Gurkemeie

Gurkemeie har i de siste årene flyttet seg over fra krydderhyllen og over til hyllen for helsekost. Gurkemeie kommer fra en ingefærlignende plante og stammer fra India hvor den er kjent for sin sterke gule farge og brukes blant annet i karry. Som kosttilskudd finnes gurkemeie som pulver og kapsler. Gurkemeie har et høyt innhold av antioksidanter, som er viktige for kroppens immunforsvar. Les mer om gurkemeie her

19 Produkt(er)

Hva er gurkemeie?

Gurkemeie (Curcuma longa) er en rotplante med en strålende sterk gul rot inni. Roten er i familie med ingefærplanten og ofte brukes disse plantene sammen i kosttilskudd, drikke og matlaging. Planten har vært kjent av mennesker i mer enn 4000 år. Man mener at planten opprinnelig kommer fra Sør/Sørøst Asia, men fordi planten har vært brukt og handlet med i så mange år er det vanskelig å vite presist hvor den opprinnelig kom fra. Mange mener dog at India er plantens opprinnelsesland, i alle fall er det India som er mest kjent for sitt bruk av gurkemeie. Gurkemeie er uunnværlig i karry og brukes også i mange andre retter. 

Gurkemeie har lenge vært kjent for sine sunnhetsfremmende egenskaper, og det er blant annet rotens evne til å behandle inflammatoriske tilstander som har gjort den populær. 


Hva er gurkemeie godt for?

Gurkemeie har i de siste årene økt i popularitet som kosttilskudd. Gurkemeie står ikke lengre bare på krydderhyllene i supermarkedene, men er mer og mer å finne i flere varianter i hyllene i helsekostbutikker. Og det er med god grunn! Gurkemeie har nemlig en rekke gode egenskaper som gjør det sunt og godt for kroppen vår. 

- Beskytter hjertet og hjernen

Det som gjør gurkemeie interessant som kosttilskudd er dets innhold av curcumin. Curcumin er nemlig det i gurkemeie som har de fleste helsebringende egenskapene, blant annet anti-inflammatoriske egenskaper. Inflammasjoner oppstår når det kommer fremmede stoffer inn i kroppen og er i dagligdags tale kjent som en betennelse.

Forskning har vist at curcumin kan hjelpe til med å holde betennelsestilstanden i kroppen nede, og at curcumin har like så gode anti-inflammatoriske egenskaper som tilsvarende legemidler. 

I tillegg har gurkemeie et høyt innhold av antioksidanter som beskytter hjernen din mot frie radikaler. Flere undersøkelser har funnet tegn på at stoffer i gurkemeie kan bidra til å reparere stamceller i hjernen og at disse stoffene potensielt kan brukes i behandling av Alzheimer

- Kan virke positivt på gikt

Flere undersøkelser peker på at gurkemeierotens antioksidanter kanskje kan ha en positiv effekt på gikt. Testpersoner har rapportert god forbedring ved normal gange og trappegang etter å ha spist gurkemeie, men dette er enda ikke tilstrekkelig påvist i forskning til at man kan komme med en anbefaling om gurkemeie rundt gikt og andre inflammasjonstilstander. 

- Kan utsette diabetes

Gurkemeie har blitt brukt i behandling av diabetes i tradisjonell medisin i blant annet Kina og India. Forskning har vist at curcumin kan ha en positiv effekt både på utviklingen av diabetes samt behandling av sykdommer og bivirkninger forbundet med diabetes, men at det trenges flere og mer spesialiserte forskningsprosjekter for å kunne si noe definitivt om curcumins effekt på utviklingen av diabetes hos mennesker. 

- Holder huden sunn

Antioksidanter er kjente for å ha mange gode egenskaper, og i tillegg til å hjelpe til med å beskytte hjerner, hjelper de også med å beskytte huden. Antioksidantene beskytter nemlig også hudcellene slik at de bedre kan bekjempe problemer i huden. 


Pepper kan hjelpe opptak av gurkemeie

Et av problemene med gurkemeie er at det beveger seg fort gjennom tarmen og vi derfor ikke har tid til å utnytte alle dets egenskaper. Men forskning har vist at hvis du spiser sort pepper sammen med gurkemeie, får man et bedre opptak av curcumin i tarmen. Man kan faktisk forbedre opptaket av curcumin hele 2,000% hvis man samtidig tar pepper. Så hvis du lager en rett med gurkemeie, husk å også ha litt pepper i, så blir det hele litt sunnere (for ikke å glemme at pepper er kjent for å ha gode egenskaper i seg selv). 

- Kan gurkemeie oppvarmes?

Noe av effekten av curcumin forsvinner når gurkemeien blir varmet opp, men på den annen side forbedres kroppens opptak av curcumin hvis den har blitt noe varmebehandlet. Man anbefaler derfor at det tilsettes til sist i en kokeprosess, og ikke blir utsatt for intens varme slik som for eksempel en trykk-koker. 


Gurkemeie kapsler, piller og pulver

Gurkemeie finnes i mange former og størrelser, fra rent pulver - som har vært brukt som krydder i tusenvis av år, til kapsler, piller, orale sprayer og shots. I Norge er gurkemeie mest kjent for å gi en eksotisk smak til maten, samt en flott gul farge til for eksempel lussekatter rundt Luciadagen. 

Gurkemeie som kosttilskudd har hatt fremgang i de seneste årene i takt med at forskere finner flere og flere positive egenskaper ved planten. I tillegg gjør gurkemeie i form av kapsler det enklere å innta gurkemeie på daglig basis uten å skulle enten lage indisk mat hver dag, eller finne en annen måte å innta pulveret på, spesielt siden det er mange som ikke liker smaken av ren gurkemeie spesielt godt.  


Bivirkninger ved bruk av gurkemeie

Det er ikke vanlig med bivirkninger eller overdoser av gurkemeie. I matlaging brukes gurkemeie normalt ikke i mengder som utgjør noen fare for bivirkninger. Men hvis du spiser store mengder gurkemeierot, enten som frisk, pulver eller som kosttislkudd, kan du risikere å oppleve bivirkninger som kvalme, oppkast og diarre. Dette krever at du spiser flere gram gurkemeie om dagen, og ved lengre overforbruk kan du også risikere magesår. 

Hvis du er i tvil om du kan eller bør spise gurkemeie, ber vi deg kontakte din lege. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.