Inspirasjon til kjøttfri dag - 10 vegetariske alternativer

Skrevet av
kjøkkenbord med vegetariske ingredienser sunt med24

Flere og flere dropper i dag kjøtt helt eller delvis av enten etiske, helse- eller miljømessige årsaker. Det kan dog synes vanskelig å lage mat uten kjøtt, hvis man er vant til å basere resten av sin matlaging på denne ene ingrediensen. Vil du gjerne skjære ned på ditt kjøttforbruk, men ikke gå på kompromiss med smaken? Så kan du innføre én eller flere kjøttfrie dager om uken, hvor du skrotter kjøttet og bygger dine retter opp om grønnsaker og god smak! Her får du 10 enkle bytter, så det blir lett å spise mer plantebasert. Uansett om du er ny eller velbevandret i det vegetariske og veganske kjøkken, kan du får inspirasjon til nye matvaner her!

Gå direkte til de vegetariske alternativer her!



Hvorfor ha kjøttfrie dager?

mor og datter lager mat sammen med24

Det kan være mange grunner til at du ønsker å spise mindre kjøtt eller kanskje gjerne vil være vegetar. Ofte ligger det etiske overveielser, politiske holdninger og lignende til grunn, men faktisk er det også mer konkrete grunner til at du kan holde minst en kjøttfri dag om uken.

Spar penger

Kjøtt er generelt dyrere enn grønnsaker, og det kan derfor være penger å spare hvis du kun spiser grønnsaker en eller flere ganger om uken. Faktisk kan kiloprisen for kjøtt være dobbelt så høy som ved linser eller bønner, hvor det kan være mange penger å hente ved kjøttfrie dager. Du kan enten skifte ut kjøttet i din rett med et vegetarisk alternativ, men du kan også gå til matlagingen med en helt annen tilgang. Hvor vi i Norge ofte bygger opp våre måltider rundt kjøttet, kan du i stedet øve deg på å lage retter, hvor kjøtt aldri var en del av maten fra starten. Du kan eksperimentere med lekre salater, smakfulle supper eller varmende gryteretter fylt med grønnsaker.

Redusér ditt CO2-avtrykk

De langt fleste er etterhvert bevisste om at kjøtt utgjør en ikke uvesentlig andel av den CO2 som i dag utslippes. Hvis du gjerne vil passe på klimaet, kan det å skjære ned på kjøttforbruket være et godt sted å starte. Oksekjøtt ligger på toppen når det kommer til klimabelastning: 1 kg oksekjøtt har ifølge Institutt for Jordbruksproduksjon og Miljø hos Aarhus Universitet et klimaavtrykk på 25,6 Kg CO2. Til sammenligning har 1 kg poteter et klimaavtrykk på 0,21 kg CO2.

Det er dog stor forskjell på hvor mye CO2 produksjonen av de forskjellige slags kjøtt utslipper. Hvor oksekjøtt er klart den største klimasynder, er utslippene ved produksjon av kylling i snitt 3,7 kg CO per kilo kylling. Hvis det kun er for klimaets skyld du vil ha kjøttfrie dager, kan du også skifte ut oksekjøtt med kylling eller svinekjøtt resten av uken.

Hva er klimaavtrykk?

Betegnelsen “klimaavtrykk” er et mål for en persons, organisasjons, begivenhets eller produkts samlede utslipp av CO2 og andre drivhusgasser. Medregnet er både de direkte og inndirekte utslipp. Klimaavtrykket fra matvarer regnes ut fra produksjonen av 1 kg produkt, hvor alle ledd i verdikjeden helt frem til butikken er medregnet.


10 vegetariske alternativer

Nå hvor du er blitt litt klokere på hvorfor kjøttfrie dager kan være en god idé, er du klar til å kaste deg ut i det vegetariske kjøkken! Derfor får du her 10 fantastiske alternativer til kjøtt, som du kan eksperimentere med i ditt eget kjøkken!

1. Portobello-biffer

portobello burger bøffer med24

Mangler du et nytt og spennende alternativ til kjøttdeig i din burger? Skift ut din kjøtt-biff med en lekker plantebiff av portobello sopp. De lekre sopper har en god konsistens og kan enkelt krydres, så de blir deilig smakfulle. Soppene kan enten grilles eller stekes på pannen før de brukes i burgeren.

Du kan alternativt skifte dine burgerboller ut med soppene, som også enkelt kan fungere som under- og overbolle. Lag eventuelt en lekker salat med avokado & quinoa som tilbehør.


2. Tofu i stedet for kylling

Har du prøvd det populære tofu? Den proteinrike, hvite massen er basert på soyabønner og kan fås i både bløt og fast form. Tofu kommer av soyabønnemelk, som koaguleres og presses sammen i blokker. Tofu er nøytralt i smaken, og du kan derfor selv eksperimentere med forskjellige krydder. Du kan f.eks. legge ditt tofu i marinade i kjøleskapet et par dager før bruk, så det virkelig når å suge smak til seg. Vil du erstatte kylling i en rett med tofu, kan du skjære blokken i mindre stykker og steke den på pannen. Se de mest populære tofu-produkter nedenfor.


