komme inn og ut av hjernen. 

DHA syren i omega 3 er viktig i oppbyggingen av våre netthinner. En riktig mendge omega 3 har blitt forbundet med redusert risiko for utvikling av permanente øyeskader og redusert syn. 

I tillegg til dette har fettsyrer også vist seg å ha gode resultater i forbindelse med å nedsette eller lindre sykdommer som betennelser, diabetes, demens og alzheimer, depresjon, gikt, astma og psoriasis. Så som du kan se, er det viktig å sikre at man inntar de anbefalte daglige dosene av sunne omega 3 fettsyrer. 


Vegetabilsk Omega 3

Vegetarer skal være ekstra oppmerksomme på sin kost i forhold til å få nok omega 3 fettsyrer. Hvis du spiser mange nøtter og frø, som for eksempel chiafrø og linfrø, som ellers har et høyt innholda av omega 3 fettsyrer, så får du lett en overvekt av ALA fettsyrer. Det er derfor viktig å finne en balanse, slik at man også får i seg nok av de viktige EPA og DHA fettsyrene. 

Selv om ALA fettsyren som finnes i planter og grønnsaker konverteres til de viktige EPA og DHA fettsyrene, så anser man at kun 5% av ALA fettsyrene omgjøres til EPA, og enda mindre til DHA. ALA konverteres først til EPA, som så konverteres til DHA, og siden DHA er den aller viktigste fettsyren, men den siste i konverteringsrekken, skal man altså spise riktig mye ALA fettsyrer for å få tilstrekkelig DHA. 

Veganere har i gjenomsnitt 60% lavere nivå av omega 3 fettsyrer i blodet enn de som også spiser for eksempel fisk og egg.  

Dette nivået er spesielt viktig for veganere og vegetarianere som er gravide, da behovet for disse fettsyrene øker når man er gravid. DHA fettsyrene hjelper til med å bygge en velfungerende hjerne og godt syn hos baby, og barn som ikke får nok av disse fettsyrene kan risikere å få både lavere IQ og oppførselsproblemer senere i livet. 


Hva du skal se etter når du kjøper Omega 3 kosttilskudd

Når du har bestemt deg for at du vil ta et tilskudd med omega 3, så er det et par ting som du skal huske å se etter når du velger produkt.

På ingredienslisten så vil du kunne se om kosttilskuddet inneholder omega 3 fra marine (altså fisk og skalldyr, laks eller krill) eller vegetabilske kiler (planter). Dette vil gi deg en god indikasjon på hva slags oljer det er i akkurat det produktet. Som tidligere nevnt så er Omega 3 fra fisk rik på EPA og DHA fettsyrer, hvorimot vegetabilsk omega 3 er rik på ALA syrer. 

I tillegg til å se på hvilke type omega 3 kosttilskuddet inneholder, så skal du også se på hvor mye omega 3 som finnes per 100 g produkt. Og her finnes det er par tommelfinger regler som du kan bruke. Aller helst skal produkter med omega 3 fettsyrer ha de følgende mengder av EPA, DHA og ALA syrer: 

  • Enten minst 0,3 ALA fettsyre per 100 g og pr 100 kcal
  • Eller minst 40 mg EPA og DHA per 100 g og per 100 kcal

Hvis et produkt står beskrevet som inneholdende et høyt innhold av omega 3 fettsyrer, bør de inneholde det dobbelte av det normale. 


Hvor mye omega 3 skal jeg ta hver dag?

Den anbefalte daglige dose for omega 3 er 600-1,000 mg om dagen. Denne dosen svarer til at du spiser fet fisk to ganger om uken. Dette er den anbefalte dosen for å styrke din hjertefunksjon. Den anti-inflammatoriske effekten til Omega 3 krever en høyere daglig dose på minst 2,400 mg omega 3. Husk alltid å sjekke den anbefalte mengden på kosttilskuddet ditt siden styrke varierer fra produkt til produkt. 

Hvis du er gravid har du bruk for ekstra omega 3

Hvis du er gravid skal du være oppmerksom på at ditt behov for omega 3 øker. Under graviditeten tar fosteret næringsstoffer fra kvinnens kropp for å bygge opp hjerne, nervesystem og syn, for at fosteret skal få nok omega 3 til å utvikle seg normalt, trenger derfor kvinnen ta ekstra omega 3. Dette gjelder også under amming. 


Våre mest populære Omega 3 produkter:

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Postnord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mere på alle dine sunne innkjøp!

Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips til en sunnere livsstil.