Den ultimative guide til selvbrunere

Skrevet av
Den ultimative guide til valg og anvendelse af selvbruner


Har du lyst til å ha lekker solbrun kulør året rundt, men er redd for å ende med oransje striper, flekker eller en ujevn farge? Så er du kommet til rette sted, for her får du en komplett guide til både valg, forberedelse og påføring av selvbrunere, så du får det beste resultatet som holder lenge.


Hvordan virker selvbrunere?

Når vi beveger oss ut i solen og solens stråler varmer huden, settes det i gang en prosess hvor det dannes pigmentet melanin i hudcellene. Det er dette pigmentet som gjør huden mørkere og mer brun for å beskytte huden bedre mot solstrålene, da personer med lys hud er mer utsatte overfor de ultrafiolette og farlige stråler fra solen.

Selvbruner er, i motsetning til dette en krem, spray, mousse eller annet produkt, som du smører på huden hvor du etter et par timer typisk vil se at huden blir mer brun. Dette er et resultat av at selvbruneren inneholder sukkerstoffet DHA (dihydroxyacetone) som reagerer med aminosyrene i de øverste lag av huden, hvoretter huden blir brun. Det er dog kun en farge som legger seg oppå huden, og det er derfor ikke helseskadelig på samme måten som UV-strålene fra solen, som kan gi risiko for tidlig aldring, rynker, pigmentforandringer og celleskader. Samtidig er det viktig å huske at bare fordi huden har blitt mørkere på grunn av selvbruner, så er du ikke bedre beskyttet mot solens stråler - husk derfor alltid solkremen!

Da fargen kommer som en reaksjon med de øverste hudceller, holder fargen også kun inntil disse hudceller dør og utskilles, og det er derfor nødvendig å holde fargen ved like ved å bruke godt med bodylotion og pleiende kremer, så selvbruneren faller penere og mer jevnt av. Når selvbruneren er helt vekk, kan du så påføre et nytt lag. Hvis du bruker en gradual selvbruner, bygger du opp fargen over flere omganger, og du kan her påføre flere lag etter behov, inntil du har oppnådd den ønskede kulør.Hvilken type selvbruner skal jeg velge?

Derma selvbruner creme til flot gylden kulør

Selvbrunere kommer i mange forskjellige konsistenser og påføringsmetoder, og du kan oppnå et flott, jevnt og naturlig resultat uansett hvilken type du velger. Det er egentlig mest din personlige preferanse som er avgjørende, og derfor får du her en liten introduksjon til de forskjellige typer av selvbrunere du kan finne her på siden:


Selvbrunerkremer

Den klassiske selvbrunerkremen har samme lette og myke konsistens som klassisk bodylotion, og du fordeler den også på huden på samme måten som du ville smøre kroppen inn i en fuktende krem. Derfor er selvbruner som krem en enkel måte å bruke selvbruner på, hvor du skal være oppmerksom på at du får fordelt kremen jevnt og godt, så fargen er lik over hele kroppen.

Når du har fordelt selvbrunerkremen, skal du huske å vaske hendene godt etterpå så du ikke får helt unaturlig mørke hender sammenlignet med resten av kroppen.


Gradual tan med oppbyggende selvbrunere

En gradual selvbruner er en særlig type selvbruner som kan bygges opp over flere omganger. Hvis du ikke har prøvd en selvbruner før og ikke har lyst til å bli overrasket over et meget mørkt resultat den første gangen, er en gradual selvbruner et godt valg. Denne formen for oppbyggende selvbruner gir en naturlig og mild solbrun kulør, og du kan bruke den til å bygge opp, vedlikeholde eller utvide din farge.


Selvbruner på spray

Mange foretrekker å bruke en selvbruner spray, fordi det både er raskt og lett å få et jevnt resultat. Spray-metoden minner mye om en profesjonell spraytan med airbrush-metoden, og ved å bevege sprayboksen i lange og faste bevegelser får du det beste resultatet. Med en spray unngår du å skulle fordele selvbruneren med hendene, og du kan lettere unngå at produktet samler seg i klatter eller striper og blir ujevnt.


Mousse og skum

Selvbruner mousse påføres med handske for jævnt og flot resultat

En mousse eller skum med DHA har en luftig og myk konsistens som lett fordeles med hendene eller en hanske. Med en mousse bør du fokusere på en enkelt kroppsdel alene, hvor du påfører en passende mengde mousse og fordeler den med forsiktige sirkulære bevegelser. Vær som alltid særlig oppmerksom på de tørre områder og steder med folder, så du unngår mørke samlinger og flekker.