3. Chili sin carne

chili sin carne med24

Der er ingenting bedre enn en varmende og smakfull gryterett, hvor du attpåtil kan gjemme masse grønnsaker, hvis kjøleskapet skal tømmes. Chili con carne er en klassiker som mange har deres helt egen versjon av. Noen sverger til sjokolade, mens andre aldri kunne drømme om å putte det i. Hvis du er vegetar, eller bare gjerne vil ha flere kjøttfrie dager, er det morsomt å prøve chili sin carne – den alminnelige chili con carnes vegetariske bror! Du kan lett fylle din rett med linser, bønner, squash eller sopp for fylde og god smak. Se de mange Enkelte krydder, som kan gi gryteretten sin karakteristiske, sterke smak.


4. Alternativ til fisk

chiafrø med24

Er du vegetar og vil du gjerne sikre deg at du allikevel får de viktige omega 3-fettstyrer? Det finnes gode, vegetariske alternativer til fisk, som kan gi din kropp den fornødne næring. I linfrøolje finner du ALA, som utvikler både omega 3 og omega 6. Bruk oljen i din smoothie, pesto eller i annen matlaging, så din kropp forsatt kan få de gode fettsyrer. Er du bekymret for om du ellers mangler visse vitaminer og mineraler, kan du utforske alle våre Veganske kosttilskudd. Du kan også spise matvarer som chiafrø, som også er rike på omega 3 og som også har et høyt innhold av kostfibre og protein.

Få inspirasjon til matlaging med chiafrø her!


5. Shiitake bacon

shiitake sopp med24

Selv om du er vegetar, kan du fortsatt ønske deg den knasende sprøhet som helt alminnelig grisebacon kan ha. Heldigvis finnes det et vegetarisk alternativ med masse smak og umami. De mer og mer populære shiitake sopper er en delikatesse i det japanske kjøkken, hvor eksempelvis de økologiske Shiitake Sopper er en gourmetopplevelse. Du kan også kjøpe friske shiitake sopper, marinere dem og steke dem på pannen. Når soppene er kjølet ned, er de sprø og smaker fantastisk!



6. Gi din suppe saft og kraft med Miso

miso suppe

Enda en populær rett i Japan er miso, en “pasta” laget på blant annet soyabønner. Miso brukes i den klassiske misosuppen, hvor den dype umamismak både gir styrke og fremhever de andre ingrediensenes smak.

Hvor mange ville kanskje lage en smakfull suppe på kjøtt, kan du som vegetar bruke miso til å gi din suppe masse kraft. Miso kan dessuten erstatte buljong og salt. Du kan også bruke pastaen i dipp, dressing, majones og saus.


7. Soya fars

Vil du gjerne bevare konsistensen i “kjøttsaus”, kjøttkaker og andre retter, hvor du normalt ville bruke kjøttfars? Danske Urtekram har inkludert Økologisk soya fars i det store sortiment, så du enkelt kan forme dine egne kjøttfrie boller eller biffer. Farsen er basert på soyabønner og har en lys farge. Du kan tilsette soyasaus ved tilberedningen for et mørkere uttrykk, så den passer bedre til resten av din rett. Soyafarsen er både vegetarisk og vegansk, så det er ingen animalske produkter i. Du kan også kjøpe en av de andre Kjøtterstatninger.


8. Pulled jackfruit

jackfruit

Har du lyst til å prøve en helt ny måte å gjøre den klassiske pulled “pork” burger vegetar- og veganervennlig? Økologisk Jackfruit på boks fra Biogan gir deg mulighet for å gå helt nye veier i kjøkkenet. Den tropiske frukten vokser i Afrika, Sydøstasia og Sydamerika, hvor den er kjent for sin milde smak. Jackfruit kan brukes direkte fra boksen og har konsistens som alminnelig strimlet eller “pulled” kjøtt. Gi frukten smak med lekre krydder - så kan den brukes i lasagne, gryteretter, pitabrød, wraps og selvfølgelig pulled “jackfruit” burger!


9. Proteinpulver til veganere

proteinpulver

Det finnes mange, uventede animalske ingredienser i matvarer, hvilket ofte kan gjøre skiftet fra vegetar til veganer vanskelig. Heldigvis blir det forsatt funnet nye måter å skape gode produkter helt og aldeles vegansk. Et av eksemplene er proteinpulver, hvor flere fantastiske merker som Natur-Drogeriet, Bodylab og Plantforce har skapt lekre, 100% veganske proteinpulvere. Så kan du forsatt booste din trening med gode protein-produkter basert på erteprotein, risprotein og andre plantebaserte råvarer.


10. Til den søte tann

Et annet eksempel på matvarer hvor man ofte ikke tenker over de animalske ingredienser, er godteri og andre søte saker. Gelatin fra griser blir brukt i mange former for godteri, derfor er ikke veganske godteriprodukter så utbredte.

Hos Med24.no finner du dog et bredt utvalg av veganske snacks, smørepålegg, ferdigretter og søte saker i kategorien Veganske Favoritter - så blir ikke mye lettere!




TIPS! Overveier du å bli veganer? Få 15 tips om emnet her!

til toppen pil med24

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.