Fiskeolje - alt du trenger å vite om fiskeolje

Fiskeolje - alt du trenger å vite om fiskeolje

Fiskeolje inneholder de essensielle omega-3 fettsyrene, som har en rekke fordeler for deg og din helse. Fiskeolje bidrar spesielt til hjerte-blodomløpet, hjernen og leddfunksjoner, alle sammen livsviktige funksjoner. Denne artiklen gir deg et overblikk over hvorfor du bør ta ekstra fiskeolje, hvilke fordeler fiskeoljen har for deg og hvordan du kan få mere fiskeolje gjennom kostholdet.


Hva er fiskeolje?

Fiskeolje er omega-3 fettsyrer utvunnet av fisk. Dette er livsviktige stoffer som blir tilført enten gjennom kosten eller som et kosttilskudd. Omega 3 fiskeoljer tilhører gruppen av flerumettede fettsyrer og dermed klassifisert som del av det vi kaller sunne oljer. Omega 3 oljer inneholder DHA og EPA, som du kan lese mere om hva er lengre nede. 


Hva er DHA, EPA, GLA og ALA?

EPA, GLA, DHA og ALA er alle fettsyrer som kalles for essensielle, det betyr at det er fettsyrer vår kropp trenger tilført for å fungere optimalt, enten gjennom kosten eller gjennom kosttilskudd. 

DHA (docosahexaensyre) er en flerumetet omega 3 fettsyre som oftest kommer fra fisk. DHA finnes i fosfolipider i hjernen, netthinnene og sædcellene. Et lavt DHA nivå fører til redusert serotoninnivå i hjernen og det er også funnet sammenhenger mellom flere sykdommer og lavt DHA nivå, deriblant depresjon, Alzheimers og ADHD. 

EPA (eicosapentaensyre) er som DHA en flerumettet omega 3 fettsyre som oftest utvinnes av fisk. EPA metaboliseres av kroppen for å produsere hormonlignende stoffer som heter eicosanoider. Disse hjelper med å regulere cellevekst, muskelaktivitet, og ulik hormonaktivitet. 

ALA (alfalinolensyre) er også en flerumettet omega 3 fettsyre, og kommer mest fra planter som linfrø, chiafrø, soya, spinat, grønnkål, kjøtt og egg. ALA skal ikke forveksles med linolsyre, som er en omega 6 fettsyre. Man har funnet beviser for at ALA er godt for hjerte-kar systemet, men man har ikke forstått sammenhengen, og det finnes også forskning som tyder på at ALA har en god effekt på hjernefunksjonen. 

GLA (gammalinolensyre) er en flerummetet omega 6 fettsyre. GLA er en planteolje, som kan finnes som et tilskudd i flere fiskeoljeprodukter. GLA finnes typisk i planteoljer som kjempenattlysolje, vindruekjerner og solsikke. GLA bidrar til et normalt nivå av kolesterol i blodet. 

Omega 9 fettsyrer er en gamilie av enumettede fettsyrer. Disse finnes ofte i rapsoljer og olivenoljer. Kroppen produserer selv Omega 9 fettsyrer, og mange får også nok av disse gjennom kosten. Man mener at Omega 9 har en rolle i å senke LDL kolesterol nivået i kroppen, og øke HDL kolesterol. 


Hva er forskjellen på omega 3, omega 6 og omega 9 fettsyrer?

Omega 3, 6 og 9 er kjemiske betegnelser som beskriver hvordan disse fettsyrene er bygd opp. Begrepene beskriver den kjemiske strukturen til fettsyren. 

Alle fettsyrer har en lang kjede karbonatomer fra alfa til omega, med karboksylsyre i den ene enden, som kalles alfa), og methyl i den andre enden,  som så kalles omega. En flerumettet fettsyre har doble karbonbindinger flere steder i karbonkjeden. En enumettet fettsyre har en dobbel karbonbinding kun ett sted i kjeden. 