Noen selvbrunere med konsistens som skum og mousse gir med det samme en svak farge, så du underveis i påføringen lett kan se hvor langt du har kommet. På den måten unngår du å gi samme område farge to ganger, og resultatet blir mer jevnt og ensformig. Etter litt tid vil selvbrunerens egentlige farge bli synlig, og du får et flott resultat med solbrun kulør.


Drops og selvbrunerpulver

De såkalte selvbruner-drops og selvbrunerpulver er ikke produkter som alene gir farge ved å bli påført direkte på huden, men du skal derimot blande dem med dine egne hudpleieprodukter, så de blir en naturlig del av din hudpleierutine – f.eks. i dagkremen. Her kan du lett og raskt blande et par dråper i ditt produkt, hvoretter du påfører det som normalt. Dråpenes lette dosering betyr at du selv har full kontroll over hvor mørk din farge blir, og at du derfor kan starte stille og rolig hvis du er nervøs for ende med et alt for mørkt resultat.


Servietter

For en rask påføring av selvbruner kan du få enkelt pakkede våtservietter med DHA som passer til alle hudtyper. Med en selvbruner serviett ved hånden kan du i løpet av kort tid få en naturlig solbrun farge i løpet av bare få timer. Du kan f.eks. ha en serviett i vesken eller som en del av din reise-toalettveske, da de individuelt pakkede servietter nærmest ikke tar noe plass.Finn den riktige farge og tone

Selvbrunere varierer mye i farge, så du på den måten får mulighet for å finne en selvbruner som ikke ligger alt for langt fra din naturlige hudfarge. For å få det peneste resultatet, kan du velge en farge som ligger tett opp til din egen hudfarge. På denne måten oppnår du et pent og meget sikkert resultat som ikke blir alt for mørkt i første omgang. Selvbrunere er som regel delt opp i light, medium og dark, men du kan finne flere forskjellige varianter hos de forskjellige merker.

F.eks. kan du fra MineTan og TAN-LUXE finne mange forskjellige selvbrunere til forskjellige formål, hudtyper og aktivitetsnivå. Serien Colorbase fra MineTan er f.eks. skum til kalde nøytrale, gyldne, lyse, oliven og mørke hudtoner, så du kan matche fargen på din selvbruner helt perfekt.

Alle de selvbrunere som kun finnes i en enkelt farge, gir deg dog også et flott og helt naturlig resultat, og de er et godt valg hvis du er i tvil om hvilken hudtone du har. Til første gang med selvbruner kan du også bruke en gradual selvbruner som kan brukes til å bygge opp farge over flere omganger, så du kan oppnå akkurat den kuløren som du ønsker.Slik bruker du selvbruner – Skritt for skritt

For å få det beste resultatet med selvbruner, er det en god idé å forberede deg litt først, så huden er velfuktet og klar. Dette innebærer både hårfjerning, scrub og fukting av huden, og dette må du veldig gjerne gjøre allerede en ukes tid før du går i gang med selvbruneren.


Forberedelse til påføringen

Hvis du gjerne vil fjerne hår f.eks. på benene før du tar på selvbruner, skal du alltså helst gjøre det senest dagen før, hvis du barberer deg med en skraper. Hvis du bruker voks til å fjerne hårene med, bør du også gjøre det allerede en ukes tid før påføringen av selvbruner for å få det mest jevne resultatet. På denne måten unngår du nemlig at porene er alt for åpne og at selvbruneren setter seg i porene.

Et annet viktig skritt i forberedelsen er en grundig skrubbing av hele kroppen, så du får fjernet alle de døde og overflødige hudceller. Ellers kan de nemlig sitte i tykke lag og få selvbruneren til å gi ekstra farge på kun noen enkelte steder.

I dagene opp til at du bruker selvbruner, kan det også være en god idé å ha ekstra fokus på å bruke en lekker fet bodylotion eller krem etter dusjen, så huden har rikelig med fukt og holder seg sterk og sunn. Når du skal påføre selvbruneren, er det dog viktig at du slett ikke bruker noen form for krem umiddelbart før, da selvbruneren ellers kan sette seg i kremen. Du bør derimot sikre deg at huden er fullstendig tørr og ren for å få det peneste resultatet.