Omega 3 er flerumettet, noe som betyr at det har flere doble karbonbindinger, og at det siste av disse ligger på det tredje atomet. Omega 6 har også flere doble karbonbindinger, og det siste av disse ligger på det 6. atomet, derav navnet Omega 6. Omega 9 er enumettet, som betyr at det kun har 1 dobbel karbonbinding, og at denne ligger på det 9. atomet. Det finnes også en mindre kjent Omega 7 olje, denne er som Omega 9 enumettet, og finnes i makadamianøtter og tindved. 

ALA, EPA og DHA fettsyrer er Omega 3 fettsyrer. ALA er ikke aktiv i menneskekroppen, og skal konverteres til EPA og DHA for å kunne brukes av oss. EPA har flere funksjoner hos mennesker, pluss at det kan konverteres til DHA. DHA er den viktigste omega 3 fettsyren for mennesker, og finnes mest i kjøtt og fiskeprodukter. 


Hvordan virker fiskeolje?

Fiskeolje har mange viktige funksjoner i forbindelse med hjerte-kretsløpet, leddene og hjernen. Fiskeolje/Omega 3 er en essensiell fettsyre som kroppen trenger nok av for å fungere optimalt. 

Fiskeolje bidrar blant annet til:

 • Bidrar til et normalt fungerende hjerte
 • Bidrar til en normal hjernefunksjon
 • Bidrar til et normalt syn
 • Virker mot for høy konsentrasjon av triglyserider i blodet

Spesielt gravide og ammende anbefales å ta et daglig tilskudd av fiskeolje. Fiskeolje bidrar til å styrke utviklingen av barnets hjerne og syn, samt muligens også forbedre motorikk og intelligens. 


Fiskeolje gjennom kosten:

De beste kildene til å få nok EHA og DPA naturlig gjennom kosten er: 

 • Makrell
 • Sardiner
 • Sild
 • Rogn fra steinbit
 • Steinbit
 • Laks
 • Ål
 • Regnbueørret

De beste kildene til fiskeolje er fet, vill fisk. Dette betyr at den beste kilden til fiskeolje er fra fisk som er fanget nylig og som har levd ute i naturen. Fisk fra fiskeoppdrettsanlegg har ikke samme høye innhold av omega 3 som fisk som har levd i det fri. Dette er fordi at selv om fisk som laks selv produserer fiskeolje, får ikke fisken som lever i fangenskap samme type for, og danner ikke samme mengde fiskeolje. 

ALA finner du i planter, som for eksempel linfrø, chiafrø og soya, samt grønne bladgrønnsaker som spinat og grønnkål, og også kjøtt og egg. Kroppen bruker ALA til å danne EPA og DHA som den ellers kan få fra fiskeolje. 


Hvor mye fiskeolje trenger vi?

Den anbefalte daglige dose av fiskeolje for mennesker er 600-1000 mg omega 3. Dette svarer til at du spiser en porsjon fet fisk omtrent 2 ganger i uken. Kosttilskudd og mat som inneholder ALA skal man ta i høyere doser, for å oppnå anbefalt dose omega 3. 


Hva er bivirkningene av fiskeolje?

Annet enn fiskegulp og oppstøt som smaker av fisk, så er det ingen kjente bivirkninger fra fiskeolje og omega 3. Hvis du spiser veldig store mengder fiskeolje kan du få løs mage. Fiskeolje kan også ha en blodfortynnende effekt ved veldig høye doser, og det kan ta lengre tid før blodet koagulerer, derfor anbefales det ikke at man tar fiskeolje før man for eksempel skal opereres eller rett før man føder. På grunn av denne effekten kan fiskeolje også ha en forsterkende effekt på blodfortynnende medisin. 


Våre mest populære fiskeolje produkter:

Fri frakt fra 699 kr
Med Helt Hjem eller Postnord
14 dagers returrett
14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen
Medlemsbonus
Du får bonus hver gang du handler hos oss
Kundeservice
Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (10-14 hverdager) eller email info@med24.no
Abonner på vårt nyhetsbrev!
Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få beskjed om nyheter og tilbud