Bruk og påføring av selvbruneren

Når du er klar til å bruke selvbruneren, er det et par gode tips som du kan ha i bakhodet så du unngår de klassiske og fryktede feil ved selvbruner. Det er nemlig slett ikke så vanskelig å få et flott og naturlig resultat hvis bare du er grundig med å få fargen jevnt fordelt.


Kropp:

Selvbruner mousse med lækker konsistens giver flot solbrun kulør

Hvis du velger å starte med og påføre selvbruneren på kroppen, er det en god idé å fokusere på en enkelt kroppsdel av gangen. Start f.eks. med den ene leggen, hvor du tar deg god tid til å sikre at selvbruneren er fordelt i et jevnt og tynt lag, før du beveger deg videre til kne og lår. Det beste er å fordele selvbruneren i lange og jevne strøk i sirkulerende bevegelser, så laget ikke blir for tykt første gang. Hvis du vil ha en mørkere og mer intens kulør, kan du nemlig alltid bare gi kroppen et lag selvbruner mer.

Til noen selvbrunere kan det virke godt å bruke en hanske til å fordele produktet, fordi hansken ikke selv absorberer produktet. Samtidig får du en større flate å fordele selvbruneren med, hvilket minsker risikoen for striper og et flekket resultat på kroppen. Ved å bruke en hanske, sikrer du samtidig at dine håndflater ikke blir helt brune.


Ansikt:

Når du kommer til ansiktet, kan du med fordel blande selvbruneren med litt ansiktskrem, da vi typisk er litt lysere i ansiktet enn på resten av kroppen. Heretter fordeler du bare kremen og selvbruneren i ansiktet som en normal fuktighetskrem, men pass på ikke å få produktet i håret. Selvbruneren vil nemlig sette seg i hårgrensen og gi et ujevnt og mørkt look som ikke ser så naturlig ut.

Det er også steder som ved neseboret, i øyenbryn og ved leppene hvor du skal være oppmerksom på at selvbruneren godt kan samle seg i et tykkere lag og gi mer farge. Et godt tips er å starte med å fordele selvbruneren i midten av ansiktet og arbeide deg ut mot kantene. Du kan evt. duppe områdene forsiktig med en klut eller en bomullspad, så overflødig produkt tørkes bort.


Øyenlokk:

Øyenlokkene er et annet sart sted, hvor du skal være oppmerksom på ikke å få for mye selvbruner fordelt, både fordi øyenlokkene er et tynt og lyst stykke hud, og fordi det er stor risiko for å få selvbruner i øynene – hvilket ikke er godt. Bland derfor fuktighetskrem og selvbruner og påfør forsiktig med en enkelt finger omkring øynene. Hvis du bruker mousse og spray, er det en god idé å starte med å dosere en meget liten mengde, for ikke å få for mye produkt på og samtidig unngå å få produktet i øynene.


Hender og føtter:

Dine hender og føtter er også områder hvor selvbruneren har tendens til å samle seg i et tykt og ujevnt lag hvis ikke du er særlig oppmerksom. For å unngå å ha helt oransje eller brune føtter og hender kan du ta rester av selvbruner og trekke med ned på føttene og ut på håndryggen, så du ikke får en skarp kant. Pass veldig på med ikke å fordele for mye selvbruner i folder og fordypninger, så du får et unaturlig resultat. Disse områder er nemlig normalt mer skjult for solen enn andre steder, og de kan derfor være litt lysere enn resten av kroppen.

Se vårt store utvalg av selvbrunere her!


Beskytt og vedlikehold din kulør

Når du føler at du har fått fordelt selvbruneren godt på hele kroppen, bør du la den tørke litt før du pakker huden inn i stoff og tøy. Etter ca. 10 minutter kan du godt  kle deg i noe løstsittende tøy, men pass på med alt for lyst og stramt tøy de første par timer.

Hvis du gjerne vil at fargen skal holde så lenge som mulig, anbefaler vi at du venter minst et par timer med å gå i dusjen, og gjerne helt inntil neste dag. På den måten får din selvbruner god tid til å sette seg, og du unngår å vaske for mye av produktet av, så du slett ikke får noen farge.

Det er også en god idé å sørge for å holde huden fuktet og pleid med en lekker og fet krem, så huden ikke tørker ut eller skjeller av for raskt. Hvis du er vant til å bruke bodylotion eller fuktighetskrem etter dusjen eller om kvelden, er det helt perfekt og du kan med god effekt fortsette denne vanen.

Du kan supplere bruken av selvbruner med en mist på dine hender, ansikt og føtter hvis du begynner å miste litt av fargen. Typisk vil du nemlig oppleve at disse områdene mister fargen først, og her kan en mist som Minetan Rose Water Illuminating Facial Tan Mist gi en liten og naturlig glødDen beste selvbruner

Det kan godt være nødvendig å prøve et par forskjellige typer selvbrunere før du finner ut om du liker spray, krem, mousse eller noe helt annet. Det er også verdt å bruke litt tid på å finne frem til den riktige til deg, for når først du har funnet en selvbruner som fungerer, blir det intet problem å ha flott solbrun kulør året rundt.

Hvis du dog har vanskelig for å beslutte deg for hvilken selvbruner du skal velge, kommer her et par av våre personlige anbefalinger samt våre kunders absolutte favoritter når det gjelder den beste selvbruner.


Ecooking Selvbruner Drops

Fra populære og kvalitetsbevisste Ecooking kan du få selvbruner drops i lett og flytende konsistens som lett kan blandes med din dag- eller nattkrem for et naturlig og flott resultat. Her har du selv full kontroll over fargen, da du kan skru opp og ned for antallet av dråper du bruker.


Minetan Coconut Water Hydrating Facial Tan Mist

Den smarte spray fra Minetan er en lett mist som gradvis kan gi deg en fin gylden kulør i ansiktet. Sprayen både pleier og farger huden så du både får en myk, velfuktet og sunn hud samtidig med at du får en naturlig og flott tan. Minetan har dessuten to andre selvbrunere med fuktende kokosnøtt til kroppen, så du kan få en solbrun farge på resten av kroppen såvel som i ansiktet.


b.tan Tanned AF Self Tan Mousse

Få flotte brune ben med selvbruner

Hvis du er på jakt etter en selvbruner med en virkelig dyp og mørk farge, er selvbruneren Tanned AF Self Tan Mousse perfekt til deg. Selvbruneren er et skum som er formulert til å gi deg en ekstra mørk farge som kan holde seg flott i mange dager. Som alle andre selvbrunere fra b.tan er denne moussen både vegansk og helt uten parabener, og så er den velegnet til alle hudtyper og –toner.


TAN-LUXE The Face Light/Medium

TAN-LUXE har med denne selvbruner-oljen formådd å gi deg muligheten for helt selv å tilpasse selvbrunerens farge til din hudtone. Produktet er formulert med rene og naturlige ingredienser, og du blander bare et par dråper i din dagkrem, serum eller ansiktsolje før du fordeler det i ansiktet. Bruk få dråper for et mildt og naturlig utseende og flere dråper for et dypere og mer gyldent resultat.


Decléor Gradual Glow Lotion

Med en Gradual selvbrunerlotion kan du gradvist bygge opp din solbrune kulør over flere omganger, og denne lotion er et særlig godt valg hvis du enda ikke er helt trygg i bruken av selvbruner. Gradual Glow Lotion gir både en gylden og naturlig glød, og så nærer den din hud med sine fuktende, mykgjørende og pleiende egenskaper.Hvordan fjerner man selvbruner?

“Åh nei” tenker du hvis fargen har blitt alt for mørk og unaturlig i forhold til hva du hadde forestilt deg – men bare rolig, det er et par ting du kan gjøre for hurtigere å bort fargen igjen. For det første vil selvbruneren avta av seg selv i løpet av et par dager alt etter hvilket merke du har valgt, men du kan sette fotgang i prosessen ved å bruke en selvbruner fjerner som f.eks. b.tan Tan Go Away, MineTan Tan Eraser eller TAN-LUXE Glyco Water. Ellers kan du forsøke deg med sitronsaft eller en tur i svømmehallen hvor klorinnholdet i vannet kan ha en blekende effekt. Da selvbruneren legger seg på det øverste hudlaget, kan du også prøve å eksfoliere og skrubbe huden med en lekker bodyscrub så du fjerner de pigmenterte og døde hudceller.

Hvis du har opplevd at selvbruneren gir et mørkere resultat enn du ønsker, behøver du dog ikke å kassere selvbruneren helt. Ved neste påføring av selvbruner kan du prøve å blande produktet med litt bodylotion, så du på den måten fordeler en mindre mengde selvbruner på kroppen, hvilket gir en litt svakere farge.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.